2012. július 31.

Málnás marcipánfagyi kókusztejjel





A kókusztej nagyon egészséges ital, és a nevével ellentétben ez nem tej, hanem kókusz ízű víz. Nagyszerűen lúgosít, így fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott. A belőle készült fagylalt pedig bizonyára egészségesebb, mint a boltban vásárolt társai. Mivel a kókusztej vízből van, így ez a fagyi is vizes alapú, inkább sorbet jellegű. Különleges aromája van, hiszen a kókuszon túl a marcipán is kellemes „íznyomot” hagy. Izgalmas volt hozzáfogni, hiszen mind a kókusztej, mind a marcipán házi elkészítése eddig ismeretlen volt előttem, de a "Kifőztük" magazinnak hála most már tudom a fortélyát. Persze egyéb helyeken is lehet róla olvasni. 

Hozzávalók 6 dl fagylalthoz:

Kókusztejhez:
5 dl forró víz
15 dkg kókuszreszelék

Marcipánfagyihoz:
5 dl kókusztej
7,5 dkg mandula
5 dkg méz
1 mk. mandulaaroma
15 ml Amaretto likőr

Málnalekvárhoz:
20 dkg málna
1 ek. befőzőcukor

elkészítés:
  1. Elkészítjük a kókusztejet.
  2. A héj nélküli mandulát kávédarálóban addig pépesítjük, amíg vajhoz vagy marcipánmasszához hasonló állagú nem lesz, majd a kókusztejjel, a mézzel, a likőrrel és a mandulaaromával együtt turmixgépben alaposan összeturmixoljuk. A fagylaltalapot jól záródó műanyag dobozba öntjük, és fagyasztóba tesszük 2 órára.
  3. A málnát leturmixoljuk (átpasszírozhatjuk), lekvárrá főzzük, és kihűtjük.
  4. A kásásodó marcipánfagylaltot villával alaposan átkeverjük, és ezt 30 percenként 3-4 alkalommal megismételjük.
  5. Ha már nehezebben keverhető, a tetejére öntjük a málnalekvárt, és kanállal finoman belekeverünk, hogy a fagylalt márványmintás legyen.Visszatesszük a fagyasztóba, és hagyjuk teljesen megfagyni.
  6. Tálalás előtt 15-20 perccel kivesszük a fagyasztóból, kelyhekbe porciózzuk, és lehetőség szerint friss málnaszemekkel, mandulaforgáccsal, vagy morzsolt Amarettini keksszel díszítjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése