2015. szeptember 9., szerda

Grillsaláta kétféleképpen – nyárbúcsúztatás a telkünkön









A nyár utolsó előtti grillpartijára készültünk a barátainkkal. Igazából ez egyben az első is volt, már ha a partik számát tekintjük. :D Tudniillik, amióta a telkünk megvan, eddig csak kettecskén grilleztünk a Kutyinyekkel. Megfelelő ülőalkalmatosság és normális asztal híján ui. nem szívesen hívtunk volna vendégeket. Most azonban úgy éreztük, itt az ideje bemutatni a mi kis földünket másoknak is, vagy a földünknek másokat. :D Ebből az alkalomból még új kerti bútorokra is beruháztunk, hála a szezon végi árleszállításnak.
Már korábban tervben volt, hogy Ági barátnőmékkel összejövünk itt, hiszen ők már kétszer is vendégül láttak bennünket az otthonukban, de aztán a nagy melegre való tekintettel inkább elhalasztottuk a bulit. Közben egy másik kedves baráti házaspárral is megbeszéltük a grillezést – ezt a bizonyos utolsó előtti elsőt –, és mivel ők már lecsaptak az utolsó augusztusi hétvégére, mint megfelelő időpontra, így először velük sütögettünk.
Csöppet izgultam, ui. ők nem esznek húst, ami azt jelentette számomra, hogy nem vonultathattam fel a csodásabbnál-csodásabb grillezett husikák tárházát, hanem nekik valamilyen salátát és/vagy egyebet kellett összeeszkábálnom. Egy kis kutatómunka után kiderítettem, hogy pl. paradicsomot és gombát is lehet grillezni, de azért a biztonság kedvéért megkértem a vendégeinket, hogy ugyan nézzenek már szét a Sünis kanálon a salátareceptjeim között. A választásuk a laktató zöldségtál nevű salátámra esett, amit végül jócskán átalakítva el is készítettem nekik. Azt mondták, nehogy sok kajával merjem őket traktálni, mert nekik amúgy bőven elég pár szelet fokhagymás pirítós is. Ebből én egyből „kihallottam” a kenyér szót, és mivel vendégeink férfi tagja egy kézcsókot is megelőlegezett, amennyiben jóféle házi kenyérrel lepném meg, így aztán egyértelmű volt, hogy ezt nem hagyhatom ki. :D A kenyeret előző nap sütöttem meg, hogy kicsit szikkadtabb állapotában másnap már lehessen pirítani. Megkaptam érte a beígért kézcsókot, a saláta pedig hatalmas dicséretet kapott. :) Desszertnek újdonsült kedvencemet, barackos-almás crumble-t sütöttem, frissítőnek pedig házi készítésű limonádét szolgáltam fel.

Andinak és Tominak ezúton is köszönjük a csoda klassz délutánt, amikor is kb. széthullott az agyam a sok röhögéstől, ill. azért is, hogy pionírokként segítettek bebizonyítani, hogy ilyen nomád körülmények között is minden megoldható, ami a vendégváráshoz tartozik. :D

Szeptember első hétvégéjén pedig Ági barátnőmékkel már a fenti tapasztalatok birtokában akartuk megejteni a valóban „utolshow”-t, azt a bizonyos régóta várt összejövetelt. A telken való vendégeskedésbe azonban fránya mód beleszólt az időjárás, ui. aznap borús éggel és esővel bosszantott bennünket, hiába imádkoztunk az utolsó pillanatig. Az előkészített ételek (egy másik salátával kiegészülve) így elárvulva hevertek a mindennek tetejébe áram nélkül maradt hűtőben. Nem volt mit tenni, a bulit nagy fájdalmunkra elnapoltuk, és a kerti grill helyett a jó öreg serpenyőben sütődtek meg az ételek, amit kettecskén voltunk kénytelenek elfogyasztani 3 napon át.
Az ételfotók így aztán most azt a célt is szolgálják, hogy legalább távolról köszönhessenek Ágiéknak, és megmutogathassák magukat, miszerint boldogan jóllakatták volna őket is, ill. hogy megtudakolják, vajh' legközelebb megfelelő ebédül szolgálhatnak-é. Ha ui. az idő engedi, még az idén megejtjük azt az elmaradt sütögetést. ;)

Ancsa, Csongi, Sanyi, ti pedig készülhettek a jövő nyári partira! :D :D :D









Hozzávalók 4 személyre:

Paradicsomos salátához:
32 szem koktélparadicsom (8 darab/fő) vagy 16 szem kisebb méretű paradicsom
2 egész vékony szál cukkini (kb. 10 szelet/fő)
1 kaliforniai paprika (sárga/zöld/piros húsú vagy vegyesen)
20 dkg grillsajt (natúr vagy csilis-fokhagymás)
Provence-i fűszerkeverék

kb. 0,5 dl olívaolaj

Vagy a krumplis salátához:
4 kisebb szem lisztesre fövő burgonya (2 szem/fő)
2 egész vékony szál cukkini (kb. 10 szelet/fő)
1 kaliforniai paprika (sárga/zöld/piros húsú vagy vegyesen)
kb. 0,5 dl olívaolaj + 2 ek. a burgonya sütéséhez


Öntethez:
4 púpozott ek. tejföl
1 púpozott tk. mustár
1 csapott tk. barna nádcukor darálva
1,5 ek. extra szűz olívaolaj
1 nagy fej lila hagyma
friss bazsalikomlevelek
friss vagy szárított oregánó
őrölt fekete bors

1 mk. fehérborecet

Tálaláshoz:
8 szelet gyökérkenyér vagy bagett (2 szelet/fő) (nálam 4 magos kenyérből)
3 gerezd fokhagyma
4 ek. olívaolaj

elkészítés:

Attól függően, melyiket választjuk, elkészítjük a salátát:

  1. A paradicsomos salátához a zöldségeket alaposan megmossuk, szárazra töröljük. A koktélparadicsomot egészben hagyjuk, de ha csak annál nagyobb paradicsomunk van, akkor negyedeljük, vagy még kisebb darabokra szeljük.
  2. A kaliforniai paprikát kis kockákra aprítjuk, és mindkét zöldséget beletesszük egy nagy salátás tálba.
  3. A cukkinit felkarikázzuk (ha vastagabb a cukkini, akkor a szeleteket félbe- vagy négybe vágjuk), külön tálba tesszük, megszórjuk Provence-i fűszerkeverékkel, meglocsoljuk olívaolajjal, és jól átforgatjuk, hogy az olaj mindenhol bevonja. Kontakt grillsütőben (grill serpenyőben/szabadtéri grillsütőben/samottlapon) megsütjük. Megsózzuk, majd miután kihűlt, a paprikával elkevert paradicsomhoz adjuk.
  4. A grillsajtot felkockázzuk, megforgatjuk abban az olajban, amiben a cukkinit sütöttük (az olajat pótoljuk, ha szükséges), és grillserpenyőben vagy szabadtéri grillsütőben megsütjük. A zöldségekhez forgatjuk, majd az egészet elosztjuk 4 tányéron vagy tálkában.

  1. A krumplis salátához a burgonyát megmossuk, héját középen, keresztben, körben bemetsszük, hogy megfőve könnyebben le tudjuk húzni.
  2. Héjában megfőzzük, kicsit hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk a héját. Ha teljesen kihűlt, vastagabb szeletekre vágjuk.
  3. A krumplit kétféleképpen is megsüthetjük: megforgatjuk 2 evőkanál olívaolajban, majd kerti grillen megpirítjuk, vagy serpenyőben felhevített olajon sütjük meg, közben megsózzuk. Kihűtjük.
  4. A cukkinit és a kaliforniai paprikát ugyanúgy dolgozzuk fel, mint az előbbi saláta esetében, majd összeforgatjuk a burgonyával.
  5. Az öntethez a bazsalikomleveleket megmossuk, szárazra töröljük és felaprítjuk. (Ha apró levélkéink vannak, akkor csak megmossuk, lerázzuk róla a vizet, és lecsipkedjük a száráról.)
  6. A tejfölt elkeverjük a fűszerekkel, a bazsalikomlevéllel és a megtisztított, felaprított lila hagymával.
  7. A kenyérszeleteket áttört fokhagymával elkevert olívaolajba mártjuk, kerti grillen vagy serpenyőben megpirítjuk, meghintjük kevés sóval, és még melegen az öntettel meglocsolt salátához kínáljuk.

Tipp:
Természetesen a krumplis salátához is keverhetünk paradicsomot és/vagy grillezett sajtkockákat, hogy még gazdagabbá tegyük az ételt.




































2 megjegyzés:

  1. Óóóó! ...és húúúúú! Fránya időjárás... :/ Miatta ilyen finomságokról maradtunk le. Egy jó oldala viszont lett a "dolognak": Ha lehet, még nagyobb lelkesedéssel várjuk a sütögetést nálatok, mert ezeket a csuda salátákat feltétlenül meg kell kóstolni. :D És igen, tökéletes lesz minden! ♥ Ezekből biztos, hogy Csemete is jót falatozik majd! Már nagyon várjuk! :) A tárgyalásokat megkezdtem az időjárás-felelőssel. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D :D Jupppííí, úgy örülök, hogy tetszenek a saláták!!! ♥ Már alig várjuk mindketten, hogy vendégül láthassunk benneteket! Ezerrel drukkolunk, hogy idő apó kegyes legyen hozzánk, és a vele való tárgyalások pozitív véget érjenek. :) És az, hogy Csemete is ehet ilyen felnőttkaját, az pláne örvendetes. :) Addig is küldök kóstolót, hogy ne csak nézegessétek, hanem meg is ízlelhessétek a salikat.

      Törlés