Imádok turbózni, vagyis tartalmasabbá, ízletesebbé tenni az egyszerű, unásig ismert ételeket. Ráadásul a maradékok ilyen módon nagyszerűen felhasználhatóak. Egy ilyen rántottához pedig csakis saját sütésű kenyér dukál, ezúttal éppen hagymás, akárcsak maga a rántotta.
Mivel ez egy újrafotózott étel, ezúttal nem darabosra sütöttem a rántottát, hanem formailag omletthez hasonlóan, illetve most nem kenyeret, hanem ropogós héjú kenyérrudakat készítettem hozzá. De hogy azokat, akik korábban már látták ezt a bejegyzést, ne érje meglepetés az eredetileg itt szereplő kenyér eltűnését illetően, ezért rájuk gondolva meghagytam a receptjét. Lehet választani kenyérrúd és kenyér között, bár ez utóbbi fotója itt már nem látható.
Mivel ez egy újrafotózott étel, ezúttal nem darabosra sütöttem a rántottát, hanem formailag omletthez hasonlóan, illetve most nem kenyeret, hanem ropogós héjú kenyérrudakat készítettem hozzá. De hogy azokat, akik korábban már látták ezt a bejegyzést, ne érje meglepetés az eredetileg itt szereplő kenyér eltűnését illetően, ezért rájuk gondolva meghagytam a receptjét. Lehet választani kenyérrúd és kenyér között, bár ez utóbbi fotója itt már nem látható.
Hozzávalók 2 személyre:
Kenyérrudakhoz:
10 dkg finomliszt
2,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 kis fej lila hagyma
75 ml langyos víz
7,5 g friss élesztő
1 mk. só
½ mk. cukor
1 ek. olívaolaj + egy kevés a kelesztőtál kikenéséhez és a kenéshez
Rántottához:
15 dkg darált sertéshús (vagy maradék készre sütött darált hús)
1 kis fej lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 egészen kicsi jalapeno paprika vagy hegyes erős paprika
1 tk. őrölt pirospaprika
őrölt fekete bors
só
6 tojás
5 dkg trappista sajt
0,5 dl tej
1 ek. olívaolaj
elkészítés:
- A kenyérrudakhoz a hagymát felaprítjuk, és az olívaolajon kissé megpirítjuk. Hűlni hagyjuk.
- Az élesztőt a cukorral kevés langyos vízben simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
- A felfutott élesztőt a pirított hagymával, a többi vízzel együtt a sóval vegyített liszthez adjuk, és tésztává dagasztjuk.
- Dagasztás közben a tésztát a serpenyőbe tesszük, „kitöröljük” vele a maradék olajat, és addig dagasztjuk, amíg teljesen be nem szívta azt. Kiolajozott kelesztőtálba tesszük és letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
- A kész tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, rudakká sodorjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és letakarva pihentetjük, amíg a sütő bemelegszik.
- A tetejüket lekenjük olajjal, és 210°C-ra előmelegített sütőben, a középső rácsra téve, kb. 15 perc alatt pirosra sütjük. Hűlni hagyjuk.
- A rántottához a vörös- és a fokhagymát a paprikával együtt felaprítjuk, és a felhevített olajon megdinszteljük.
- A tűzről levéve megfűszerezzük, hozzákeverjük a darált húst, és készre sütjük.
- A tejet a tojásokhoz adjuk, felverjük, megsózzuk és ráöntjük a darált húsra. Elosztjuk rajta a felkockázott sajtot, és miután a rántotta egyik oldala megsült, a serpenyőben négybe vágjuk.
- Mindegyiket óvatosan átfordítjuk, és készre sütjük. A kenyérrudakkal együtt tálaljuk.
A receptben korábban szereplő hagymás rozskenyér receptje:
30 dkg kenyérliszt
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 fej vöröshagyma
3 ek. olívaolaj
1 tk. só
1 dl 20%-os tejföl
kb. 1,3 dl langyos víz
1 ek. folyékony méz
2 dkg élesztő
elkészítés:
- A felaprított hagymát 2 evőkanál olajon enyhén megpirítjuk. Hűlni hagyjuk. A langyos, mézes vízben simára keverjük az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk.
- A felfutott élesztőt, a tejfölt és a pirított hagymát a sóval vegyített lisztkeverékhez adjuk, és megdagasztjuk. Olajjal kikent dagasztótálba tesszük, és meleg helyen, letakarva megkelesztjük.
- A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, téglalap alakúra formázzuk, feltekerjük, és sütőpapírral bélelt sütőformába tesszük. 20 percet pihentetjük. (A kelesztési idő felénél a kenyér tetejét éles késsel 2-3 helyen ferdén bevágjuk.)
- A tetejét átkenjük vízzel, és 180ºC-ra előmelegített sütőben, kb. 45 perc alatt ropogósra sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
Atyám! Mennyire guszta! Csípem nagyon az ilyen turbózott ételeidet! :) Nagyon finom lehet! Most szívesen megkóstolnám, annál is inkább, mert még nem reggeliztem. ;)
VálaszTörlés:D De aranyos vagy, köszi! :) Azt hiszem, nem csak én, de te is nagyon értesz a turbózáshoz. ;) De hogy ne csak beszéljünk róla, küldök is egy szép nagy adag turbózott rántottát kenyérrudakkal megtámogatva, turbósebességgel, nehogy éhen maradj. ;)
TörlésDe jó dolgom van! :) Köszönöm szépen! ♥
TörlésEz a minyimum, kérem szépen. :D ;)
Törlés