2015. szeptember 4., péntek

Szilvás-meggyes-csokis szelet









Volt még egy kis meggyem abból a kevésből, ami idén termett, de most nem akartam egy évig tárolni a fagyasztóban. Az anyósomtól kapott szilvát is fel akartam használni, ezért a két gyümölcsöt egyazon süteményben szerettem volna látni. Azon gondolkodva, mi legyen a vasárnapi desszert, megakadt a szemem a kedvenc receptes oldalamon reklámozott meggyes sütin, így gyorsan el is dőlt, mi lesz az édesség. A tészta tehát ugyanaz, a szilva és a vaníliás cukor használatán túl én csupán a mennyiségeket vettem a felére, mert nekünk bőven elég egy kisebb tepsinyi is. Gyümölcsből kevesebbet használtam, mert szerintem sok lett volna még fele adaggal is. Végül mégis egész nagy adaggal sikerült sütni, mert a tésztamassza kitöltött majdnem egy egész gáztepsit. Utólag úgy éreztem, vajból kevesebb is elég lett volna, úgy 15 dkg elegendő lehet. Ki kell próbálni, mert ez egy nagyon finom sütemény. :)









Hozzávalók 32x20 cm-es tepsihez:

Tésztához:

20 dkg ringló szilva (vagy bármilyen másfajta szilva)
12 dkg meggy
12,5 dkg liszt
1 tk. sütőpor
4 tojás
15 dkg barna nádcukor
2 cs. vaníliás cukor
20 dkg puha vaj
1 ek. rum
10 dkg őrölt mandula
1 mk. őrölt fahéj
10 dkg étcsokoládé (vagy csokoládé pasztilla)
csipet só
zsemlemorzsa a tepsi beszórásához

Tálaláshoz:
2,5 dl tejszín
1 ek. barna nádcukor darálva + a szóráshoz

elkészítés:

  1. A gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk, a szilvát felkockázzuk. A csokit durvára vágjuk. A lisztet elvegyítjük a sütőporral.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk.
  3. A sárgájákat a kétféle cukorral és a vajjal robotgéppel krémesre kavarjuk. Hozzáadjuk a rumot, az őrölt mandulát, a fahéjat és a csokoládét.
  4. Belekeverjük a sütőporos lisztet, kisebb adagokban óvatosan, nem túl sokat kavargatva hozzáforgatjuk a fehérjehabot, majd kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tepsibe simítjuk.
  5. A gyümölcsöt elosztjuk a tésztamasszán, és előmelegített sütőben készre sütjük. Kihűtjük, felszeleteljük és megszórjuk porcukorral.
  6. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, és a süteményhez kínáljuk.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc


Tipp:
A kihűlt süteményt felszeletelve, alufóliába csomagolva le is fagyaszthatjuk.




























2 megjegyzés:

  1. Ó, ez a süti annyira nagyon finom lehet! És guszta. :) Imádom a csokis-meggyes édességeket, de ha még ezek mellé szilva is társul, akkor tuti kedvenc. :D ...a manduláról és fahéjról már nem is beszélve. Még jó, hogy a vártnál kicsit nagyobb adag lett, mert így reménykedhetek néhány szeletben. ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy, köszi! :) ♥ Tényleg jó volt együtt a kétféle gyümölcs, pláne csokival. :) És mivel van belőle bőven, boldogan küldök belőle egy szép nagy tányérral.

      Törlés