2012. augusztus 3., péntek

Fokhagymás Graham-cipók







Féltem egy kicsit a Graham-liszttől, mert még sohasem sütöttem belőle kenyeret. Nem is mertem csupán ezt a lisztet használni, inkább vegyítettem egy kis kenyérliszttel, no meg belecsempésztem egyik kedvencemet, a fokhagymát.
"Bizony hosszú utat tett meg a fokhagyma azóta, hogy Hermész varázsszerként ajánlotta a világjáró Odüsszeusznak a boszorkányos Circé praktikái ellen - amiről Homérosz művében olvashattunk. Amellett, hogy a fokhagyma ételeink kedvelt, szívesen használt fűszere, rég bebizonyosodott, hogy különféle gyógyhatásokkal is bír. Hippokratész - minden orvosok őse - hashajtónak és vizelethajtónak javallotta, Mohamed próféta a skorpiók csípése ellen tartotta hasznosnak. Plíniusz 61 féle betegség esetén ajánlotta a fokhagymát, mint gyógyhatású szert, míg Galenusz egyszerűen "mindent gyógyítónak" nevezte..."

A másnapos kenyeret vízzel megspriccelve, pár pillanatra forró sütőbe téve, könnyen felfrissíthetjük, és azon melegében tálaljuk.







Hozzávalók 3 kis veknihez:

25 dkg Graham-liszt
20 dkg kenyérliszt (BL 80)
2 tk só
2 ek olívaolaj
4 gerezd finomra vágott fokhagyma
2,5-3 dl langyos víz
1 csapott ek cukor
2,5 dkg élesztő

elkészítés:

  1. A fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, a felforrósított olajon kis lángon 1 perc alatt megfuttatjuk, majd hűlni hagyjuk.
  2. 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, simára keverjük és letakarva felfuttatjuk.
  3. A kétféle lisztet a sóval és a kihűlt olívaolajos fokhagymával egy tálban alaposan elvegyítjük, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék langyos vizet.
  4. A hozzávalókból min. 15 perc alatt tésztát dagasztunk, ha szükséges, kis adagokban adunk még hozzá kevés finomlisztet, majd letakarva, meleg helyen fél óra alatt kétszeresére kelesztjük.
  5. A tésztát finoman átgyúrjuk, hengert formázunk belőle, 3 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyik darabot 20 cm hosszúra sodorjuk. (Aki szeretné, akár hosszabbra is formázhatja.)
  6. A cipókat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, tetejüket sós vízzel megkenjük és egy konyhai ollóval felváltva innen is, onnan is mindkét oldalán belenyesünk a tésztába, hogy kalászt formázzanak, és letakarva pihenni hagyjuk további 15-20 percen át.
  7. A "kalászokat" előmelegített sütőbe toljuk és ropogósra sütjük. (A sütő aljába egy vízzel teli tálkát teszünk, hogy a tészta gőzt kapjon.)

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 45 perc







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése