2012. augusztus 3., péntek

Fűszeres fonat






Egy kölcsönbe kapott könyv és egy jó recept eredménye ez a kenyér. A poén az, hogy nem sokkal előtte, már sütöttem hasonlót, csak az nem egy átvett recept, hanem saját kitalálású volt, és még külalakra is hasonló, hiszen lett légyen kenyér, de mégis fonva vagyon mindkettő. Ez is, az is nagyon finom, nem is tudnék választani. Süssék meg mindkettőt és döntsenek!


Hozzávalók 1 cipóhoz:

50 dkg fehér kenyérliszt (BL 80)
3 dkg friss élesztő
3 dl víz
½ tk cukor
1 ½ tk őrölt pirospaprika
1 tk cayenne bors
1 tk szárított oregánó
½ tk őrölt fekete bors
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 ½ tk só
1 ek sűrített paradicsom
2 ek növényi olaj (nálam napraforgóolaj)
1 tojássárgája + 1 ek víz keveréke

elkészítés:

  1. Az élesztőt 1 dl cukros, langyos vízben, letakarva felfuttatjuk.
  2. A lisztbe vegyítjük a fűszereket, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a maradék vizet, a paradicsompürét és az olajat, tésztává dagasztjuk, majd tálba tesszük és letakarva, meleg helyen pihentetjük.
  3. Duplájára kelesztés után átgyúrjuk, 3 egyenlő részre osztjuk, a tésztaadagokat megsodorjuk és megfonjuk. A végeit aláhajtjuk.
  4. Letakarva még kb. 20 percig pihentetjük, majd megkenjük vízzel elkevert tojássárgájával és előmelegített sütőbe téve megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

sütési hőfok: 180
sütési mód: alul-felül
sütési idő: kb. 40 perc








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése