2012. augusztus 4., szombat

Diós-kávés, vaníliakrémes kocka









Szeretem az ilyen kis kockányi sütiket. Erre a receptre egy ismert receptes oldalon találtam rá, és korábban diós piskótás krémes néven futott a blogon.
Amikor először megsütöttem, a krém mennyisége kicsit kevésnek bizonyult, ezért következő alkalommal szaporítottam, és így elegendő lett. A kávé aromája, amiből viszont picit többet tettem bele, enyhén kiérződik a tésztából, ami számomra különösen finommá teszi ezt a süteményt.
Bár általában a házilag készült főzött krémet részesítem előnyben, néhanapján megbocsátható, ha bolti pudingport veszünk. Mivel nem akartam több tojást beáldozni, ill. gyorsabb verziót akartam, azért készítettem így.
A piskóta és a krém is egy kicsit édesebb a tőlem megszokottnál, de a kész sütemény éppen így lesz tökéletes. :)













Hozzávalók 20x25 cm-es tepsihez:

Tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg darált dió
1 ek. finomra őrölt kávé
6 g sütőpor
20 dkg porcukor
5 tojás
5 ek. kókusz- vagy napraforgóolaj

Krémhez:
1 cs. vaníliás pudingpor
1 csapott ek. étkezési keményítő
3,5 dl tej
14 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
15 dkg vaj

Tetejére:
10 dkg étcsokoládé
1 tk. napraforgóolaj

elkészítés:

  1. A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéből kemény habot verünk. Apránként hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük, amíg fényes nem lesz.
  2. A cukros tojáshabhoz adjuk az olajjal kevert tojássárgákat, és óvatosan, de alaposan elkeverjük.
  3. A lisztet, a darált diót, a kávét és a sütőport elvegyítjük, és kisebb adagokban hozzáforgatjuk a cukros tojásmasszához.
  4. Kivajazott, kilisztezett tepsibe simítjuk, előmelegített sütőben megsütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni. Ha a tepsink sarkai lekerekítettek, akkor a sütemény széleit körben levágjuk, majd a 2 lapra vágjuk. (Ha a teteje kicsit púpos, egyenesre szabjuk, és akár meg is fordíthatjuk, hogy a sima alja legyen felül.)
  5. A krémhez a pudingport elvegyítjük a keményítővel, és egy kevés tejjel simára dolgozzuk. A többi tejet felforraljuk, majd hozzáadjuk a pudingos tejet, és besűrítjük. Többször átkeverve hagyjuk kihűlni. (Ha mégis darabos maradna, botmixerrel simára dolgozhatjuk.)
  6. A vajat a cukorral felhabosítjuk, majd alaposan összekeverjük a kihűlt krémmel. Az egyik piskótalapon elosztjuk a krém felét, és beborítjuk a másik piskótalappal.
  7. A sütemény tetejére simítjuk a gőz fölött megolvasztott, olajjal fényesre kevert csokoládét, amit tetszés szerint megmintázhatunk. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy a krém és a csokoládé megdermedjen.
  8. Tálalás előtt forró vízbe mártogatott késsel 12 egyforma kockára vagy 24 (a mézes krémeshez hasonló) kisebb szeletre vágjuk.

sütési hőfok: 170ºC
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc


Megjegyzés:
Ha a sütemény széleit nem vágjuk le, 15 kocka lesz belőle.







































A hátteret a Fotókellék biztosította.


2 megjegyzés:

  1. Wow, de szép fotók! Persze kellett hozzájuk egy mutatós süti is. ;) ...ami így sokadik olvasatra és nézésre igen finomnak tűnik, úgyhogy a borongós időre való tekintettel és mert tuti szeretném, rögtön két "kockát" szeretnék kérni. :D Már tartom a tesótányérom. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köfiköfi! Légyszi, a nagyobbik tesótányért tartsd ide, mert sokat szeretnék pakolni rá. Aztán átpakolhatod szépen egyenként a kisebbikre, hogy ott is lecsekkold őket. :D De ne csak nézegesd ám! ;)

      Törlés