2014. október 29.

Majoránnás-rozmaringos almával töltött csirkemell tejfölös burgonyapürével

 

 


Valamiért sosem rajongtam a gyümölcs+hús kombinációért, és így van ezzel a Kutyinyek is. Most mégis kedvem támadt kísérletezni, mert a hűtőben találtam egy darab árva almát, illetve húst is olvasztottam ki, nem tudva még, hogy mit csinálok belőle. Szerencsére elég hamar eldőlt, hogy juszt is kombinálom a kettőt, hátha megszeretjük. Csak azt nem tudtam, hogy tepsis hús lesz-e belőle szaftosan, és sajttal bolondítva, vagy inkább töltött formában, natúr kisütve avagy rántva. Aztán a rántott verzió mellett döntöttem. Valamiért úgy éreztem, hogy én szeretni fogom, de a Kutyában nem voltam biztos. Ő ui. nem ápol túl jó barátságot az almával, és úgy általában – az aszalt szilva kivételével – semmilyen gyümit nem szeret húsba töltve vagy azzal rétegezve látni, pláne megenni.
Az ebéd hamar elkészült, és két oldalt beszippantott orcával, csillogó szemekkel vizslattam életem párjának arcát annak reményében, hogy azonnal le tudom olvasni róla az ételről alkotott ítéletet.
Jellemző rá, hogy bármilyen újdonságot sütök vagy főzök, ő az első falatot mindig olyan érdekes, fancsali képpel veszi a szájába, amitől én persze rögtön elszontyolodom, és türelmetlenül érdeklődni kezdek, hogy „mégis, mondjál már valamit!”. Erre ő általában elmosolyodik, és többnyire az a válasz, hogy „úúú, ilyet csinálj máskor is”, vagy ritkábban úgy reagál, hogy „aham, egész jó”, esetleg „végülis nem rossz”. Most ez az utóbbi mondat hagyta el a száját, úgyhogy megnyugodtam, van még remény a gyümölcs és a hús házasságát illetően. Most már bátrabban próbálkozhatok más gyümikkel is. :)
(A 2014-hez képest 11 évvel későbbi újrafotózás után a Kutyafül már ott tart, hogy „ilyet csinálj máskor is”, szóval megérte újra elkészíteni ezt a húsételt. :D)



Hozzávalók 2 személyre:

az almás csirkemellhez:
1 kisebb, egész (kb. 40 dkg) csirkemellfilé
1 édes alma (pl. Fuji vagy Golden)
2 tk. morzsolt majoránna
őrölt rozmaring
őrölt fekete bors

finomliszt
1 nagy tojás
1 ek. tej
2,5 dkg panko morzsa
2,5 dkg zabpehely
növényi olaj a sütéshez (nálam kókuszolaj)

a tejfölös burgonyapüréhez:
60 dkg krumpli (hámozott mennyiség)
10 dkg 20% zsírtartalmú tejföl
2 dkg vaj
őrölt fekete bors


elkészítés:
  1. A megmosott, szárazra törölt egész csirkemellet két fél filére vágjuk, és folpack alatt kiklopfoljuk. A két tenyérnyi nagyságú szeleteket mindkét oldalukon sóval, őrölt borssal fűszerezzük.
  2. A meghámozott almát 4 cikkre vágjuk, a magházat kivesszük, és a cikkeket vékonyra szeljük.
  3. Mindkét hússzelet egyik oldalát beszórjuk majoránnával, majd egymáshoz képest kissé eltolva elrendezzük rajtuk az almaszeleteket, és meghintjük rozmaringgal, majoránnával. Az almára ráhajtjuk a hús töltetlen felét, majd kétoldalt és lent megtűzzük fogvájóval.
  4. A panko morzsán és a zabpelyhen 2-3 fordulatnyit darálunk, hogy finomabb szemcséjűek legyenek. A töltött mellfiléket előbb lisztbe, majd tejjel szaporított, felvert tojásba, végül zabpelyhes morzsába forgatjuk. Folpackkal letakarva félretesszük.
  5. A burgonyapüréhez a meghámozott, felkockázott krumplit sós vízben feltesszük főni. Amikor a krumpli már majdnem kész, a húst 2 ujjnyi mély felhevített olajban közepes lángon elkezdjük sütni.
  6. A puhára főtt krumplit leszűrjük, áttörjük, majd hozzáadjuk a puha vajat és a tejfölt. Őrölt borssal, sóval ízesítjük és habosra kavarjuk.
  7. Eközben a mellfiléket mindkét oldalukon aranybarnára sütjük, majd 1-2 percre papírtörlővel fedett rácsra tesszük. A kész töltött húsokat ezután a burgonyapürével együtt kitálaljuk.







