2015. szeptember 7., hétfő

Zöldfűszeres-sajtos csigák














 
A hűtőben várakozó mascarponét már el akartam használni, és hirtelen nem jutott eszembe más, csak az, hogy kelt tésztába kellene beletöltenem. Ilyet még úgy sem készítettem soha, csak pizzásat és húsosat. Itt volt hát az ideje. :) Sajnos a tészta megmakacsolta magát, nem akart megkelni. Nem tudom, mi lehetett az oka, ui. az élesztő szépen feljött, de úgy sejtem, a sok vaj volt a ludas, megfullasztotta az élesztőgombákat. A 2. adag kapcsán változtattam egy picit a recepten, és jóval kevesebb vajat adtam hozzá,valamint a Graham-liszt mennyiségét is csökkentettem. És láss csodát, a tészta szépen feljött! :) Már semmi sem állhatott a finom „csigaebéd” útjába.
Bár elég hamar elpusztítottuk a legjavát, ugyanis kb. abbahagyhatatlan kategória, de a maradék másnap reggel is puha maradt.















Hozzávalók 10 darabhoz:

Tésztához:
23 dkg finomliszt
2 dkg Graham búzaliszt
1,5 dkg pirított, durvára vágott tökmag
1 dkg pirított szezámmag
3 dkg olvasztott vaj
1 tojássárgája
1 csapott tk. só
2 dkg friss élesztő
0,75 ml tej
0,5 dl tejszín
1 dkg cukor

Töltelékhez:
20 dkg mascarpone vagy más natúr krémsajt
8 dkg füstölt sajt reszelve
2 nagy gerezd fokhagyma
1 ek. frissen aprított metélőhagyma
1 ek. aprított petrezselyemzöldje
1 tk. oregánó
1 mk. kakukkfű
őrölt fehér bors
1 csapott tk. zöldfűszeres só (pl. Alnatura)

Kenéshez és a sütéshez:
1 ½ ek. olvasztott vaj

elkészítés:

  1. A tálba mért kétféle liszt közepében kialakított kis fészekbe beletesszük az elmorzsolt élesztőt és a cukrot. Simára keverjük a langyos, tejszínes tejjel, kevés liszttel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, a szoba-hőmérsékletű tojássárgáját, a langyosra hűlt olvasztott vajat, a kihűtött magvakat, és megdagasztjuk. Vékonyan kivajazott tálban, letakarva, meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
  3. A töltelékhez a szoba-hőmérsékletű hozzávalókat alaposan összekeverjük a reszelt sajt kivételével.
  4. A tésztát lisztezett felületen 40x35 cm-es téglalappá kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel úgy, hogy a tőlünk távolabb eső széle mentén elhagyunk egy kb. 5 cm széles sávot.
  5. Szellősen megszórjuk reszelt sajttal, feltekerjük, majd éles késsel, a tésztát nem összenyomva, 10 db 4 cm széles darabra vágjuk.
  6. A csigákat az alján és az oldalán is kivajazott 24 cm átmérőjű kerek sütőtálba rendezzük egymástól távolabb. Körben, valamint a tetejükön is mindegyiket megkenjük olvasztott vajjal.
  7. Folpackkal + konyharuhával letakarva kelni hagyjuk addig, hogy majdnem teljesen összeérjenek, majd előmelegített sütőben készre sütjük. Langyosan fogyasztjuk.

sütési hőfok 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc








































A recept a Kifőztük gasztromagazin szeptemberi számában is megjelent. 




4 megjegyzés:

  1. Jaj, de helyesek! :D Már ha szabad ilyet írni, nekem pont az (is) tetszik benne, hogy olyan kis "rendetlenek". :D ...és biztosan nagyon finomak is, úgyhogy szeretnék kérni egy kis kóstolót. :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha ilyen kis idétlennek is tetszenek! ♥ De azért én mégis igyekszem kiválasztani a legszebbeket, és máris küldöm szelek szárnyán. :)

      Törlés
  2. Még mindig nagyon tetszenek ezek a csigák! :) Kérek szépen ezekből a kis helyesekből is kóstolót. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan sok fb-megosztás után az egész tállal elküldöm neked hálám jeléül. :D

      Törlés