2018. május 22.

Púpos hús mexikói módra kenyérlepénnyel


 




Nagyon szeretem az ehhez hasonló, könnyen elkészíthető húsételeket, bár való igaz, hogy ennyire felturbózva még sosem csináltam. Eddig csak csirkemájat vagy dinsztelt hagymát halmoztam a húsra, jó sok sajttal bolondítva. Eszembe jutott egy korábbi, a blogon már régóta fent lévő egytálételem, és mivel az anno nagyon ízlett, valami hasonlót szerettem volna, csak kicsit mégis másként. Végül ízében is annyira más lett, hogy úgy éreztem, helye van itt a blogon. A husika mellé kínált naan kenyér viszont ugyanazon recept szerint készült, úgyhogy itt most csak a husi jelenti az új receptet. :)
A hús púpja, azaz a ragu tulajdonképpen a köret, még ha jelentős mértékben tartalmaz is húsos szalonnát. Talán éppen ez utóbbi miatt éreztem úgy, hogy kell hozzá még valami plusz – így került mellé a lepény. :)
Nincs is annál nagyobb dicséret, amikor a ház ura már az első falatnál közli, hogy „ilyet máskor is csinálhatsz”, úgyhogy ez volt a 2. oka, sőt a fő érv arra, hogy a husi valóban felkerüljön a Sünisre. :D






Hozzávalók 4 személyre:

1 egész csirkemellfilé
kb. 2 ek. mexikói csirkés tortilla alap fűszerkeverék
kukoricaliszt
kukoricaolaj az elősütéshez
30 dkg kockázott, füstölt, húsos szalonna
2 fej lila hagyma
20 dkg kaliforniai paprika (piros-, sárga- és zöld húsú vegyesen)
10 dkg konzerv kukorica
10 dkg konzerv vörösbab
1-2 ek. morzsolt vagy frissen aprított korianderlevél
őrölt chili ancho
őrölt fekete bors

7 dkg vörös cheddar sajt
személyenként 2-3 naan kenyér

elkészítés:

  1. A raguhoz a szalonnát zsiradékmentes serpenyőben addig sütjük, hogy a zsírját kiengedje és kissé megpiruljon. Rátesszük a félbevágott, majd vékonyra szelt lila hagymát, megpörgetjük kevés sóval, és megdinszteljük.
  2. Hozzáadjuk a vékony csíkokra szelt kaliforniai paprikát, korianderrel, őrölt csilivel, őrölt borssal ízesítjük, és csak addig sütjük, hogy a paprika kicsit roppanós maradjon.
  3. Hozzákeverjük a lecsepegtetett babot, a kukoricát, és összemelegítjük. Ha szükséges, még sózzuk. Félretesszük.
  4. A felezett mellfiléket 2-2 vastag szeletre vágjuk, 2 ív folpack között kiklopfoljuk, és mindkét oldalukon beszórjuk a tortilla fűszerkeverékkel. Negyedórát állni hagyjuk.
  5. A fűszeres hússzeleteket megforgatjuk a kukoricalisztben, és kevés kukoricaolajon mindkét oldalukon hirtelen kisütjük.
  6. Az elősütött hússzeleteket sütőpapírral bélelt gáztepsire sorakoztatjuk, mindegyikre jó nagy adag zöldséges ragut halmozunk, majd megszórjuk reszelt cheddarral. Előmelegített sütőben addig sütjük, hogy a sajt ráolvadjon a tetejére.
  7. A hússzeletekhez frissen sült kenyérlepényt kínálunk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: grill
sütési idő: kb. 15 perc

Tipp:
Karajból, tarjából vagy marha hátszínből is elkészíthetjük.











2 megjegyzés:

  1. Hmm... Ez igen kedvemre való étel! :) Azt hiszem nagyon szeretném, annál is inkább, mert ezeken a klassz fotókon nagyon kínálja magát. Kaphatok egy kis kóstolót? *.*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! ♥ :) Ismerve az ízlésedet, én is úgy érzem, hogy szeretnéd ezt az ételt, ezért jól megpakolva küldöm a kóstolós dobozt. ;)

      Törlés