2015. április 17.

Joghurttorta kandírozott földieperrel







Utoljára újévkor ebédeltünk együtt Anyáékkal, úgyhogy február végén éppen ideje volt az újbóli közös étkezésnek. Ez a torta is még erre az alkalomra készült.
Könnyed édességet terveztem sütni. Kapóra jött a natúr joghurt, ami egy ideje már a hűtőben várakozott. Továbbá mindenképp fel akartam használni a busójáráson vásárolt kandírozott gyümölcsök valamelyikét. Végül a földieper mellett döntöttem. Így ez a nem túl édes torta részben nyári, részben pedig téli hangulatú lett – a joghurtnak köszönhetően üdítő, könnyű, a kandírozott gyümölcs viszont még a telet idézi. A tésztáját egyébként egy már bejáratott és kedvencnek számító tortámtól vettem át, mert nem kell sokat pepecselni vele, mint ahogyan a krémmel sem. Az eredménnyel szerencsére mindenki meg volt elégedve. :)








Hozzávalók 18-20 cm átmérőjű tortaformához:

Tésztához:
5 dkg liszt
1 csapott tk. sütőpor
4 dkg cukor
1 nagy tojás
1 ek. napraforgóolaj
1 tk. fehérborecet

Krémhez:
1 doboz (33 dkg) görög joghurt
6 dkg porcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
3 dkg kandírozott földieper
1 citrom reszelt héja
2,5 dl tejszín
8 zselatinlap

Díszítéshez:
2 dkg kandírozott földieper
3 dkg mandulapehely

elkészítés:

  1. A tésztához a sütőporral, cukorral elvegyített liszthez adjuk a villával felvert tojásokat, az olajat, a fehérborecetet, és kézi habverővel összekeverjük.
  2. A tésztamasszát a sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni, majd a sütőpapírral együtt visszatesszük a formába, és visszakapcsoljuk rá a sütőforma karimáját.
  3. A hideg vízbe áztatott, majd alaposan kicsavart zselatint 0,5 dl felmelegített tejszínben feloldjuk, majd hozzáadunk 2-3 evőkanál joghurtot.
  4. A többi joghurtot elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a zselatinos tejszínnel, hozzáadjuk a citromhéjat és 3 dkg felaprított, kandírozott földiepret. Félretesszük annyi időre, amíg épp csak zselésedni nem kezd. (Ez 2-3 perc.)
  5. A többi tejszínt kemény habbá verjük, a joghurtos krémhez forgatjuk, ráöntjük a tortalapra, és elsimítjuk a tetejét. Folpackkal letakarva, egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  6. A díszítéshez a mandulát zsiradékmentes serpenyőben, kis lángon megpirítjuk. Hűlni hagyjuk.
  7. A tortáról lekapcsoljuk a peremét, megszórjuk a pirított mandulával, az aprított, kandírozott eperrel és tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 15 perc


Tipp:
A tortát körben tejszínhabrózsákkal is feldíszíthetjük. Ebben az esetben csak a közepét szórjuk meg pirított mandulával és eperrel. :)
Eper helyett más gyümölcsöt is használhatunk.
 



















A recept a Kifőztük gasztromagazin áprilisi számában is megjelent.


4 megjegyzés:

  1. Csodás torta, tündéri tálalással. :) A fotók magukért beszélnek. ♥
    Imádom a joghurttortákat, ha epres akkor még inkább. ;) Biztos vagyok benne, hogy a tiéd nagyon finom lehet, nem csodálom, hogy mindenkinek ízlett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, hát itt van az én elveszett barátnőm! ♥ :D Olyan aranyos vagy, hogy így megdicsérted a tortámat! Nagyon örülök, hogy tetszik neked. :) Máris becsomagolom a felét, mert most a nagy örömre, hogy megggyógyult a gépezet, több sütit kell enni. :D ;)
      14 fotó.... Há' nóóóórmális?!? :D

      Törlés
    2. Itt, itt! :) Megjöttem végre! :) ...épp jókor.
      Még szép, hogy tetszik a torta! ...és még szép, hogy nóóóóórmális! :D

      Törlés
    3. Jókor bizony, bár akkor is félretettem volna a tortából, ha nem vagy itt, és nagy titokban átküldtem volna. :D

      Törlés