2012. augusztus 3., péntek

Rumos-mazsolás kalácsok






Ezeket a kis kalácsokat a húsvéti sós kalács tésztája alapján készítettem, hiszen ha az embernek van egy jó alapreceptje, akkor annak arányain már nemigen kell változtatni, egyéb módokon viszont újjá lehet varázsolni. Na tessék, már én is varázsolok! :D Pedig a sós kalácsnál már leírtam, hogy a kelt tészták kapcsán nem kedvelem a csoda szót, így aztán varázsolni sem kell vele, maximum variálni a töltelékekkel vagy az ízesítéssel, és különféle módokon tetszetősebbé lehet tenni a külsejét.
Ez egy jól bejáratott recept, korábban megsütöttem már egyetlen nagy kalácsnak is, de akár ketté is oszthatjuk a tésztát. Én most háromfelé vettem, mert így olyan aranyosak, és megkelve nem annyira kicsik ám. :)
Bár húsvétkor a mazsolával dúsított kalács kevésbé keresett péktermék, Anya mégis mindig ilyet vett, amikor kicsi voltam. Már csak ezért is szívesen ajánlom. Igazán finom, foszlós, és pl. az én Kutyafülem még ezt is képes sajttal és sonkával enni. :D













Hozzávalók 3 kis kalácshoz:

60 dkg finomliszt
2 tojássárgája + 1 kis tojássárgája a kenéshez
8 dkg barna cukor
2 dkg Bourbon vaníliás cukor
1 mk só
5 dkg vaj
3 dkg friss élesztő
3 dl + 1 ek tej
3 ek Portorico rum
5 dkg mazsola

elkészítés:
  1. A mazsolát rumba áztatjuk. A vajat felolvasztjuk. 1 dl langyos tejben simára keverünk 2 dkg cukrot és 2 dkg lisztet, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A lisztet elkeverjük a többi cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval, közepébe mélyedést nyomunk az öklünkkel, beleteszünk 2 tojássárgáját, és villával felverjük.
  3. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a rumos mazsolát, és a megmaradt tejjel összeállítjuk a tésztát.
  4. Ha már sima felületűre dolgoztuk, akkor két részletben beledagasztjuk a vajat is, majd kilisztezett tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyre téve a kétszeresére kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát 3 részre osztjuk, mindegyik darabot háromba vágjuk, és gömbölyűre alakítjuk, mint amikor zsemlét készítünk.
  6. Az így kapott, sima felületű tésztadarabokat egyenként megsodorjuk, és hármas fonással megformázzuk a kalácsokat.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük egymástól távolabb, és letakarva kelesztjük még legalább 30 percet.
  8. Tetejüket megkenjük 1 evőkanál tejjel kevert tojássárgájával, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni. Lágy vajjal, lekvárral vagy mogyorókrémmel megkenve fogyasztjuk.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 25 perc




























2 megjegyzés:

  1. Ó, milyen szép kalácsok! A fotók csodásak. Olyan igazi, békés tavaszi hangulatot árasztanak. :) ...azok a virágok... no és Bob és Bobek! :D ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De cuki vagy, köszi! :) Bevallom, nem volt egyszerű, mert sehol sem találtam virgányát a természetben, úgy kellett venni 3 szálat. :D De nem baj, mert napokig díszelegtek a lakásban. Most viszont már nyíladoznak több helyen is, de azokból nem lophatok. :D

      Törlés