2014. május 27., kedd

Gyömbéres-vaníliakrémes rizs földieperrel






Szégyen, nem szégyen, ismét bolti tejberizsalapot használtam, mert egyszerűen képtelen vagyok jó tejberizst készíteni házilag. Ez van sajnos. A bolti változatnak egyetlen előnye van: hamar megvan vele az ember. Jó-jó, van még egy másik előnye is: szerintem nagyon finom. :D Nekünk mindenesetre jobban ízlik, mint a házi, pedig amúgy mindenben a házi készítésűre esküszöm, de ez a kivétel, talán éppen azért, mert antitálentum vagyok a házi tejbepapi gyártásban. Aki viszont ügyes ezen a téren, az nyugodtan készítse házilag, sőt igazából jobban is teszi, ha elkerüli a boltnak azt a bizonyos polcát, ahol ez a papialap büszkén virít.
De azt legalább elmondhatom, hogy a házi puding készítésében nem vagyok béna, szóval ez a desszert csak félig ciki. :D










Hozzávalók 3 személyre:
 
Vaníliakrémes rizshez:
1 kis tojás
5 dl tej
5,5 dkg nyírfacukor
2 dkg finomliszt
1 vaníliarúd
őrölt gyömbér (én 1 mk-nyit tettem bele)
1 zacskó vaníliás tejberizsalap (nálam Dr. Oetker)
2,5 dkg vaj

Epres réteghez:
25 dkg földieper
1 ek nyírfacukor

Tetejére:
13 dkg földieper
kb. 70 ml eperlé
1,5-2 lap zselatin

elkészítés:


  1. A vaníliakrémhez a tojást 2,5 dkg cukorral habosra kavarjuk, simára dolgozzuk benne a lisztet, és felöntjük 0,5 dl tejjel.
  2. A vaníliarúd magjait kikaparjuk, a vanília héjával együtt beletesszük egy másik adag 0,5 dl tejbe, és felforrósítjuk (nem kell felforralni).
  3. A tejet levesszük a tűzről, kiszedjük belőle a vanília héját, lassan adagolva hozzákeverjük a tojásos-cukros-lisztes tejet, majd visszatesszük a tűzre, a lángot mérsékeljük alatta, és krémmé főzzük. Miközben a krém hűl, többször átkeverjük, hogy ne bőrösödjön be. Hűlni hagyjuk.
  4. A rizshez 4 dl tejet 3 dkg cukorral felforralunk, majd elzárjuk alatta a lángot, kézi habverővel jól elkeverjük benne a tejberizsalapot hozzákeverjük a gyömbért is, majd lefedjük és hagyjuk, hogy a rizs megpuhuljon.
  5. Amíg a tejberizs még forró, jól elkeverjük benne a puha vajat, majd teljesen kihűtjük.
  6. A vajas tejberizshez hozzákeverjük a kihűlt vaníliakrémet.
  7. Az epres réteghez és a desszert tetejére szánt epret kicsumázzuk, megmossuk, lecsepegtetjük, feldaraboljuk, kiveszünk belőle 25 dkg-nyit, és ezt egy lábosban a cukorral 1 perc alatt összefőzzük. Kihűtjük, majd leszűrjük, és a levét egy tálban felfogjuk.
  8. A zselatint pár percre hideg vízbe áztatjuk, majd az eperlét felforrósítjuk és feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint. Kicsit hűlni hagyjuk.
  9. Miközben az eperzselé hűl, előkészítjük a desszertes kelyheket: a poharak aljába teszünk 1-1 szűk evőkanálnyi cukros epret, erre rákanalazunk 2-2 ek vaníliakrémes rizst, majd megint egy réteg eper következik, amit ismét 1-1 réteg rizs követ.
  10. A desszert tetejére ráhalmozzuk a friss eperdarabokat, amit meglocsolunk 3-3 ek eperzselatinnal. Fogyasztásig hűtőbe tesszük, és tálaláskor tetszés szerint mentalevéllel vagy citromfűvel díszítjük.












12 megjegyzés:

  1. Csodaszépek! :) Imádom a tejberizst! ...az epret is! ...vaníliával és gyömbérrel fergeteges lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösziiii! *.* Épp most kaptam egy jó tippet a tejberizs főzéséhez, úgyhogy talán legközelebb már házilag készítem. Most küldök ebből,legközelebb meg a másikból. ;)

      Törlés
  2. Szegyen? Dehogy szegyen! A Dr. Oetker Vanilias tejberizs az egyik, ha nem a legjobb tejberizs, sok hazi keszitesut siman lepipal! Biztos elkeszitem a desszertet, kivancsi vagyok, milyen lesz igy felturbozva! Koszonom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Örülök, hogy tetszik! Remélem, ízleni fog. :) Valóban nagyon finom a bolti tejberizs, csak a xantán-gumi meg az aroma nem túl egészséges, ezért szeretném kiváltani házi készítésű tejberizzsel.

      Törlés
  3. Tejberizs! De imádom, mindenféle gyümölccsel jöhet! Persze az eper a királynő!!! Csodás! Egy ide reppenhetne... Most!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, hogy te is szereted! Hiába, a gyerekkori kedvencekkel a mai napig így vagyunk. ;) Figyelj, röppentem a rizsadagot, nyisd az ablakot!

      Törlés
  4. Nem vagyok egyedül !!!!! Még sohasem sikerült igazán jót készíteni nekem sem. Márti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Képzeld, kaptam egy jó tippet tejberizs főzéshez, kipróbálom, és ha nekem is beválik, akkor legközelebb már házi tejberizses receptet teszek fel a blogra. :)

      Törlés
  5. Hű, ez betyárjól néz ki! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) AZ eper mindent fel tud dobni. :D

      Törlés
  6. Húh, ez aztán az édesség! Nagyon fogamra valót készítettél! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper, ennek igazán örülök! :) Köszi!

      Törlés