2012. augusztus 3.

Fokhagymás Graham-cipók






 
Féltem egy kicsit a Graham-liszttől, mert még sohasem sütöttem belőle kenyeret. Nem is mertem csupán ezt a lisztet használni, inkább vegyítettem egy kis kenyérliszttel, no meg belecsempésztem egyik kedvencemet, a fokhagymát.

"Bizony hosszú utat tett meg a fokhagyma azóta, hogy Hermész varázsszerként ajánlotta a világjáró Odüsszeusznak a boszorkányos Circé praktikái ellen - amiről Homérosz művében olvashattunk. Amellett, hogy a fokhagyma ételeink kedvelt, szívesen használt fűszere, rég bebizonyosodott, hogy különféle gyógyhatásokkal is bír. Hippokratész - minden orvosok őse - hashajtónak és vizelethajtónak javallotta, Mohamed próféta a skorpiók csípése ellen tartotta hasznosnak. Plíniusz 61 féle betegség esetén ajánlotta a fokhagymát, mint gyógyhatású szert, míg Galenusz egyszerűen "mindent gyógyítónak" nevezte…"

A másnapos kenyeret vízzel megspriccelve, pár pillanatra forró sütőbe téve, könnyen felfrissíthetjük, és azon melegében tálaljuk.







Hozzávalók 4 kis veknihez:

25 dkg Graham-búzaliszt
20 dkg kenyérliszt vagy fehér tönkölybúzaliszt + a dagasztáshoz, ha szükséges
6 gerezd fokhagyma
3 ek. olívaolaj + a kelesztéshez
1 csapott ek. só
1 ek. cukor
3 dkg friss élesztő
3 dl víz

elkészítés:

  1. A felaprított fokhagymát 1 evőkanál felforrósított olívaolajon kis lángon fél perc alatt megfuttatjuk, majd hűlni hagyjuk.
  2. A liszt közepébe morzsolt élesztőhöz adjuk a cukrot, és a langyos vízzel simára keverjük, miközben egy kis lisztet adagolunk hozzá. Letakarva felfuttatjuk.
  3. Hozzáadjuk a sót, a dinsztelt fokhagymát, a többi olívaolajat, és megdagasztjuk. Ha szükséges, kevés lisztet adunk még hozzá dagasztás közben. Vékonyan kiolajozott tálba tesszük, és letakarva megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket meggömbölygetjük, majd kb. 15 cm hosszú rudakká sodorjuk, és az egyik végüket kissé csúcsosra formázzuk.
  5. A cipókat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és konyhai ollóval jobbról és balról bevagdossuk a cipócskák szélét. (Ilyen módon kalászhoz hasonló alakjuk lesz.) Letakarva addig kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik.
  6. A tetejüket lekenjük vízzel, a sütőpapírt is megcsapkodjuk egy kis vízzel, és a tepsit a sütőbe toljuk. A ropogósra sült cipócskákat rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 35 perc











2 megjegyzés:

  1. Nagyon csinos kis cipók lettek! Igazán hangulatosak a fotók ♥

    VálaszTörlés
  2. ♥ Kösziii! :) Küldök kóstolót, hogy te is megízlelhesd. ;)

    VálaszTörlés