2014. október 29., szerda

Majoránnás almával töltött csirkemell tejfölös burgonyapürével


 

Valamiért sosem rajongtam a gyümölcs-hús kombinációért, és így van ezzel a Kutyinyek is. Most mégis kedvem támadt kísérletezni, mert a hűtőben találtam egy utolsó szem árva almát, illetve húst is olvasztottam ki, nem tudva még, hogy mit csinálok belőle. Szerencsére elég hamar eldőlt, hogy juszt is kombinálom a kettőt, ha szeretjük, ha nem, csak azt nem tudtam, hogy tepsis hús lesz-e belőle szaftosan, almásan, sajtosan vagy inkább töltött formában natúr kisütve avagy rántva. Aztán a rántott verzió mellett döntöttem. Valamiért úgy éreztem, hogy én szeretni fogom, de a Kutyában nem voltam biztos. Ő ui. nem ápol túl jó barátságot az almával, de úgy általában semmilyen gyümit nem szeret húsba töltve vagy azzal rétegezve látni, kivétel az aszalt szilva.
Az ebéd hamar elkészült, és két oldalt beszippantott orcával, csillogó szemekkel vizslattam életem párjának arcát annak reményében, hogy azonnal le tudom olvasni róla az ételről alkotott ítéletet.
Jellemző rá, hogy bármilyen újdonságot sütök vagy főzök, ő az első falatot mindig olyan érdekes, fancsali képpel veszi a szájába, amitől én persze rögtön elszontyolodom, és türelmetlenül érdeklődni kezdek, hogy „de mégis mondjál már valamit!”. Erre ő általában elmosolyodik, és többnyire az a válasz, hogy „úúú, ilyet csinálj máskor is”, vagy ritkábban úgy reagál, hogy „aham, egész jó”, esetleg „végül is nem rossz”. Most ez az utóbbi mondat hagyta el a száját, úgyhogy megnyugodtam, van még remény a gyümölcs és a hús házasságát illetően. Most már bátrabban próbálkozhatok más gyümikkel is. :)
Mellesleg mind a 4 darab töltött hús elfogyott. :D









Hozzávalók 2-4 személyre (a köret 4 személyre elegendő):

Töltött húshoz:
1 egész csirkemellfilé
1 közepes alma (édes fajta)
majoránna (nálam házilag szárított, Ágitól )

liszt
1 nagy tojás (ha szükséges, kevés tej a szaporításhoz)
kb. 5 dkg zsemlemorzsa
2 púpozott ek zabpehely

Körethez:
1 kg krumpli
1 ek mangalicazsír
3 púpozott ek tejföl (20%-os )


elkészítés:

  1. A körethez a krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük.
  2. Tálba tesszük, villával pépesre törjük, forró mangalicazsírt sercintünk rá, tejfölt adunk hozzá, és az egészet alaposan összekeverjük.
  3. A húst megmossuk, leszárítjuk, majd a fél csirkemelleket 2-2 szeletre vágjuk.
  4. Két ív folpack között kiklopfoljuk és mindkét oldalukon enyhén megsózzuk.
  5. Az almát meghámozzuk, 8 cikkre vágjuk és a cikkeket hosszában felszeleteljük. Így 3 vagy 4 vékony cikket kapunk.
  6. 6-8 almacikket egy hússzelet szélesebbik végébe rendezünk egymás mellé és elé, egymáshoz képest kissé eltolva úgy, hogy a húsnak maradjon egy kis szabadon hagyott széle a töltelék körül, megszórjuk majoránnával, majd ráhajtjuk a hús másik felét, és kicsit lenyomkodjuk, hogy összetapadjon. Félkörhöz hasonló formát kapunk.
  7. A töltött húsokat szedőlapát és evőkanál segítségével lisztbe, felvert tojásba (ha szükséges, adhatunk hozzá egy kevés tejet), és zabpehellyel kevert zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő zsírban mindkét oldalukon, közepes lángon kisütjük.
  8. Papírtörlőre szedjük, leitatjuk róluk a fölösleges zsiradékot és a burgonyapürével együtt tálaljuk.


































