2014. október 27., hétfő

Sajtos túróval töltött gomba szalonnaburokban, zöldfűszeres forgatott burgonyával






Maradt még itthon egy kevés gomba, de most nem szaftosan vagy mártásszerűen akartam elkészíteni, hanem ki akartam próbálni a töltött változatot. A hűtőben volt még egy kevés bontott túróm, illetve a sajtos dobozba csak úgy tudtam beleerőszakolni a sajtot, hogy előzőleg le kellett vágnom belőle egy kis darabot. És ha már ezek a hozzávalók a kezembe kerültek, úgy gondoltam, velük töltöm meg a gombát. A bontott császárszalonna is ott kínálgatta magát, így hát „őt” is felhasználtam. A köret fűszerezéséhez pedig kipróbáltam az Ági barátnőmtől kapott saját készítésű szárított kakukkfüvet. Hát persze, hogy összehasonlíthatatlan volt a boltival! ♥
Izgultam egy kicsit, hogy vajon megpuhul-e a gomba még azelőtt, hogy a bacon szénné égne, de fölöslegesen aggódtam, mert a gomba elég leves, szépen meg tud párolódni a saját gőzében, és épp annyi idő kellett az elkészültéhez, mint a szalonnának az enyhén pirult állapot eléréséhez. :)
Aztán újabb izgulás következett, hogy a Kedvesnek ízlik-e majd. Ízlett. Annyira, hogy engedélyt kaptam máskor is elkészíteni. :D








Hozzávalók 2 személyre:

Töltött gombához:
4 közepes fej fehér csiperkegomba
8 vékony szelet füstölt császárszalonna (húsosabb fajta)
10 dkg túró
4 dkg trappista sajt reszelve
1 gerezd zúzott fokhagyma
őrölt fekete bors

mangalicazsír a tepsi kikenéséhez

Körethez:
65 dkg krumpli (kis méretűek)
1 csapott ek mangalicazsír
1 mk szárított kakukkfű
1 tk szárított petrezselyem
őrölt fekete bors


elkészítés:

  1. A gombafejeket megtisztítjuk és a szárukat kivájjuk.
  2. A töltelékhez a túrót villával áttörjük, sóval-borssal és fokhagymával ízesítjük, majd alaposan elkeverjük benne a reszelt sajtot.
  3. A túrós masszából 1-1 jó teáskanálnyival megtöltjük a gombafejeket, és mindegyiket becsomagoljuk 2 szelet szalonnába úgy, hogy teljesen körbevonjuk vele a gombát.
  4. Egy kis tepsit vékonyan kikenünk zsírral, beletesszük a töltött gombákat, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
  5. Közben a körethez a krumplit meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, feldaraboljuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük.
  6. Egy nagyobb serpenyőben zsírt hevítünk, rátesszük a krumplit, sózzuk még, ha kell, megborsozzuk, és addig sütjük, amíg egy kis pírt kap.
  7. Ekkor megszórjuk a szárított fűszerekkel és a kész sült gomba mellé adjuk.

sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc

























6 megjegyzés:

  1. Na végre ideértem! :D Azok a kis gombabatyuk olyan nagyon jól néznek ki. Szépen bebugyoláltad őket. :) Idáig érzem a finom illatokat. Kérek szépen kóstolót! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy, köszönöm! Olyan snassznak tűnt kabát nélkül, meg így tuti benne marad a túró. Picit kifolyt persze így is, de nem volt vészes. Érdekes úgy főzni, hogy meg sem kóstolom, de ha a Kutyának ízlett, akkor biztos nem rossz. :D
      Éppen ezért merek neked is küldeni belőle ma ebédre. ;)

      Törlés
  2. Hát ez valami finom lehet! Nagyon jól néz ki! Kipróbálós, mert imádjuk a gombát minden mennyiségben és formában! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök, hogy így gondolod! Remélem, ízleni fog nektek, és felkerül a listára többszöri elkészítésre is. ;)

      Törlés
  3. Gyakran készül nálunk töltött gomba, és mindig a hűtő tartalma "dönti" el, hogy mi is kerüljön bele. ;) Szalonnával még nem csomagoltuk be, csak a tetejére került pár darabka, de következőkor én is így készítem el. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hűtő tartalma vagy épp csekélyke tartalma nagyon jó ötletadó tud lenni, kihozza az emberből a kreativitást. :D
      Örülök, ha kipróbálod az én töltött gombámat is, remélem, meg leszel vele elégedve. :)

      Törlés