2015. július 6., hétfő

Sajtos-répás burgonyafelfújt







Ritkán készítek szuflét, pedig szeretem. Az édeset és a sósat is. Mivel azonban sós változatot ilyen kis felfújtformában még sosem csináltam, csak édeset, ezért most kedvet kaptam hozzá. Kíváncsi voltam a krumpli-répa kombóra sajttal bolondítva, és meg kell mondjam, nekem nagyon ízlett. Sajnos a Kutyinyekről ez nem mondható el, ő valamiért a sárgarépa és a tojás ízét nem kedveli együtt. Egy adagot azért megevett, de nekem maradt a java – az én legnagyobb örömömre. :)
Előételnek vagy könnyű vacsorának szerintem remek választás ez a belül krémes, kívül csöppet ropogósabb finomság.
Ezúttal a zöldségekhez nem kevertem aprított bazsalikomlevelet, és a díszítéshez is petrezselymet használtam. A sárgarépa miatt most ünnepi köntösbe öltöztettem a szuflét, hiszen közeleg a húsvét. Szerintem friss kaláccsal együtt abszolút nyerő ünnepi előétel lehet. :)






Hozzávalók 4 db, 10,3 x 6,7 cm-es felfújtformához:

20 dkg burgonya (tisztítva mérve)
20 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
2 nagy gerezd fokhagyma
10 dkg reszelt Pannónia sajt vagy parmezán
2 tojás
2 dl tejszín
5 dkg fehér tönkölybúzaliszt vagy finomliszt
őrölt zöld vagy fekete bors
őrölt szerecsendió

vaj a forma kikenéséhez
zsemlemorzsa a forma beszórásához
metélőpetrezselyem a díszítéshez

elkészítés:

  1. A tojássárgáját egy tálban elkeverjük a tejszínnel, majd csomómentesre dolgozzuk a liszttel. Sóval, borssal, szerecsendióval, zúzott fokhagymával ízesítjük.
  2. Hozzáforgatjuk a megtisztított, nagy lyukú reszelőn lereszelt krumplit, a reszelt répát, valamint a reszelt sajtot.
  3. A tojásfehérjét habbá verjük, és óvatosan a zöldséges masszához forgatjuk.
  4. Négy felfújtformát kivajazunk, beszórjuk zsemlemorzsával, és megtöltjük a masszával.
  5. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. (Akkor jó, ha belül krémes, de már nem folyékony.) Petrezselyemlevélkékkel díszítve azonnal tálaljuk.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 35 perc


Tipp:
Felfújtforma híján egy kisebb, pl. 20,5 cm x 20,5 cm-es sütőtálban is megsüthetjük.











Az étel elkészítéséhez ezt a sütőformát használtam.
(Az oldalon sajnos hibás méretet adtak meg.)


A recept a Kifőztük gasztromagazin júliusi számában is megjelent.


4 megjegyzés:

  1. Ez a felfújt igen kedvemre való! Kérhetek egy kis kóstolót? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, örülök, ha te is szívesen eleszegetnéd! :) Nem kell kétszer kérned, mert már megy is a kóstoló a sütivel együtt.

      Törlés
  2. Juj... :D Még mindig kedvemre való ez a felfújt! :) Nagyon mutatós az új fotókon (is)! ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi, répaszeretők tartsunk össze! :D Ma ebédre küldöm a kóstolót. :) Köszönöm, örülök, ha a fotók is tetszenek. ♥

      Törlés