2012. július 31.

Rizses lecsó kolbásszal







A Kutyafül a múltkor finnyogva piszkálta ki a lecsóból a paradicsom héját, mondván, ő ezt az összesündörgőzöttet nem igazán szereti. Hozzátette, hogy csempészhetnék a lecsóba legközelebb rizst is. Oké, nó problémó, megkapja, ha ezt akarja. A gondolatot tett követte, és következő alkalommal hámozott paradicsomból készült az én kis csillagom lecsója, és tettem bele rizst, sőt még kolbászt is. Vigyorgott, miközben ette, de én is, mert azóta imádom a lecsót. :D






Hozzávalók 2 személyre:

5 közepes méretű zöldpaprika
½ szál hegyes erős paprika vagy kevés őrölt csili
4 paradicsom
10-15 dkg csípős füstölt kolbász
8-10 dkg rizs
2 fej vöröshagyma
4 gerezd zúzott fokhagyma vagy 1 tk. fokhagymakrém
1 tk. őrölt pirospaprika
1 tk. cukor (ha a paradicsom nem elég édes)

1 ek. szilárd mangalicazsír
friss kenyér a tálaláshoz (nálam eszerint a recept szerint)

elkészítés:

  1. A megmosott paradicsomok felületét 1-2 helyen bemetsszük, mély tálba tesszük és felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, amennyi ellepi. 2-3 perc elteltével lehúzzuk a héjukat, és a húsukat felkockázzuk.
  2. A magházuktól megfosztott paprikákat vékony karikákra szeljük, a paradicsommal együtt tálba tesszük, megsózzuk és összeforgatjuk.
  3. A kolbászról lehúzzuk a héját, kisebb darabokra vágjuk, és a lábasban felhevített zsíron addig pirítjuk, hogy a zsírját kiengedje. A kolbászdarabokat kiszedjük a zsírból, és félretesszük.
  4. A visszamaradt kolbászzsíron megdinszteljük a finomra aprított vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva hozzákeverjük az áttört fokhagymát és a pirospaprikát.
  5. Visszatesszük a tűzre, rátesszük a zöldségeket, összeforgatjuk és néha megkeverve, kis lángon, fedő alatt puhára pároljuk. Majd fedő nélkül a harmadára elforraljuk a levét.
  6. A rizst egy másik lábasban, kevés zsíron átpirítjuk, felöntjük annyi vízzel, ami a rizs mennyiségének a másfélszerese, és fedő alatt, egészen kis lángon főzzük. (Közben nem kell keverni.)
  7. Ha a rizsszemek már majdnem teljesen megpuhultak, elzárjuk alatta a gázt, és fedő alatt hagyjuk készre főni.
  8. A kész lecsóhoz hozzákeverjük a rizst és a kolbászt, utánasózzuk, ha szükséges, cukorral ízesítjük, és friss házi kenyérrel együtt tálaljuk.











6 megjegyzés:

  1. Hogy én milyen nagyon szeretem a lecsót! ♥ Alighanem, főzök is egy nagyobb adagot, de addig is, míg elkészül, szívesen megkóstolnám a tiédet, mert nagyon finomnak néz ki. :) Muszáj lesz letesztelnem! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most már én is. :D Klassz, hogy szinte egyszerre főztünk lecsót, ill. sütöttünk hozzá hagymás kenyeret, úgyhogy ez a mai különösen érdekes és jó csere lesz közöttünk. ;) Az én ablakom már nyitva, és remélem, a tiéd is, mert megy a tesztlecsó. :D

      Törlés
  2. Az ismerős tányérban jól mutatnak a finomságok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Féltve őrzöm a másikkal együtt. ;)

      Törlés
  3. Csak 10 percig kell főzni mert én többet főztem ,és pacalpörkölté alakult.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Nem tudom pontosan, én mennyi ideig főztem, de nekem azért jóval több időbe telt, mint 10 perc. A paprikának kell az idő, mire megpuhul, persze nagyban függ attól, milyen vékonyra szeled. ;)

      Törlés