2018. december 14.

Gesztenyés hókifli







Konkrétan hókiflit még nem sütöttem, de más néven szinte ugyanezzel a tésztával már van félholdam és rudacskám is, ugyanígy porcukkerba forgatva. Úgyhogy tulajdonképpen csak a forma és ennél fogva az elnevezés más. Bármilyen alakú is legyen, ez a fajta aprósüti mindig nyerő, akár lekváros, akár diós, vagy akár egyéb tölteléket magában rejtő.
Ez a változat egy csöppet mégis különbözik  a jól ismert, nagyon omlós tésztájú hókiflitől, mert a tojástöbblettől (a tojásfehérje miatt) kicsit ropogósabb állagú. Nem szabad 3 mm-nél vékonyabbra nyújtani, ill. túlsütni, mert akkor már túl ropogós és száraz lesz.
A gesztenyés töltelék különleges, és talán annak is ízlik majd, aki nem annyira szereti ezt a héjas gyümölcsöt (ami igazából mag!), ui. a fahéj és a kakaópor lágyít rajta, illetve elviszi olyan irányba, amitől annak is szerethetővé válik, aki amúgy nincs oda érte. Anya pl. nem rajong a gesztenyéért, de nem találta volna ki, hogy az van benne, ha én nem homályosítom fel. :D Úgyhogy bátran süsse meg az is, aki hasonlóan érez iránta, mert talán majd most megszereti. :)






Hozzávalók kb. 35 darabhoz:

Tésztához:
25 dkg finomliszt
5 dkg darált dió
10 dkg porcukor
1 dkg Bourbon vaníliás porcukor
egy csipet só
15 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
1 tojás
1 tojássárgája

Töltelékhez:
20 dkg gesztenyemassza
2-3 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)
1 csapott tk. holland kakaópor
1 csapott tk. őrölt fahéj
2-3 ek. Portorico rum

Forgatáshoz:
3 dkg porcukor
2 dkg Bourbon vaníliás porcukor

elkészítés:

  1. A tésztához a porcukorral, vaníliás porcukorral, sóval vegyített lisztet elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, majd hozzákeverjük a diót, a citromhéjat. A felvert tojást, valamint a tojássárgáját is hozzáadva, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A kissé lágy tésztát folpackba csomagolva, 30 percre hűtőbe tesszük.
  2. A töltelékhez az áttört gesztenyemasszát alaposan összekeverjük a porcukorral, a kakaóporral, az őrölt fahéjjal és a rummal.
  3. A lehűtött tésztát enyhén lisztezett felületen 3 mm vékony körlapra nyújtjuk, és 8 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki belőle.
  4. A kis tésztalapok hozzánk közelebb lévő íves részéhez igazítunk 1-1 mokkáskanálnyi tölteléket, és szorosan feltekerjük. Kifliformára meghajlítjuk, és a végeiket összecsippentjük.
  5. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.
  6. A még forró süteményeket megforgatjuk a kétféle porcukor keverékében, és így hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc













2 megjegyzés:

  1. Mutatós kis kiflik! Eddig csak pürének szerettem a gesztenyét, de hátha ilyen formában is megszeretném. :) E tudományos kísérlet céljából küldenél pár szemet? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, hát már annyi kóstolónak való sütim és egyebem összegyűlt, hogy hirtelen azt sem tudom, miből küldjek. :D ;) Na jó, akkor ez a hókifli lesz az első a sorban, és bízom benne, hogy ízlik majd nektek. :)

      Törlés