2014. november 4., kedd

Sertésmájjal töltött burgonya






Volt még a fagyasztóban apukám által hozott sertésmáj, de most nem akartam kirántani, illetve resztelt májat sem akartam készíteni belőle, hanem egy kicsit szokatlanabb formában szerettem volna viszontlátni. Persze ez inkább csak nekem szokatlan, biztosan van olyan, akinek ez nem számít annak. :)
A zöldségesnél most kivételesen kaptam pont megfelelő méretű krumplikat, és gondoltam, összeházasítom őket. Ha darált hússal működik a töltés, akkor biztos májjal is. Az eredmény nekem nagyon ízlett, és amikor Anyával is megkóstoltattam, közölte, hogy egyszer ő is csinált hasonlót. De jó, akkor már biztos nem csak mi ketten vagyunk, akik ezt az ételt feltalálták! :D








Hozzávalók 2-6 személyre:

6 közepes méretű, sárga húsú burgonya (kb. 80 dkg)
15 dkg sertésmáj
1 fej vöröshagyma
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 evőkanál mangalicazsír + egy kevés a locsoláshoz

őrölt fekete bors
½ csokor petrezselyemzöld
5 dkg puha vaj
6 dkg tejföl
3 dkg trappista vagy eidami sajt reszelve
kevés zsemlemorzsa


elkészítés:

  1. A májat kisebb kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, 1 ek zsíron megdinszteljük, majd a tűzről lehúzva hozzákeverjük a pirospaprikát.
  2. Rátesszük a májat, pár perc alatt megpároljuk, hűlni hagyjuk, majd ledaráljuk.
  3. A krumplit sós vízben, héjában megfőzzük, leszűrjük, hagyjuk, hogy leszáradjon, még melegen lehúzzuk a héját, majd miután langyosra hűlt, kikaparjuk a közepüket.
  4. A krumplibelsőt villával összetörjük, összekeverjük a vajjal, sóval, borssal és felaprított petrezselyemzölddel fűszerezzük, majd hozzáadjuk a darált májat is.
  5. Ezzel a keverékkel megtöltjük a kivájt krumplikat, zsírral vékonyan kikent tűzálló edénybe rendezzük, tetejüket meglocsoljuk 1-1 mk olvasztott zsírral, mindegyikre 1-1 teáskanál tejfölt halmozunk és előmelegített sütőbe toljuk.
  6. 20 perc után kivesszük, megszórjuk reszelt sajttal és zsemlemorzsával, és addig sütjük, amíg a sajt ráolvad, vagy enyhén megpirul. Tálaljuk. (Előételként 6, főételként 2-3 személyre elég.)

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc


Tipp:
Az esetlegesen megmaradt tölteléket kenyérre, péksüteményre is kenhetjük, és hideg vagy meleg szendvicsként kínálhatjuk.




















A recept a Kifőztük magazin novemberi számában is megjelent.





4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finom lehet így együtt, jó ötlet volt májjal tölteni a burgonyát! :) Meg is jegyzem magamnak, meglepem vele a nagyokat valamelyik hétvégén, amikor itthon lesznek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, hogy tetszik az ötlet. :) De jó a "nagyoknak", hogy finom meglepetéssel várod őket! :) Remélem, ízlik majd nekik.

      Törlés
  2. Fincsi lehet! Májjal még nem, csak fasírozottal töltöttünk eddig krumplit, de kipróbálós :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Fasírttal is finom lehet. :) Májjal töltve elég laktató, próbáld ki egyszer.

      Törlés