9 megjegyzés:

  1. Azt a mindenit! :D Ez nagyon-nagyon tetszik! Almás húst ilyen formán még nem ettem, de biztos vagyok benne, hogy ízlene! De még hogy! Már nagyon vártam, hogy milyen gyümölcsös húst készítettél, de megérte türelmesen ücsörögnöm, mert ez szuper jó! Ha viszek még majorannát, sütünk ilyen husit együtt is? ;) ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira kedves vagy, ez most nagyon jól esett! Itt vigyorgok. :) ♥ Direkt nem néztem utána a gyümölcsös húsok típusainak és készítési módjainak, hátha olyat tudok összehozni, ami olyan Macskanyelves. :D Ezek szerint sikerült. Bár én úgy érzem, nem alkottam valami nagyot vele, de legalább nekünk ízlett.
      A fűszereidre pedig mindig vevő vagyok, szó szerint is, mert fizetnék is értük, hiszen a te kertedből van, garantált, hogy ízfokozómentes. Szóval, ha nem baj, tényleg jó lenne még ilyen-olyan fűszer kapni tőled. ;)
      A közös sütés pedig eleve nagy vágyam, és sztem meg fogjuk mi ezt ejteni hamarosan. :)

      Törlés
  2. Érdekes recept, de biztosan finom! Ötletes :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Hááát, ilyen egy gyümölcs+hús párosításában még tapasztalatlan háziasszony első receptje. :D

      Törlés
  3. Nem tudom, hogy az előző bejegyzést mentette-e el, ha igen, akkor ezt majd töröljed.
    Szóval az előbb azt akartam írni, hogy mi is elég félve próbáltuk ki az első gyümölcs-hús párost, de annyira ízlett hogy most már elég gyakran készül nálunk. A kedvencem az ananász-csirkehús páros, de készült már barackkal, körtével, és almával is. Mi raguféléket készítettünk, vagy tepsibe sütöttük, de így rántva is nagyon finom lehet. Még egy jó ötlet Tőled! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak ez a komment jött át, az első nem.
      Látom, nem vagyunk egyedül a hús+gyümölcshöz való viszonyulásunkkal, de az klassz, hogy ti is megszerettétek. Ebben előrébb jártok nálunk, hiszen mi csak most kezdünk ilyen irányban kalandozni. Igen, egyszer én is csináltam ragufélét ananásszal, keleti ihletésűt, és az is nagyon ízlett nekünk.
      Úgy örülök, hogy tudtam újat mutatni neked ezzel a rántott husival. :)

      Törlés
  4. Hello!
    Congratulations!
    Welcome to your blog is to accept, in the "International Directory Blogspot"
    HUNGARY Division # 147
    I wish you a great day
    friendly
    Chris

    On the right side (see green) a list of country! By clicking on it you'll see the list of blog this country! And so the ability to communicate and interact with them. Language problem? Use the Google translator!

    thank you
    I give you badges for your blog http://nsm05.casimages.com/img/2012/07/12/12071211040212502810092867.gif
    http://nsm05.casimages.com/img/2012/09/06/12090603083012502810288938.gif
    http://nsm05.casimages.com/img/2012/09/21/12092110155912502810343002.gif
    http://nsm08.casimages.com/img/2014/09/02/14090209425712502812494399.jpg

    Placing the badge on your blog entitles the status of "VIP"

    Our site does not ask for money! The activity is only friendly
    Please: Made know the "directory" after your friends HUNGARY
    "Unity makes strength"
    For other bloggers come and register you are most welcome
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/

    ************
    Más bloggerek jönnek, és regisztrálja a leginkább várjuk
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/****************


    VálaszTörlés