10 megjegyzés:

  1. Azt a mindenit! :D Ez nagyon-nagyon tetszik! Almás húst ilyen formán még nem ettem, de biztos vagyok benne, hogy ízlene! De még hogy! Már nagyon vártam, hogy milyen gyümölcsös húst készítettél, de megérte türelmesen ücsörögnöm, mert ez szuper jó! Ha viszek még majorannát, sütünk ilyen husit együtt is? ;) ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira kedves vagy, ez most nagyon jól esett! Itt vigyorgok. :) ♥ Direkt nem néztem utána a gyümölcsös húsok típusainak és készítési módjainak, hátha olyat tudok összehozni, ami olyan Macskanyelves. :D Ezek szerint sikerült. Bár én úgy érzem, nem alkottam valami nagyot vele, de legalább nekünk ízlett.
      A fűszereidre pedig mindig vevő vagyok, szó szerint is, mert fizetnék is értük, hiszen a te kertedből van, garantált, hogy ízfokozómentes. Szóval, ha nem baj, tényleg jó lenne még ilyen-olyan fűszer kapni tőled. ;)
      A közös sütés pedig eleve nagy vágyam, és sztem meg fogjuk mi ezt ejteni hamarosan. :)

      Törlés
  2. Érdekes recept, de biztosan finom! Ötletes :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Hááát, ilyen egy gyümölcs+hús párosításában még tapasztalatlan háziasszony első receptje. :D

      Törlés
  3. Nem tudom, hogy az előző bejegyzést mentette-e el, ha igen, akkor ezt majd töröljed.
    Szóval az előbb azt akartam írni, hogy mi is elég félve próbáltuk ki az első gyümölcs-hús párost, de annyira ízlett hogy most már elég gyakran készül nálunk. A kedvencem az ananász-csirkehús páros, de készült már barackkal, körtével, és almával is. Mi raguféléket készítettünk, vagy tepsibe sütöttük, de így rántva is nagyon finom lehet. Még egy jó ötlet Tőled! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak ez a komment jött át, az első nem.
      Látom, nem vagyunk egyedül a hús+gyümölcshöz való viszonyulásunkkal, de az klassz, hogy ti is megszerettétek. Ebben előrébb jártok nálunk, hiszen mi csak most kezdünk ilyen irányban kalandozni. Igen, egyszer én is csináltam ragufélét ananásszal, keleti ihletésűt, és az is nagyon ízlett nekünk.
      Úgy örülök, hogy tudtam újat mutatni neked ezzel a rántott husival. :)

      Törlés
  4. Hello I'am Chris From France!!
    You Have A Wonderful Blog Which I Consider To Be Registered In International Blog Dictionary. You Will Represent Your Country
    Please Visit The Following Link And Comment Your Blog Name
    Blog Url
    Location Of Your Country Operating In Comment Session Which Will Be Added In Your Country List
    On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
    Imperative to follow our blog to validate your registration.Thank you for your understanding
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
    Happy Blogging
    ****************

    VálaszTörlés
  5. Hello!
    Congratulations!
    Welcome to your blog is to accept, in the "International Directory Blogspot"
    HUNGARY Division # 147
    I wish you a great day
    friendly
    Chris

    On the right side (see green) a list of country! By clicking on it you'll see the list of blog this country! And so the ability to communicate and interact with them. Language problem? Use the Google translator!

    thank you
    I give you badges for your blog http://nsm05.casimages.com/img/2012/07/12/12071211040212502810092867.gif
    http://nsm05.casimages.com/img/2012/09/06/12090603083012502810288938.gif
    http://nsm05.casimages.com/img/2012/09/21/12092110155912502810343002.gif
    http://nsm08.casimages.com/img/2014/09/02/14090209425712502812494399.jpg

    Placing the badge on your blog entitles the status of "VIP"

    Our site does not ask for money! The activity is only friendly
    Please: Made know the "directory" after your friends HUNGARY
    "Unity makes strength"
    For other bloggers come and register you are most welcome
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/

    ************
    Más bloggerek jönnek, és regisztrálja a leginkább várjuk
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/****************


    VálaszTörlés