2017. június 24.

Meggyes linzertorta







Múlt vasárnap kiugrottunk a telkünkre rákukkantani a meggyre, hátha már szedhető állapotú. Kicsit izgultunk, nehogy úgy járjunk, mint nemrég a cseresznyével, amit a seregélyek megdézsmáltak. Igaz, én azért annyira nem keseredtem el, örültem, hogy nekik is jutott valami, sőt inkább nekik a java, nekünk meg a valamicske. :D No, de vissza a meggyhez, amit azért már jobban sajnáltam volna, mert valahogy jobban kedvelem a cseresznyénél, és több mindent tervezek belőle készíteni.
Szerencsére a meggy sértetlen volt, de egyúttal még picit éretlen is, ezért csak a legfelső ágakról szedtük le a termést. Így is 3,6 kg gyümölcsöt vihettünk haza. :) Ezt a kisebb adagot még aznap kimagoztam, és egy része ment a fagyasztóba, hogy naponta reggelire préselt gyümölcslé legyen majd belőle. A maradék 60 dkg-ot nem akartam lefagyasztani, mondván, hogy másnap megisszuk a belőle facsart levet, de közben rájöttem, hogy nincs itthon semmilyen édesség. Márpedig vasárnap lévén az bizony kell. :D Úgyhogy a meggyszedést és magozást gyors sütikészítés követte. Mi más is, mint linzertorta, mert az irtó hamar megvan, és amúgy is nagy kedvenc. :) Késő délután már ott illatozott a torta a konyhaasztalon, így az esti filmnézés boldog sütievéssel párosulhatott. :)
Pár nappal később újra meg kellett sütnöm, annyira tetszett az egész családnak, sőt igazából ez az egyszerű sütemény lett az egyik legnagyobb kedvenc az eddigi édességeim közül. Úgyhogy muszáj volt lencsevégre kapni, ha már ilyen jól sikerült. :)







Hozzávalók 24 cm-es pitesütő formához:

Tésztához:
15 dkg finomliszt
15 dkg félfogós búzaliszt
20 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
1 tojás
1 mk. sütőpor

Töltelékhez:
60 dkg magozott meggy (pl. szentesi meggy)
6 ek. kristálycukor (vagy a megy édességétől függően)
2 ek. frissen facsart citromlé
2 ek. meggylé
2 ek. Portorico rum
3 dkg étkezési kukoricakeményítő vagy 4 dkg finomliszt
1 ek. zsemlemorzsa

elkészítés:

  1. A tésztához a sütőporral vegyített lisztkeveréket elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a cukrot, és a felvert tojással összeállítjuk. Gyors mozdulatokkal sima felületű tésztává gyúrjuk.
  2. Lisztezett felületen 30 cm átmérőjű körré kinyújtjuk, a nyújtófa segítségével az enyhén meglisztezett piterácsozóra fektetjük és áthengerítjük rajta a nyújtófát, hogy a tészta a rácsmintába nyomódjon.
  3. A rácsbetétet a tésztával együtt kiemeljük a mintázó alsó részéből, és a rácsos tésztát a betéten hagyva, a sütőforma segítségével méretre szabjuk úgy, hogy a formát rányomjuk a tésztarácsra. A tésztát a rácsbetéten hagyjuk, és folpackkal letakarva hűtőbe tesszük.
  4. A lehulló tésztadarabokat összegyúrjuk, 27 cm átmérőjű körlappá kinyújtjuk, a pitesütő formába illesztjük, és villával több helyen megszurkáljuk. Folpackkal lefedve hűtőbe tesszük.
  5. A töltelékhez a cukorral, citromlével ízesített meggyet addig forraljuk, hogy levet eresszen, majd a meggylével és a rummal csomómentesre kevert keményítőt is hozzáadva besűrítjük. Langyosra hűtjük.
  6. A tésztakosarat kivesszük a hűtőből, a felületét meghintjük zsemlemorzsával, elosztjuk rajta a meggyet, majd óvatosan ráborítjuk a rácsos tésztát.
  7. A süteményt előmelegített sütőben készre sütjük, majd a formában hagyjuk kihűlni. 8 nagyobb vagy 12 kisebb szeletre vágva tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 45 perc
















2 megjegyzés:

  1. De szép torta lett! És milyen finom lehet! :)
    Remélem a következő sütésből -mert biztos vagyok benne, hogy lesz még-, kaphatok majd egy szeletkét. :D ;) Addig itt csodálom a képeken.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! ♥ Úgy bizony, nagyon szerettük. :) Jól gondolod, hogy lesz következő sütés, ráadásul a napokban, úgyhogy akkor küldöm frissen. Nem egy szeletet, többet. ;)

      Törlés