2014. május 27.

Gyömbéres-vaníliakrémes rizs földieperrel





Szégyen, nem szégyen, ismét bolti tejberizsalapot használtam, mert egyszerűen képtelen vagyok jó tejberizst készíteni házilag. Ez van sajnos. A bolti változatnak egyetlen előnye van: hamar megvan vele az ember. Jó-jó, van még egy másik előnye is: szerintem nagyon finom. :D Nekünk mindenesetre jobban ízlik, mint a házi, pedig amúgy mindenben a házi készítésűre esküszöm, de ez a kivétel, talán éppen azért, mert antitálentum vagyok a házi tejbepapi gyártásban. Aki viszont ügyes ezen a téren, az nyugodtan készítse házilag, sőt igazából jobban is teszi, ha elkerüli a boltnak azt a bizonyos polcát, ahol ez a papialap büszkén virít.
De azt legalább elmondhatom, hogy a házi puding készítésében nem vagyok béna, szóval ez a desszert csak félig ciki. :D






Hozzávalók 3 személyre:

Vaníliakrémes rizshez:

1 kis tojás
5 dl tej
5,5 dkg nyírfacukor
2 dkg finomliszt
1 vaníliarúd
őrölt gyömbér ízlés szerint
1 zacskó vaníliás tejberizsalap (nálam Dr. Oetker)
2,5 dkg vaj

Epres réteghez:
25 dkg földieper
1 ek. nyírfacukor

Tetejére:
13 dkg földieper
kb. 70 ml eperlé
1-2 zselatinlap

elkészítés:

  1. A vaníliakrémhez a tojást 2,5 dkg cukorral habosra kavarjuk, simára dolgozzuk benne a lisztet, és felöntjük 0,5 dl tejjel.
  2. A vaníliarúd magjait kikaparjuk, a vanília héjával együtt beletesszük  0,5 dl tejbe, és felforrósítjuk (nem forraljuk!). A tűzről lehúzva kivesszük belőle a vaníliarudat, és lassan adagolva hozzákeverjük a tojásos-cukros-lisztes tejet. Visszatesszük a tűzre, a lángot mérsékeljük alatta, és krémmé főzzük. Hűlni hagyjuk, és közben többször átkeverjük.
  3. A rizshez a többi tejet a maradék cukorral felforraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot, és kézi habverővel jól elkeverjük benne a tejberizsalapot. Gyömbérrel ízesítjük, jól elkeverjük benne a puha vajat, majd lefedve hagyjuk, hogy a rizs megpuhuljon. Kihűtjük, majd hozzákeverjük a vaníliakrémet.
  4. Az epres réteghez és a desszert tetejére szánt epret kicsumázzuk, megmossuk, lecsepegtetjük, feldaraboljuk, kiveszünk belőle 25 dkg-nyit, és ezt egy lábasban a cukorral 1 perc alatt összefőzzük. Kihűtjük, majd leszűrjük, és a levét felfogjuk.
  5. A zselatint pár percre hideg vízbe áztatjuk. Az eperlét felforrósítjuk és feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint. Kicsit hűlni hagyjuk.
  6. A desszertes poharak aljába 1-1 szűk evőkanálnyi cukros epret teszünk, rákanalazunk 2-2 evőkanál vaníliakrémes rizst, majd megint egy réteg eper és rizs következik.
  7. A desszertek tetejére ráhalmozzuk a friss eperdarabokat, és meglocsoljuk 3-3 evőkanál eperzselatinnal. Fogyasztásig hűtőbe tesszük. Tálaláskor tetszés szerint mentalevéllel vagy citromfűvel díszítjük.






12 megjegyzés:

  1. Csodaszépek! :) Imádom a tejberizst! ...az epret is! ...vaníliával és gyömbérrel fergeteges lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösziiii! *.* Épp most kaptam egy jó tippet a tejberizs főzéséhez, úgyhogy talán legközelebb már házilag készítem. Most küldök ebből,legközelebb meg a másikból. ;)

      Törlés
  2. Szegyen? Dehogy szegyen! A Dr. Oetker Vanilias tejberizs az egyik, ha nem a legjobb tejberizs, sok hazi keszitesut siman lepipal! Biztos elkeszitem a desszertet, kivancsi vagyok, milyen lesz igy felturbozva! Koszonom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Örülök, hogy tetszik! Remélem, ízleni fog. :) Valóban nagyon finom a bolti tejberizs, csak a xantán-gumi meg az aroma nem túl egészséges, ezért szeretném kiváltani házi készítésű tejberizzsel.

      Törlés
  3. Tejberizs! De imádom, mindenféle gyümölccsel jöhet! Persze az eper a királynő!!! Csodás! Egy ide reppenhetne... Most!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, hogy te is szereted! Hiába, a gyerekkori kedvencekkel a mai napig így vagyunk. ;) Figyelj, röppentem a rizsadagot, nyisd az ablakot!

      Törlés
  4. Nem vagyok egyedül !!!!! Még sohasem sikerült igazán jót készíteni nekem sem. Márti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Képzeld, kaptam egy jó tippet tejberizs főzéshez, kipróbálom, és ha nekem is beválik, akkor legközelebb már házi tejberizses receptet teszek fel a blogra. :)

      Törlés
  5. Hű, ez betyárjól néz ki! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) AZ eper mindent fel tud dobni. :D

      Törlés
  6. Húh, ez aztán az édesség! Nagyon fogamra valót készítettél! :)

    VálaszTörlés