2012. augusztus 4., szombat

Túró Rudi torta














Azt hiszem, ez az egyik kedvenc tortám. Nem is csoda, hiszen mivel szeretem a Túró Rudit, ez a süti is nyerő nálam. Egy blogon találtam rá, de láttam már egy csomó más helyen is. Így aztán nem hiszem, hogy bárkit zavarna, ha én is reklámozom. Eddig háromszor sütöttem meg, és az eddigi tapasztalataim alapján nyugodtan mondhatom, hogy egy kis citromlével dúsítva szerintem finomabb. A csokimáz is jobb vékonyan, mert egyrészt így sokkal könnyebben szeletelhető, ill. nem olyan hangsúlyos a keményre dermedt csoki. Persze, akit a vastag bevonat nem zavar, az csinálja meg úgy.
Ezúttal lapzselatinnal készítettem, mert egyrészt egészségesebb, másrészt az instant zselatinfix korábban egy kis fura mellékízt kölcsönzött a túrónak, bár kétségkívül könnyebb volt vele dolgozni.












Hozzávalók 16 cm-es tortaformához, 8 szelethez:

Brownie-hoz:
6,5 dkg étcsokoládé
6,5 dkg puha vaj
8,5 dkg finomítatlan nádcukor
1 tojás
3,5 dkg liszt

Töltelékhez:
50 dkg túró
2 dl habtejszín
8 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
2 ek. citromlé
4 zselatinlap (vagy 1-2 cs. zselatinfix)

Rétegek közé és a tetejére:
12 dkg étcsokoládé
1 tk. napraforgóolaj

elkészítés:

  1. A csokit gőz fölött vagy vízfürdőben megolvasztjuk és kicsit hűlni hagyjuk.
  2. A vajat a cukorral habosra kavarjuk, majd előbb a tojással, utána a liszttel, végül pedig az olvasztott csokival simára dolgozzuk.
  3. Egy kapcsos vagy kivehető aljú tortaformába sütőpapírt kapcsolunk és belesimítjuk a tésztamasszát.
  4. Előmelegített sütőben készre sütjük, majd óvatosan kivesszük a formából, és teljesen kihűtjük. Lehetőség szerint lehúzzuk róla a sütőpapírt, és a brownie-t visszatesszük a formába.
  5. A csokit megolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat, majd kicsit hűlni hagyjuk.
  6. A töltelékhez a túrót villával áttörjük, belereszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk a citromlevet, a cukrot, másfél deci tejszínt, és alaposan elkeverjük. (Ha instant zselatinfixszel dolgozunk, akkor az összes tejszínnel együtt ezt is a krémhez keverjük.)
  7. A maradék tejszínben felolvasztjuk az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott zselatint. Eldolgozzuk 2 evőkanálnyi túrókrémmel, amit ezután a többihez keverünk.
  8. A krém felét a brownie-ra simítjuk, majd eloszlatjuk rajta az olvasztott csoki felét (ha egyenletesen csorgatjuk, kanállal szépen el tudjuk kenni a még híg krém tetején). Negyed órára hűtőbe tesszük, vagy amíg a csoki meg nem dermed. (Mélyhűtőben hamarabb megköt.)
  9. Aztán a túrós krém másik felét is rákanalazzuk, ráöntjük a megmaradt csokit, és óvatosan elkenjük rajta.
  10. Fogyasztásig hűtőben dermesztjük, majd forró vízbe mártogatott késsel felszeleteljük. (A tortaszeleteket akkor is bejelölhetjük, amikor a csoki éppen csak megkötött. Így még könnyebb lesz szeletelni.)

sütési hőfok: 160ºC
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: kb. 20 perc
























































A hátteret a Fotókellék biztosította.



2 megjegyzés:

  1. Ó, ez a tortan nagyon kedvemre való volna! :D Isteni lehet! Tuti, hogy nem lenne elég egy szelet! A képek nagyon klasszak! Oltári jó az a pöttyös alátét is! :D ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök, hogy te is szereted! :) Még van 2 szelet, azt elküldöm, de legközelebb frisset kapsz. Köszi a képekkel kapcsolatos dicséretet is! ♥
      A pöttyös alátétet átmentettem a régi fotókról. :D

      Törlés