2012. augusztus 3.

Bajor rozskenyér







Mindig is fehér kenyér párti voltam, pedig a jó kenyér bármilyen lisztből is legyen, akárhogyan is van alakítva, mindig finom.
Kiskamaszként ettem először rozskenyeret, mégpedig nem itthon, hanem egyik kedvenc országomban, Ausztriában, ahol ezt az ízletes kenyérfélét vékonyra szeletelve kínálták lehelet vékony felvágottakkal és sajtokkal. Képes voltam felfalni egy egész kosárnyit, amit a vendéglátó gazdasszony vagy épp a hotelban a felszolgáló oly' kedvesen elénk tett. Helytelen módon amúgy sosem reggelizem, de ott kint külföldön, a friss levegőjű osztrák földön bezzeg jól esett eleszegetni kora reggel, mielőtt továbbindultunk akárhová. Különleges hangulata volt az ottani reggeliknek. Az sem zavart, amikor épp egy tanyasi környezetben lévő Gasthausban früstüköltünk, és mondjuk ki bátran, tehénszar szag "enyhe" aromája gyűrűzött be a nyitott ablakon. A trágyaillat és a bajor rozskenyér – áj, de jó vót az akkó'!
„Itthon is teremtsünk osztrák hangulatot!”-felkiáltással megdagasztottam ezt a kenyeret. Hát nem olyan lett, mint az az évekkel ezelőtti?! De most tényleg! Nem azért, hogy felvágjak, de ez a kenyérke pont olyan ízű.








Hozzávalók 1 veknihez:

25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
25 dkg fehér kenyérliszt
1 csapott ek. őrölt kömény
1 csapott ek. só
1 ek. extra szűz olívaolaj
2,7 dkg friss élesztő
1 ek. barna cukor
kb. 3 dl víz

elkészítés:

  1. 2 dl cukros, langyos vízben simára kevert élesztőt, letakarva felfuttatjuk, majd a sós-köményes lisztkeverélhez adjuk a maradék 1 dl vízzel és az olajjal együtt.
  2. A kenyértésztát megdagasztjuk (ha ragad, kevés kenyérlisztet gyúrunk hozzá), majd olajjal kikent tálban, letakarva pihentetjük min. 2 órát, de lehetőség szerint még többet.
  3. A tésztát finoman átgyúrjuk, téglalap alakúra széthúzzuk, majd vekni formára alakítjuk.
  4. A tetejét megszórjuk liszttel, hurkapálcával a teljes felületét átszurkáljuk, majd letakarva újabb 1 órát kelesztjük.
  5. A kenyeret sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, előmelegített sütőben ropogósra sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 220°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc



























14 megjegyzés:

  1. Azt a mindenit, de szépséges ez a kenyér! :) Én is szívesen megkóstolnám, mert biztos vagyok benne, hogy nagyon ízlene! ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de kedves vagy, köszönöm! ♥ Igen, biztos vagyok benne, hogy ízlene, úgyhogy jó pár szeletet küldök. Készítsd a rávalót! ;)

      Törlés
  2. Ez a legtutibb recept, már sokmindenkinek ajánlottam. Szerintem nem lehet elrontani, nagyon jók az arányok. Amióta ezt sütöm nincs kedvem kejyeret venni a boltban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez egy jó nap, mert a te hozzászólásod ma a 2., ami mosolyt csalt az arcomra. :) Nagyon örülök, hogy ennyire ízlik neked ez a kenyér, és hogy éppen emiatt a recept miatt nem veszel már bolti kenyeret. :) Köszönöm, hogy megírtad és azt is, hogy másoknak is ajánlod. :)

      Törlés
  3. Köszönet ezért a remek kenyér recepért!
    A sütés területén nem vagyok tapasztalt. Az egész úgy kezdődött, hogy véletlenül fehér liszt helyett teljes kiőrlésű rozslisztet vásároltam, de csak otthon vettem észre. Mivel elsősorban rozs kenyeret fogyasztunk, eldöntöttem, ebből a lisztből sütni fogok. Így elkezdtem nézegetni az interneten lévő receptekhez tartozó képeket és elsőre ennek a kenyérnek a fotója fogott meg. Úgy gondoltam, ha ilyen csábítóan néz ki, akkor csakis finom lehet. A tészta összeállítása nagyon egyszerű, a hozzávalók mennyisége tökéletes. Nagyon jó ízű és illatú, igazán kívánatos végeredmény került ki a sütőből. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Góba!

    Nahát, ez igazán jó év eleji hír! :) Nagyon örülök, hogy véletlenül tk. rozslisztet vettél fehér helyett. :D Annak pedig különösen, hogy ennyire ízlett a receptem alapján készült kenyér. Köszönöm, hogy megosztottad velem. :) Bízom benne, hogy találsz még nálam kedvedre való recepteket. :)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Gabi! Szeretném megkérdezni, hogy a sütő aljában nem kell vizes edényt elhelyezni?
    Köszönöm Kőváriné Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva! Elnézést, hogy csak most válaszolok... Nem szükséges gőzös sütőben sütni a kenyeret, én már évek óta anélkül sütöm. Ha mégis, akkor úgy is lehet, hogy a kenyér mellett a sütőpapírt be lehet spriccelni vízzel.

      Törlés
  6. Nagyon finom lett csak ajánlani tudom. Tuti recept.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szépen köszönöm ezt a finom receptett. Felszeretnék iratkozni hogy ilyen finom dolgokat csináljak. Bodolainé Zsuzsa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa, köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy ízlett a kenyér! :)
      Ha asztali számítógépről nyitja meg a blogot, akkor a bal oldalsávban láthatja a "Rendszeres olvasás" feliratú kék színű gombot, ami fölött láthatóak a már feliratkozott olvasok picike profilképei. A kék gombra rákkattintva feliratkozhat. Remélem, tudtam segíteni. :)

      Törlés
  8. Szia Gabi, tegnap megsütöttem és nagyon fini lett. Beírom a kenyerek közé, mert máskor is megcsinálom😋
    Az őrölt kömény jó illatot és ízt ad neki. Köszi Ági

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ági! Nagyon örülök neki, hogy kellemes élményt adott a kenyér! :) Mindig jó érzés, ha másoknak is ízlik a receptjeim alapján készült étel. :) Remélem, sok olyat találsz még nálam, amivel elégedett leszel. ;)

      Törlés