2018. október 19.

Meggyes levél







Pár hete sós falatkákat készítettem, és mivel a házi leveles tészta hajtogatása munkásnak számít, egyszerre nagyobb adag tésztát készítettem, hogy ha kell, édesség is készülhessen belőle. Mivel nemrégiben a mélyhűtőből elővett utolsó 1 kilónyi saját meggyből készült töltelék túl sok lett volna egy desszerthez, a másik feléhez ki kellett találnom valamilyen süteményt. Eszembe jutott a lefagyasztott leveles tésztám, így aztán egyértelműnek látszott, hogy valamilyen leveles, meggyes édesség lesz belőle. Felrémlett előttem, hogy egyszer valamikor lementettem a Pinterestről egy képet, amin egy jópofa tésztaformázási technikát láttam, és azt előkeresve úgy határoztam, hogy végre kipróbálom. Jól döntöttem, hiszen annyira cukik lettek ezek a kis sütikék. :D Nem írom le, melyik gyorsfagyasztott sütimárka ugrott be róla, és bár az hiába finom, mégis csak inkább az ipari szenny kategóriába tartozik. Az enyémben viszont legalább tényleg csak az van, amit én tettem bele. :) Szerintem nem csak szemrevaló, de nagyon eteti is magát. :) Persze bolti leveles tésztából is elkészíthetjük, hogy időt spóroljunk vele, de az alábbi tésztával mégis kicsit más hatású. Melegen fogyasztva az igazi. :)






Hozzávalók:

Tésztához:
20 dkg finomliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
6 g só
2,5 dkg olvasztott vaj
12,5 ml fehérborecet
kb. 1 dl jéghideg víz
15 dkg hideg vaj

Töltelékhez:
50 dkg magozott meggy
6 dkg finomítatlan nádcukor (vagy a meggy édességétől függően)
4 ek. meggylé
3 dkg fehér tönkölybúzaliszt

Kenéshez és a tálaláshoz:
1 kis tojás
porcukor

elkészítés:

  1. A vajat 2 ív folpack között kissé kilapítjuk, majd hűtőbe tesszük.
  2. A sóval vegyített lisztkeverék közepében kialakított mélyedésbe öntjük a langyos olvasztott vajat, a fehérborecetet, a vizet, villával összekeverjük, és fokozatosan hozzádolgozva a lisztet, összeállítjuk a tésztát. Addig gyúrjuk, hogy sima felületű legyen, majd folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 1,5-2 órára.
  3. A lehűtött tésztát enyhén meglisztezett felületen akkora téglalapra nyújtjuk ki, hogy be tudjuk csomagolni vele a vajat, amit a tészta közepére helyeztünk, és minden irányból ráhajtjuk a tésztát.
  4. A munkafelületet ismét meglisztezzük, és a tésztát 45x35 cm-esre nyújtjuk. Ezután a tészta rövidebbik oldalát balról behajtjuk a tészta 2/3-áig, majd ráhajtjuk a jobb oldali részt.
  5. A tésztát az óramutató járásával megegyezően 90°C-kal elforgatjuk, a fent leírt módon megint kinyújtjuk és ugyanúgy hajtogatjuk. Folpackba csomagolva 30-60 percet hűtjük.
  6. Az elforgatást, a nyújtást és a hajtogatást még kétszer ismételjük, majd újabb 30-60 percet hűtjük.
  7. A tésztát ismét kétszer nyújtjuk és hajtogatjuk, miközben a 2 nyújtás között elforgatjuk. A kész leveles tésztát fél órát hűtjük.
  8. A töltelékhez a cukorral ízesített meggyet addig forraljuk, hogy levet eresszen. A lisztet csomómentesre keverjük a meggylével, a gyümölcshöz adjuk és besűrítjük. Kihűtjük.
  9. A tésztát kb. 2 mm vastag téglalap alakúra kinyújtjuk (vagy 2 részre is vághatjuk, és 2 téglalapot nyújthatunk belőle), és 15-20 cm átmérőjű kistányér mentén körlapokat vágunk ki belőle.
  10. A körlapokat 4-4 cikkre szeljük, és minden körcikk egyenes oldalai mentén 2 vagy 3 párhuzamos bevágást ejtünk.
  11. A bevágott körcikket úgy tesszük a munkafelületre, hogy a talpa, azaz az íves része legyen hozzánk közelebb, és a csúcsa felfelé mutasson.
  12. A közepére halmozunk 1 kávés- vagy 1 teáskanál tölteléket (a mennyiség attól függ, hogy eredetileg mekkora – 15 vagy 20 cm-es volt a körlapunk), és jobbról, majd balról ráhajtjuk a tésztát a töltelékre, mintegy bepólyázva azt.
  13. Az aljánál a tésztát jól lenyomkodjuk, majd összecsippentjük, így kialakítva a levélformát. Így járunk el a többi tésztával is.
  14. A levélkéket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket lekenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben megsütjük. Még melegen meghintjük porcukorral, és tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 20 perc

Tipp:
A lehulló tésztaszéleket is felhasználhatjuk úgy, hogy egy körcikket használunk sablonnak, és annak mentén szabjuk ki a tésztát. Minél ügyesebben forgatjuk a „sablont”, annál több plusz körcikket kapunk. Én ilyen módon plusz 15 db kisméretű és 4 db nagyobb méretű cikket tudtam kivágni.











A formázás lépései:



2 megjegyzés: