2012. július 11., szerda

Tiszai aprópecsenye







Nosztalgiázni támadt kedvem, és gyerekkorom egyik kedvenc ételét, Tiszai aprópecsenyét készítettem. Azaz hogy csak hitem szerint Tiszai aprópecsenye, én legalábbis ebben a tudatban nőttem föl. Apukám mindig így nevezte a sertésmájjal dúsított brassóit. Most derült ki számomra, hogy a valódi tiszai lecsóval készül, és még csak nem is látott májat. Persze lehet, hogy "Ápá" is lecsósan csinálta, csak tett bele májat is, de én akkoriban csak hevenyészve figyeltem a főzéssel kapcsolatos ügyködéseit. Bizonyára nem dolgozott két külön serpenyővel sem, hanem egymás után tette bele a különböző sütési időt igénylő hozzávalókat. A grillfűszer, valamint a fűszersó használata is már az én szentségtörésem eredménye. Én így készítettem el ezt az ételt, de ez nem vont le semmit az élvezeti értékéből. Úgy ettem, mintha "Ápá" készítette volna. Szerintem hidegen is finom.

Hozzávalók 2 személyre:

20 dkg sertésmáj
20 dkg karaj
tej
2 fej vöröshagyma
5 gerezd zúzott fokhagyma
40-50 dkg krumpli (hámozva)
grillfűszer
őrölt fekete bors
sült krumpli fűszersó vagy só
napraforgó olaj vagy mangalicazsír

elkészítés:

  1. A májat és a karajt vékony csíkokra vágjuk és külön üvegtálakba téve annyi tejet öntünk rájuk, hogy ellepje őket. A tálakat lefedjük és 1 napra hűtőbe tesszük.
  2. Külön-külön serpenyőbe 2-2 ek zsiradékot teszünk, a hagymákat belereszeljük és rövid ideig dinszteljük.
  3. A húsról és a májról leöntjük a tejet, a húst alaposan beszórjuk grillfűszerrel, a májat pedig ízlés szerinti mennyiségű borssal, majd a két külön serpenyőben lévő hagymára tesszük.
  4. A májhoz 3, a húshoz 2 gerezd fokhagymát keverünk.
  5. Ha a máj kész, enyhén sózzuk és összeöntjük a megpirult hússal.
  6. Miközben a pecsenye készül, a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és megsütjük. Ha kész, leszűrjük és beszórjuk a fűszersóval vagy sima sóval és összeforgatjuk a májas pecsenyével. Friss kenyérrel tálaljuk.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése