Féltem egy kicsit a Graham-liszttől, mert még sohasem sütöttem belőle kenyeret. Nem is mertem csupán ezt a lisztet használni, inkább vegyítettem egy kis kenyérliszttel, no meg belecsempésztem egyik kedvencemet, a fokhagymát.
"Bizony hosszú utat tett meg a fokhagyma azóta, hogy Hermész varázsszerként ajánlotta a világjáró Odüsszeusznak a boszorkányos Circé praktikái ellen - amiről Homérosz művében olvashattunk. Amellett, hogy a fokhagyma ételeink kedvelt, szívesen használt fűszere, rég bebizonyosodott, hogy különféle gyógyhatásokkal is bír. Hippokratész - minden orvosok őse - hashajtónak és vizelethajtónak javallotta, Mohamed próféta a skorpiók csípése ellen tartotta hasznosnak. Plíniusz 61 féle betegség esetén ajánlotta a fokhagymát, mint gyógyhatású szert, míg Galenusz egyszerűen "mindent gyógyítónak" nevezte..."
A másnapos kenyeret vízzel megspriccelve, pár pillanatra forró sütőbe téve, könnyen felfrissíthetjük, és azon melegében tálaljuk.
"Bizony hosszú utat tett meg a fokhagyma azóta, hogy Hermész varázsszerként ajánlotta a világjáró Odüsszeusznak a boszorkányos Circé praktikái ellen - amiről Homérosz művében olvashattunk. Amellett, hogy a fokhagyma ételeink kedvelt, szívesen használt fűszere, rég bebizonyosodott, hogy különféle gyógyhatásokkal is bír. Hippokratész - minden orvosok őse - hashajtónak és vizelethajtónak javallotta, Mohamed próféta a skorpiók csípése ellen tartotta hasznosnak. Plíniusz 61 féle betegség esetén ajánlotta a fokhagymát, mint gyógyhatású szert, míg Galenusz egyszerűen "mindent gyógyítónak" nevezte..."
A másnapos kenyeret vízzel megspriccelve, pár pillanatra forró sütőbe téve, könnyen felfrissíthetjük, és azon melegében tálaljuk.
Hozzávalók 3 kis veknihez:
25 dkg Graham-liszt
20 dkg kenyérliszt (BL 80)
2 tk. só
2 ek. olívaolaj
4 gerezd finomra vágott fokhagyma
2,5-3 dl langyos víz
1 csapott ek. cukor
2,5 dkg élesztő
elkészítés:
25 dkg Graham-liszt
20 dkg kenyérliszt (BL 80)
2 tk. só
2 ek. olívaolaj
4 gerezd finomra vágott fokhagyma
2,5-3 dl langyos víz
1 csapott ek. cukor
2,5 dkg élesztő
elkészítés:
- A felaprított fokhagymát a felforrósított olajon kis lángon 1 perc alatt megfuttatjuk, majd hűlni hagyjuk.
- 1 dl langyos vízben simára keverjük a cukrot, az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk.
- A sóval, pirított fokhagymával vegyített lisztkeverékhez öntjük a felfuttatott élesztőt és a többi vizet, és tésztává dagasztjuk. dagasztás közben, ha szükséges, belegyúrhatunk még egy kis lisztet. Letakarva, meleg helyen fél óra alatt a kétszeresére kelesztjük.
- A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, 3 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyik darabot 20 cm hosszú rúddá sodorjuk. (Hosszabbra is formázhatjuk.)
- A cipókat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, a tetejüket lekenjük sós vízzel, és konyhai ollóval jobbról és balról bevágjuk a tészta szélét. Ilyen módon kalászhoz hasonló lesz. Letakarva további 15-20 percet pihentetjük.
- A cipócskákat előmelegített sütőben ropogósra sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 45 perc
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 45 perc
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése