2012. július 11., szerda

Mézes krémes






Egy régi barátnőmmel egy időben heti rendszerességgel találkoztunk. Az ilyen alkalmakkor természetesen a süti sem hiányozhatott. Most épp nálam volt az összejövetel, és körtekrémes linzertortát készítettem. Igen ám, de a barátnőm is hozott desszertet, ami nem más volt, mint a híres nevezetes mézes krémes. A kölcsönös sütiadomány ugyanazon a napon egyébként nem volt szokás, hiszen, ha őt jött hozzánk, akkor én sütöttem, ha pedig én őhozzájuk, akkor ő kínált meg az ő sütijéből. Most azonban rendhagyó módon mindkettőnk süteménye színpadon volt. Korábban ui. említette, hogy milyen finom a mézes krémes, és mivel előző nap pont ezt sütött, meg akarta velem kóstoltatni. És ha már áthozta, mindenképp meg akartuk örökíteni.
A recept eredetije egyébként az egyik ismert receptgyűjtő oldalon olvasható, amit közös szakácstársunk, Edit tett közkinccsé. Annyira tökéletes, hogy semmit sem kellett rajta változtatni, és azt is megállapítottuk, hogy nem csak finom, de igen fotogén is. :D





Hozzávalók 30x34 cm-es tepsihez:

Tésztához:
60 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 tk. szódabikarbóna
10 dkg mangalicazsír
2 tojás
4 ek. tej
4 ek. folyékony méz

Krémhez:
3 tojás
30 dkg porcukor
2 cs. vaníliás cukor
4 púpozott ek. liszt
6 dl tej
25 dkg vaj

elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet elvegyítjük a cukorral és a szódabikarbónával, majd elmorzsoljuk benne a zsírt.
  2. A közepébe fészket készítünk, beletesszük a tojást, a tejet, a mézet, és puha tésztává gyúrjuk.
  3. A tésztát 4 részre osztjuk, majd lisztezett deszkán akkora lapokká nyújtjuk, amekkora a tepsink hátulja. (Ha nagyobbak lettek, vágjuk le a szélét sütés előtt, mert a megsült tésztát könnyebb lesz lecsúsztatni a tepsi hátuljáról.)
  4. A tésztalapot zsírozott tepsi hátuljára tesszük, és előmelegített sütőben egyenként kisütjük. (Késsel alányúlunk – így könnyebb leszedni a tepsiről.)
  5. A krémhez a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját 10 dkg porcukorral, a vaníliás cukorral és a liszttel csomómentesre keverjük.
  6. A tejet felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzáöntjük a tojásos keveréket. A tűzre visszatéve folyamatos keverés mellett sűrű pudinggá főzzük. Hűlni hagyjuk.
  7. A vajat a maradék porcukorral habosra kavarjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
  8. A kihűlt pudingot alaposan összedolgozzuk a vajas krémmel, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. A tésztalapokat megtöltjük a krémmel.
  9. Egy éjszakát állni hagyjuk, és másnap, amikor a tészta már megpuhult, felszeleteljük. Tetejüket meghintjük porcukorral, de csokoládéval is bevonhatjuk.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés













2 megjegyzés:

  1. Elvittem volna szívesen a receptet, de az egér nem működik, mármint jobb kattintással... És tényleg fotogén! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik a süti. :)
      A blog másolásvédett, ezért nem tudod lementeni a receptet, de ha adsz egy emilcímet, akkor elküldöm. ;) (Nem teszem közzé a kommentedet, és akkor senki sem fogja látni a címedet.)

      Törlés