2014. június 18.

Zöldséges lepény





Én sem vagyok teljesen komplett. A nyár - valószínűleg - egyik legmelegebb napján bekapcsoltam a sütőt! Tettem ezt azért, mert mindig érdekelt, milyen lehet a pizza teljes kiőrlésű lisztből, és ezt képes voltam erre a napra időzíteni. :D
Elsőre nem mertem teljesen fehér liszt nélküli lepényt sütni, ezért csak picit több, mint a fele liszt lett teljes kiőrlésű, és egyelőre nem is rozs- hanem búzalisztből. Ráadásul főtt krumplit is tettem a tésztájába. A készítése duplán izgalmas volt, mert az albérletben, ahol most lakunk, nem működik a sütő hőlégkeverés funkciója, holott az ilyen pizzaszerű tésztákat mindig azzal sütöm. Nagyon kíváncsi voltam tehát arra, hogy így milyen lesz, átsül-e rendesen egyáltalán.
Az eredménnyel végül nagyon elégedett voltam, mert szerencsére jól sikerült, és elmondhatom, hogy ebben a formában még a zöldpaprikát is jóízűen megettem. Arról nem is beszélve, hogy a Kutyát nagyon boldoggá tettem, mert hosszú idő után végre ehetett egy kis kelt tésztát.






Hozzávalók 1 lepényhez:


Tésztához:

20 dkg krumpli (tisztítva mérve)
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg fehér kenyérliszt
2 dkg friss élesztő
kb. 2 dl burgonya főzőlé
1 tk. só
1 tk. cukor
1 ek. olívaolaj


Feltéthez:
1 fej vöröshagyma
20 dkg zöldpaprika
10 dkg sárgarépa
10 dkg zöldborsó
1 ek. mangalicazsír
1 tk. ételízesítő
1 tojás
2 ek. 12%-os tejföl

elkészítés:

  1. A tésztához a krumplit sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük (a főzőléből félretesszük a szükséges mennyiséget) és hűlni hagyjuk. Áttörjük, és a sóval vegyített lisztkeverékhez adjuk.
  2. Az élesztőt a cukorral és 1 evőkanál kenyérliszttel simára keverjük 1 dl krumpli főzőlében, és letakarva felfuttatjuk.
  3. A felfuttatott élesztőt a krumplis liszthez öntjük, hozzáadjuk az olajat, és sima tésztává dagasztjuk. Letakarva duplájára kelesztjük.
  4. A feltéthez a hagymát finomra aprítjuk, a paprikát nagyobb kockákra vágjuk, és a zsíron pirulásig sütjük.
  5. A kis kockákra vágott répát gőz fölött előbb félpuhára, majd a borsót is hozzáadva készre pároljuk. Összekeverjük a hagymás-zöldpaprikás alappal, és ételízesítővel fűszerezzük. Kihűtjük.
  6. A tojást villával felverjük, hozzákeverjük a tejfölt, és a zöldséges alaphoz dolgozzuk.
  7. A megkelt tésztát lisztezett felületen vagy sütőpapíron 6-7 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk, tepsibe fektetjük és ráhalmozzuk a zöldséges alapot. Addig kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik, majd készre sütjük. Felszeleteljük és tálaljuk.
sütési hőfok: 230°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 15-20 perc









4 megjegyzés:

  1. :D De jó ötlet! Tetszik a tészta és ez a zöldséges feltét. Amúgy tényleg egyikünk se százas... :D én dzsemet főzök, te meg kelt tésztát sütsz 40 °C-ban. :D De az élet így szép! ...és bizony kellenek az ilyen jó kis ételek a hűvösebb napokra. ..."loptam" egy kockát...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Két hü.... együtt jár. :D Úgy örülök, hogy tetszik a lepény! Nem vettem lopásnak, sőt tettem mellé még 2 olyan hosszú szeletet. ;)

      Törlés
  2. Tetszik, hogy te is ilyen egészséges ételeket főzöl, sütsz mostanában. Adod az ötleteket. ;) Nagyon tetszik ez a lepény és friss borsóból új répából most kell elkészíteni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök Brigi, hogy kiszúrtad! :) Külön jól esik, hogy szerinted ötleteket adok neked, hiszen én aztán tényleg nem vagyok valami nagy zöldségfan. Oké, a répát azt imádom, de úgy általában, ami zöld, azt nem igen kedvelem. Igazából eddig is próbáltam odafigyelni, hogy milyen alapanyagokból főzök, de most még egy kicsit jobban muszáj, mert elszaladt velünk a ló, és le kell adni a fölös kilókat.

      Törlés