2012. július 31., kedd

Málnás marcipánfagyi kókusztejjel








A kókusztej nagyon egészséges ital, és a nevével ellentétben ez nem tej, hanem kókusz ízű víz. Nagyszerűen lúgosít, így fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott. A belőle készült fagylalt pedig bizonyára egészségesebb, mint a boltban vásárolt társai. Mivel a kókusztej vízből van, így ez a fagyi is vizes alapú, inkább sorbet jellegű. Különleges aromája van, hiszen a kókuszon túl a marcipán is kellemes „íznyomot” hagy. Izgalmas volt hozzáfogni, hiszen mind a kókusztej, mind a marcipán házi elkészítése eddig ismeretlen volt előttem, de a "Kifőztük" magazinnak hála most már tudom a fortélyát. Persze egyéb helyeken is lehet róla olvasni.


Hozzávalók 6 dl fagylalthoz: 

Kókusztejhez: 
5 dl forró víz
15 dkg kókuszreszelék

Marcipánfagyihoz: 
5 dl kókusztej
7,5 dkg mandula
5 dkg méz
1 mk mandulaaroma
15 ml amaretto likőr 

Málnalekvárhoz: 
20 dkg málna
1 ek befőzőcukor

elkészítés:
  1. Elkészítjük a kókusztejet.
  2. A héj nélküli mandulát kávédarálóban addig pépesítjük, amíg vajhoz hasonló állagú lesz. (Nagyon hasonlít a marcipánmasszára.)
  3. A kókusztejet, a mandulavajat, a mézet, a likőrt és a mandulaaromát turmixgépbe öntjük és alaposan összeturmixoljuk. (Ha jó minőségű kókuszreszelékkel dolgozunk, kihűlve vastag kókuszzsír réteg jelenik meg a tej tetején, ami felmelegítve visszaolvad.)
  4. A fagylaltot magas falú, jól záródó műanyag edénybe öntjük és fagyasztóba tesszük 2 órára.
  5. A málnát leturmixoljuk (akit zavarnak a magok, az szűrőkanálon átpasszírozhatja a málnaturmixot), a befőző cukorral együtt lábosba öntjük és kis lángon, állandó kevergetés mellett 30 perc alatt lekvárrá főzzük. Kihűtjük.
  6. Ha a marcipánfagyi már kezd kásásodni, villával alaposan átkeverjük és ezt 30 percenként megismételjük 3-4 alkalommal.
  7. Amikor már nehezebben keverhető, a tetejére öntjük a málnalekvárt és kanállal finoman átkeverjük, hogy a fagylalt márványmintás legyen.
  8. A fagylaltot visszatesszük a fagyasztóba és hagyjuk teljesen megfagyni.
  9. Tálalás előtt 15-20 perccel kivesszük a hűtőből, kelyhekbe porciózzuk és lehetőség szerint friss málnaszemekkel, mandulaforgáccsal, vagy morzsolt Amarettini keksszel díszítjük.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése