2012. augusztus 3., péntek

Bajor rozskenyér







Mindig is fehér kenyér párti voltam, pedig a jó kenyér bármilyen lisztből is legyen, akárhogyan is van alakítva, mindig finom.
Kiskamaszként ettem először rozskenyeret, mégpedig nem itthon, hanem egyik kedvenc országomban, Ausztriában, ahol ezt az ízletes kenyérfélét vékonyra szeletelve kínálták lehelet vékony felvágottakkal és sajtokkal. Képes voltam felfalni egy egész kosárnyit, amit a vendéglátó gazdasszony vagy épp a hotelban a felszolgáló oly' kedvesen elénk tett. Helytelen módon amúgy sosem reggelizem, de ott kint külföldön, a friss levegőjű osztrák földön bezzeg jól esett eleszegetni kora reggel, mielőtt továbbindultunk akárhová. Különleges hangulata volt az ottani reggeliknek. Az sem zavart, amikor épp egy tanyasi környezetben lévő Gasthausban früstüköltünk, és mondjuk ki bátran, disznószar szag "enyhe" aromája gyűrűzött be a nyitott ablakon. A trágyaillat és a bajor rozskenyér – áj, de jó vót az akkó'!
„Itthon is teremtsünk osztrák hangulatot!”-felkiáltással megdagasztottam ezt a kenyeret. Hát nem olyan lett, mint az az évekkel ezelőtti?! De most tényleg! Nem azért, hogy felvágjak, de ez a kenyérke pont olyan ízű.








Hozzávalók 1 veknihez:

25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
25 dkg fehér kenyérliszt
1 csapott ek. őrölt kömény
1 csapott ek. só
1 ek. extra szűz olívaolaj
2,7 dkg friss élesztő
1 ek. barna cukor
kb. 3 dl víz

elkészítés:

  1. 2 dl cukros, langyos vízben letakarva felfuttatjuk a simára kevert élesztőt, majd a sós-köményes lisztekhez adjuk a maradék 1 dl vízzel és az olajjal együtt.
  2. A kenyértésztát megdagasztjuk (ha ragad, kevés kenyérlisztet gyúrunk hozzá), majd olajjal kikent tálba tesszük, és letakarva pihentetjük min. 2 órán át, de lehetőség szerint még többet.
  3. A tésztát finoman átgyúrjuk, a kezünkkel téglalap alakúra széthúzzuk, majd vekni formára alakítjuk.
  4. A tetejét megszórjuk liszttel, hurkapálcával a teljes felületét átszurkáljuk, majd letakarva újabb 1 órán át kelesztjük.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, előmelegített sütőben ropogósra sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 220°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc


























6 megjegyzés:

  1. Azt a mindenit, de szépséges ez a kenyér! :) Én is szívesen megkóstolnám, mert biztos vagyok benne, hogy nagyon ízlene! ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de kedves vagy, köszönöm! ♥ Igen, biztos vagyok benne, hogy ízlene, úgyhogy jó pár szeletet küldök. Készítsd a rávalót! ;)

      Törlés
  2. Ez a legtutibb recept, már sokmindenkinek ajánlottam. Szerintem nem lehet elrontani, nagyon jók az arányok. Amióta ezt sütöm nincs kedvem kejyeret venni a boltban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez egy jó nap, mert a te hozzászólásod ma a 2., ami mosolyt csalt az arcomra. :) Nagyon örülök, hogy ennyire ízlik neked ez a kenyér, és hogy éppen emiatt a recept miatt nem veszel már bolti kenyeret. :) Köszönöm, hogy megírtad és azt is, hogy másoknak is ajánlod. :)

      Törlés
  3. Köszönet ezért a remek kenyér recepért!
    A sütés területén nem vagyok tapasztalt. Az egész úgy kezdődött, hogy véletlenül fehér liszt helyett teljes kiőrlésű rozslisztet vásároltam, de csak otthon vettem észre. Mivel elsősorban rozs kenyeret fogyasztunk, eldöntöttem, ebből a lisztből sütni fogok. Így elkezdtem nézegetni az interneten lévő receptekhez tartozó képeket és elsőre ennek a kenyérnek a fotója fogott meg. Úgy gondoltam, ha ilyen csábítóan néz ki, akkor csakis finom lehet. A tészta összeállítása nagyon egyszerű, a hozzávalók mennyisége tökéletes. Nagyon jó ízű és illatú, igazán kívánatos végeredmény került ki a sütőből. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Góba!

    Nahát, ez igazán jó év eleji hír! :) Nagyon örülök, hogy véletlenül tk. rozslisztet vettél fehér helyett. :D Annak pedig különösen, hogy ennyire ízlett a receptem alapján készült kenyér. Köszönöm, hogy megosztottad velem. :) Bízom benne, hogy találsz még nálam kedvedre való recepteket. :)

    VálaszTörlés