2012. augusztus 10.

Rántott pecsenye kacsamáj zsúrkenyéren






A máj nálam alapvető étel, akár sertés, akár szárnyas. Elég zsenge gyerekkoromban mutatkoztunk be egymásnak, és azóta töretlen a "szerelem". A rántott sertésmáj pl. hagymás-borsos tört krumplival az igazi, de ha megmaradt, sokszor ettem úgy, hogy apukám zsírral vagy vajjal megkente a kenyeret, és rásorakoztatott egy jó adagot belőle. Reggelire citromos teával mennyei eledel. Én most kacsamájat rántottam ki és tettem vele ugyanazt, amit anno az apukám.




Hozzávalók 4 személyre:

8 darab pecsenye kacsamáj
3 dl tej
4 gerezd fokhagyma (elhagyható)
őrölt fehér bors

finom- vagy rétesliszt
1 tojás + 2 ek. tej
durva szemű zsemlemorzsa
kacsa- vagy libazsír, esetleg napraforgóolaj a sütéshez
személyenként 2 szelet zsúrkenyér
vaj/kacsazsír/libazsír/paprikás mangalicazsír a kenéshez

elkészítés:

  1. A májat tálba tesszük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és felöntjük annyi tejjel, hogy ellepje. Másnapig, vagy minimum 3 órára hűtőbe tesszük.
  2. Jól lecsepegtetjük, meghintjük  őrölt borssal, majd lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk.
  3. A zsiradékot felforrósítjuk, beletesszük a májat, és rögtön mérsékeljük alatta a lángot. A májat mindkét oldalukon pirosra sütjük, majd papírtörlőre szedve hűlni hagyjuk.
  4. Ha a máj langyosra hűlt, rézsútosan felszeleteljük, megsózzuk és elrendezzük a megkent kenyérszeleten.

4 megjegyzés:

  1. :) Most esett le a tantusz, hogy miért írtad, hogy tetszik a konyharuhám. A tiéd is szép! :D

    VálaszTörlés
  2. :-D Jaja, mert egyforma. Nekem ez a 3 konyharuha a kedvencem, közülük is a kockás. Nem tom, miért, de odavagyok a világoskékért, ha konyhai cuccokról van szó. :-)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, egyszerű, érthető, az eredmény finom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Örülök, ha tetszett a recept. :)

      Törlés