2015. szeptember 2., szerda

Rántottás szendvics paradicsom pesztóval










A nyár folyamán hetekig nem ettünk kenyeret, és már ki voltunk rá éhezve. Így hát bagettet sütöttem, és rögtön az alábbi laktató formában készítettem is belőle egy-egy szendvicset ebédre. Bőven elég volt egy is fejenként, mert rettentő laktatóra sikerült.
A paradicsom pesztót egyébként évekkel ezelőtt szerettem meg, amikor is életemben először sajtfánkhoz készítettem el. Nagyon ízlett, mégsem kerítettem rá sort újra azóta sem. Most viszont eszembe jutott, hogy unokatesóm még gyerekkorunkban ketchuppal ette a rántottát. Velem is megkóstoltatta, de nekem akkoriban úgy kissé furcsának hatott. Most mégis valami hasonlóra vágytam. A tojás és a paradicsom együttes íze máig elraktározódott az ízlelőbimbóimban, mert amikor megkóstoltam a saját pesztós rántottámat, megrohantak az emlékek. A különbség a múlt és a jelen között csak annyi volt, hogy ezúttal már nekem is ízlett ez a paradicsomos tojásétel. Sőt, igazából sokkal finomabb paradicsom pesztóval, mint bolti ketchuppal. :)









Hozzávalók 4 szendvicshez:

1 bagett vagy gyökérkenyér

Pesztóhoz:
40 dkg paradicsomkonzerv
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk. nyers, darált erős paprika
2 ek. fehérbor
2 ek. olívaolaj
1 csapott ek. barna nádcukor


Rántottához:
6 tojás
1 közepes fej lila hagyma
10 dkg húsos szalonna
5 dkg parmezán reszelve
4 ek. konzerv kukorica
kevés olívaolaj (elmaradhat)

elkészítés:

  1. A pesztóhoz a megtisztított vöröshagymát lereszeljük, vagy nagyon finomra aprítjuk, a fokhagymát áttörjük, és a vöröshagymával együtt az olajon fedő alatt üvegesre pároljuk. Közben sózzuk.
  2. Felöntjük a borral, összeforraljuk, majd rátesszük a paradicsomot, az erős paprikát, és közepes lángon addig főzzük amíg a levét teljesen elfövi. Cukorral ízesítjük, majd kihűtjük.
  3. A rántottához a szalonnát kis kockákra vágjuk, száraz serpenyőben addig sütjük, hogy a zsírját kiengedje. Kivesszük belőle a pirított szalonnát, és félretesszük.
  4. A tojásokat villával felverjük, sóval ízesítjük, hozzákeverjük a reszelt sajtot, a kihűlt szalonnát és a kukoricát.
  5. A megtisztított hagymát finomra vágjuk, a szalonnazsíron (ha szükséges, kevés olívaolajjal pótolva azt) kissé megpirítjuk, ráöntjük a sajtos-szalonnás tojást, és addig sütjük, amíg az alja megpirul. Konyhai fa lapáttal vízszintesen 4 sávra vágjuk, mindegyiket megfordítjuk, és a másik oldalát is pirulásig sütjük.
  6. A bagetteket négy részre vágjuk, mindegyik darabot megfelezzük. Az alsó felükre ráhelyezzük a rántottát, ráhalmozzuk a pesztót, majd befedjük a bagett máik felével. Melegen vagy langyosan kínáljuk.

Megjegyzés:
A rántottát kihűtve is a szendvicsbe tehetjük.




































A recept a Kifőztük gasztromagazin szeptemberi számában is megjelent.



2 megjegyzés:

  1. Fú, hát én ezt most mindenhogy meg tudnám enni! Hidegen, melegen, langyosan... Egy a lényeg, hogy jó sok finom házi pesztó legyen mellé! ;) ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, de jó, örülök, hogy megkordult tőle a gyomrod! :D De hogy ne korogjon tovább, rögvest útnak indítok két szendvicset is extra adag pesztóval, mert az úgy a jó. ;)

      Törlés