2017. június 27.

Darált húsos burgonya gratin







Jó rég sütöttem utoljára burgonya gratint, de most megint eszembe jutott. Ezúttal egytálételnek akartam elkészíteni, ezért darált hússal rétegeztem. Hasonlít a rakott krumplihoz, de szerintem sokkal finomabb annál, hiszen tejszínben fő, ezért nem tocsog a vízben, ami miatt én a hagyományos rakott krumplit nem kedvelem.
Mivel egy ideje kimondottan szeretem a ropogósra sült mozzarellát, így az került a tetejére. Egyszerű, de igazán finom ebéd kerekedett belőle. :)






Hozzávalók 4 személyre, 24 cm átmérőjű sütőtálhoz:

60 dkg krumpli (hámozva mérve)
50 dkg darált sertéshús
1 fej vöröshagyma
½ kaliforniai paprika
1 csomó újhagyma
4 gerezd fokhagyma
1 cs. (125 g) mozzarella
1 ek. csevapcsicsi fűszerkeverék
1 tk. őrölt pirospaprika
őrölt fehér bors

1,5 dl száraz fehérbor
5,5 dl tejszín
4 dkg étkezési kukoricakeményítő
1 púpozott ek. mangalicazsír
kevés vaj a forma kikenéséhez

elkészítés:

  1. A felaprított vöröshagymát a kis kockákra vágott paprikával együtt a felforrósított zsíron megdinszteljük, közben enyhén sózzuk.
  2. Hozzáadjuk a karikára szelt újhagymát, az aprított fokhagymát, és 1-2 perc alatt összesütjük.
  3. Rátesszük a darált húst, és fűszerkeverékkel, pirospaprikával, borssal, sóval ízesítjük. Amikor a hús kifehéredett, felöntjük a borral, és addig pároljuk, amíg a levét el nem fövi. Hozzáadunk 1,5 dl tejszínt, teljesen elforraljuk, és a húst kissé lepirítjuk. Félretesszük.
  4. A meghámozott krumplit vékonyra szeljük, egy réteget körkörösen lerakunk a kivajazott sütőtálban, majd elosztjuk rajta a fele adag húst. Erre újabb krumpliréteg kerül, amit befedünk a maradék hússal, és a sort krumplival zárjuk.
  5. A tetején körkörösen elosztjuk a felkockázott mozzarellát, majd az ételre öntjük a keményítővel csomómentesre kevert többi tejszínt.
  6. A gratint alufóliával letakarva, a hideg sütőbe tesszük, így hagyjuk felmelegedni, és 30 percig a fólia alatt, ill. további kb. 20 percig fólia nélkül pirulásig sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)











2 megjegyzés:

  1. :) Egyszerűen nagyszerű! Roppant jól hangzik. Úgy szeretem az ilyen típusú rakott ételeket. Megkóstolhatom? ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Nagyszerű, hogy te is szereted az ilyen egyszerű étkeket! :D Akkor most nagyszerűen becsomagolom, és egyszerűen csak megnyomom a küldésgombot, hogy még időben odaérjen vacsira. ;) Remélem, nagyszerűnek fogod érezni élőben is. :D :D :D

      Törlés