2012. augusztus 4.

Diós-kávés, vaníliakrémes kocka







Szeretem az ilyen kis kockányi sütiket. Erre a receptre egy ismert receptes oldalon találtam rá, és korábban diós piskótás krémes néven futott a blogon.
Amikor először megsütöttem, a krém mennyisége kicsit kevésnek bizonyult, ezért következő alkalommal szaporítottam, és így elegendő lett. A kávé aromája, amiből viszont picit többet tettem bele, enyhén kiérződik a tésztából, ami számomra különösen finommá teszi ezt a süteményt.
Bár általában a házilag készült főzött krémet részesítem előnyben, néhanapján megbocsátható, ha bolti pudingport veszünk. Mivel nem akartam több tojást beáldozni, ill. gyorsabb verziót akartam, azért készítettem így.
A piskóta és a krém is egy kicsit édesebb a tőlem megszokottnál, de a kész sütemény éppen így lesz tökéletes. :)








Hozzávalók 20x25 cm-es tepsihez:

Tésztához:
20 dkg finomliszt
10 dkg darált dióbél
1 ek. finomra őrölt kávé
6 g sütőpor
20 dkg porcukor
5 tojás
5 ek. kókusz- vagy napraforgóolaj a tepsihez

Krémhez:
1 cs. vaníliaízű pudingpor
1 csapott ek. étkezési kukoricakeményítő
3,5 dl tej
14 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
15 dkg vaj

Tetejére:
10 dkg étcsokoládé
1 tk. napraforgóolaj

elkészítés:

  1. A tojásfehérjéből a cukrot apránként hozzászitálva, fényes, kemény habot verünk, és óvatosan, de alaposan elkeverjük az olajjal és a tojássárgákkal.
  2. Kisebb adagokban hozzáforgatjuk a sütőporral, darált dióval, őrölt kávéval vegyített lisztet, és a tésztamasszát a kivajazott, liszttel behintett tepsibe simítjuk.
  3. Előmelegített sütőben megsütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni. A tésztát 2 lapra vágjuk (Ha a tepsink sarkai lekerekítettek, a sütemény széleit levágjuk. Ha a teteje kipúposodik, egyenesre szabjuk, és akár meg is fordíthatjuk, hogy a sima alja legyen felül.)
  4. A krémhez a keményítővel vegyített pudingport kevés tejjel simára dolgozzuk, és besűrítjük vele a felforralt többi tejet. Többször átkeverve hagyjuk kihűlni. (Ha darabos, botmixerrel simára dolgozzuk.)
  5. A vajat a cukorral felhabosítjuk, majd alaposan összekeverjük a kihűlt krémmel. Az egyik piskótalapon elosztjuk a krém felét, és beborítjuk a másik piskótalappal.
  6. A sütemény tetejére simítjuk a gőz fölött megolvasztott, olajjal fényesre kevert csokoládét, és tetszés szerint megmintázzuk. Pár órára hűtőbe tesszük.
  7. Tálalás előtt forró vízbe mártogatott késsel 12 egyforma kockára vagy 24 (a mézes krémeshez hasonló) kisebb szeletre vágjuk.
sütési hőfok: 170ºC
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc


Megjegyzés:
Ha a sütemény széleit nem vágjuk le, 15 kocka lesz belőle.




















2 megjegyzés:

  1. Wow, de szép fotók! Persze kellett hozzájuk egy mutatós süti is. ;) ...ami így sokadik olvasatra és nézésre igen finomnak tűnik, úgyhogy a borongós időre való tekintettel és mert tuti szeretném, rögtön két "kockát" szeretnék kérni. :D Már tartom a tesótányérom. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köfiköfi! Légyszi, a nagyobbik tesótányért tartsd ide, mert sokat szeretnék pakolni rá. Aztán átpakolhatod szépen egyenként a kisebbikre, hogy ott is lecsekkold őket. :D De ne csak nézegesd ám! ;)

      Törlés