2012. július 11., szerda

Pecsenye a la Provence









Konyhai ténykedéseim egyik első példája ez az étel. Kényszerből pattant ki a fejemből, mivel a Kutyafül szinte csak csirkemellet hajlandó enni, ha húsról van szó. Ötletesnek kell tehát lennem. Ez a változat a tejfölös-grillfűszeres aprópecsenyémből lett továbbfejlesztve, vagy inkább átalakítva, mert igazából az ízén kívül nincs különbség a kettő között. Az elnevezés csak a flancolás kedvéért van, nem azért, mintha Provence-i étel lenne. :) A fűszerkeverék egyébként egy svájci rokonunktól való, kértem, hogy hozzon nekem is, mert nálunk a boltban nem lehetett kapni. Sajnos az a fajta Provence-i fűszerkeverék, amit tőle kaptunk, itthon nem elérhető, ezért másfélével kell helyettesíteni, de úgy is nagyon finom.
Tejfölt azért kevertem az ételbe, mert valami szaftosabbat akartam. Ez lett az egyik legkedvesebb és leggyakrabban készített étel a konyhámban. :) Előnye, hogy nagyon hamar megvan vele az ember, márpedig ez nálam elég fontos kritérium.













Hozzávalók 2-3 személyre:

60 dkg csirkemellfilé
50 dkg krumpli
2 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
½ szál hegyes erőspaprika (elmaradhat)
4 púpozott ek. tejföl
Provence-i fűszerkeverék
őrölt fekete bors

2 ek. kókusz- vagy mangalicazsír
kókuszolaj a sütéshez

elkészítés:

  1. A krumplit meghámozzuk, hasábra vágjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, és forró olajban pirosra sütjük.
  2. Közben elkészítjük a húst: megmossuk, szárazra töröljük, előbb szeletekre, majd pedig csíkokra vágjuk. Megszórjuk a fűszerekkel, és megsózzuk (csak akkor, ha maga a fűszerkeverék eredetileg nem tartalmaz sót).
  3. A vörös- és a fokhagymát megtisztítjuk, előbbit félbevágjuk, majd vékonyra szeljük, utóbbit szintén vékony szeletekre vágjuk.
  4. Az erős paprikát, miután megmostuk, nagyon vékony csíkokra szeljük. (Ha azonban nem szeretjük a csípős ízeket, nem szükséges az ételbe tenni.)
  5. A vöröshagymát az erős paprikával együtt a zsíron megpirítjuk, sütés közben megsózzuk, hogy gyorsabban piruljon, majd hozzáadjuk a fokhagymát, és pár percig együtt dinszteljük.
  6. Rátesszük a húst, és addig sütjük, hogy enyhe pírt kapjon. Hozzákeverünk 2 evőkanál tejfölt, és 1 perc alatt összesütjük.
  7. Ha a krumpli megsült, szűrőkanállal átszedjük a húsra (előtte alaposan lecsepegtetjük), megsózzuk, összeforgatjuk a hússal, adunk hozzá még tejfölt, és 1-2 perc alatt összerotyogtatjuk. Valamilyen savanyúsággal (és esetleg friss kenyérrel) együtt tálaljuk.

Tipp:
A húst és a krumplit is vághatjuk kockára. Én hol így, hol úgy készítem.







































2 megjegyzés:

  1. Már tartom is a "tesótányérom". :D Ez az étel nagyon tetszik, remek találmány! Azt hiszem szeretném. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te kis szemfüles! Hát észrevetted? :D Akkor neked nem kell hétfőig várni a kóstolóra, mert azon nyomban küldöm. Úgy örülök, hogy tetszik! Jó étvágyat kívánok! ;)

      Törlés