2017. június 20., kedd

Teljes kiőrlésű, szezámmagos kréker







Nagy rajongója vagyok a sós kekszeknek, de ebben is válogatós vagyok – nagyon kevés olyan van, amit igazán szeretek. Sajnos ezek nagy része tele van káros adalékanyagokkal, ízfokozóval, mű akármikkel, így hát nemigen szoktam venni.
Amikor nemrégiben füstölt sajtkrémes csigakekszet készítettem, ami inkább omlós típusú süti, eszembe jutott, hogy nem sokból állna házilag is előállítani kedvenc ropogós, sós krékereimet. Mert hogy én főleg a ropogós fajtájúakat csípem. :D
Egy rakat receptet elolvastam a neten, végül a látottakból – ahogy az már lenni szokott – összehoztam egy sajátot. Ez most amolyan édesen sós vagy sósan édeskés, és szerintem nagyon ízletes. A sok recept közül egyébként nekem legjobban a Martha Stewartféle krékerek tetszettek, úgyhogy az enyém leginkább az övére hasonlít. Bár eddig sem gyakran fordult elő, de azt hiszem, soha többet nem fanyalodok rá a bolti sós kekszekre. :)






Hozzávalók 30 darabhoz:

12,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 dkg szezámmag
2 ek. cukor
1 csapott tk. durva szemű só
6 dkg vaj
60 ml tejszín
szezámmag és sópehely a szóráshoz

elkészítés:

  1. A szezámmaggal, cukorral, sóval vegyített liszttel elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajat.
  2. A morzsalékos tésztához adjuk a tejszínt, villával addig keverjük, amíg össze nem áll, majd gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk.
  3. 12 cm hosszú, 5 cm átmérőjű hengerré formázzuk, folpacka csomagoljuk, és 1 órára (vagy max. 3 hónapra) mélyhűtőbe tesszük.
  4. A tésztahengert a fagyasztóból kivéve 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és a felületüket megszórjuk szezámmaggal, valamint sópehellyel.
  5. Előmelegített sütőben addig sütjük, hogy a krékerek széle egy kis pírt kapjon. A sütőből kivéve, rácsra szedve teljesen kihűtjük, majd tálaljuk.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc


Tipp:
A krékereket magában is elropogtathatjuk, vagy ehetünk mellé sajtot, de délutáni snacknek bármilyen feltéttel is kínálhatjuk, mintha szendvics lenne: megkenhetjük házi készítésű, különböző ízesítésű vaj- vagy túrókrémmel, csilidzsemmel vagy akár lekvárral is.

Megjegyzés:
Az én krékereim most csöppet édesebbek, miközben sósak is, de nyugodtan el lehet vinni a még sósabb íz irányába. :)
















4 megjegyzés:

  1. Hát igen... A házi sós ropogtatni valónál nincs is jobb. :) Nagyon guszták és szívesen meg is kóstolnám, ha küldenél párat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Ebből nagyon sokat küldök, mert imádni fogod, és nem lesz elég csak pár darab! :D

      Törlés
  2. Tejszín helyett esetleg tejföl..?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem próbáltam tejföllel, ezért nem tudom, hogy azzal ugyanúgy működik-e. Esetleg próbáld meg tejjel vagy kevés tejföllel kevert tejjel. Remélem, sikerül majd így is. :)

      Törlés