2014. június 18., szerda

Zöldséges lepény






Én sem vagyok teljesen komplett. A nyár - valószínűleg - egyik legmelegebb napján bekapcsoltam a sütőt! Tettem ezt azért, mert mindig érdekelt, milyen lehet a pizza teljes kiőrlésű lisztből, és ezt képes voltam erre a napra időzíteni. :D
Elsőre nem mertem teljesen fehér liszt nélküli lepényt sütni, ezért csak picit több, mint a fele liszt lett teljes kiőrlésű, és egyelőre nem is rozs- hanem búzalisztből. Ráadásul főtt krumplit is tettem a tésztájába. A készítése duplán izgalmas volt, mert az albérletben, ahol most lakunk, nem működik a sütő hőlégkeverés funkciója, holott az ilyen pizzaszerű tésztákat mindig azzal sütöm. Nagyon kíváncsi voltam tehát arra, hogy így milyen lesz, átsül-e rendesen egyáltalán.
Az eredménnyel végül nagyon elégedett voltam, mert szerencsére jól sikerült, és elmondhatom, hogy ebben a formában még a zöldpaprikát is jóízűen megettem. Arról nem is beszélve, hogy a Kutyát nagyon boldoggá tettem, mert hosszú idő után végre ehetett egy kis kelt tésztát.










Hozzávalók 1 lepényhez:

Feltéthez:
1 fej vöröshagyma
20 dkg zöldpaprika
10 dkg sárgarépa
10 dkg zöldborsó
1 ek mangalicazsír
1 tk ételízesítő
1 tojás
2 ek 12%-os tejföl

Tésztához:
20 dkg krumpli (tisztítva mérve)
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg fehér kenyérliszt
2 dkg friss élesztő
kb. 2 dl burgonya főzőlé
1 tk só
1 tk cukor
1 ek olívaolaj

elkészítés:

  1. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát finomra vágjuk, a répát kisebb, a paprikát nagyobb kockákra vágjuk.
  2. A hagymát a paprikával együtt a zsíron pirulásig sütjük.
  3. Közben a répát gőz fölött megpároljuk, majd amikor már félpuha, hozzáadjuk a borsót és készre pároljuk. Összekeverjük a hagymás zöldpaprikás alappal, és ételízesítővel fűszerezzük. Hűlni hagyjuk.
  4. A tojást szétválasztjuk, villával felverjük, elkeverjük a tejföllel, a zöldséges alaphoz adjuk.
  5. A krumplit sós vízben megfőzzük, a főzőléből félretesszük a szükséges mennyiséget, a krumplit hűlni hagyjuk, majd áttörjük.
  6. Egy tálban a liszteket elvegyítjük a sóval és hozzáadjuk a főtt krumplit.
  7. Az élesztőt a cukorral és 1 ek kenyérliszttel simára keverjük 1 dl krumpli főzőlében, és letakarva felfuttatjuk.
  8. A felfuttatott élesztőt a krumplis liszthez öntjük, hozzáadjuk az olajat is, és sima tésztává dagasztjuk. Letakarva duplájára kelesztjük.
  9. Ha megkelt, lisztezett felületen vagy akár sütőpapíron 6-7 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk, tepsibe tesszük, ráhalmozzuk a zöldségeket és addig kelesztjük még, amíg a sütő bemelegszik.
  10. Előmelegített sütőben készre sütjük, majd felszeleteljük.

sütési hőfok: 230°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 15-20 perc
















4 megjegyzés:

  1. :D De jó ötlet! Tetszik a tészta és ez a zöldséges feltét. Amúgy tényleg egyikünk se százas... :D én dzsemet főzök, te meg kelt tésztát sütsz 40 °C-ban. :D De az élet így szép! ...és bizony kellenek az ilyen jó kis ételek a hűvösebb napokra. ..."loptam" egy kockát...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Két hü.... együtt jár. :D Úgy örülök, hogy tetszik a lepény! Nem vettem lopásnak, sőt tettem mellé még 2 olyan hosszú szeletet. ;)

      Törlés
  2. Tetszik, hogy te is ilyen egészséges ételeket főzöl, sütsz mostanában. Adod az ötleteket. ;) Nagyon tetszik ez a lepény és friss borsóból új répából most kell elkészíteni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök Brigi, hogy kiszúrtad! :) Külön jól esik, hogy szerinted ötleteket adok neked, hiszen én aztán tényleg nem vagyok valami nagy zöldségfan. Oké, a répát azt imádom, de úgy általában, ami zöld, azt nem igen kedvelem. Igazából eddig is próbáltam odafigyelni, hogy milyen alapanyagokból főzök, de most még egy kicsit jobban muszáj, mert elszaladt velünk a ló, és le kell adni a fölös kilókat.

      Törlés