2015. június 25., csütörtök

Virslis párnácskák csípős, parmezános mártással









Volt itthon még virslim és kaliforniai paprikám, ill. a nemrég begyúrt gyors leveles tészta maradéka is adott volt. Először mini, leveles pizzákat akartam készíteni belőle, de eszembe jutott az empenada tetszetős formája, és inkább amellett maradtam.
Nagyon megörültem, amikor a fűszereim között rábukkantam a fekete szezámmagra, de amikor kiderült, hogy szárított édesköményem is van, még nagyobb volt az örömöm, ui. ez utóbbit még sosem kóstoltam, pedig ott figyelt a polcon évek óta – Anya hozta ajándékba Törökországból. Azt nem mondom, hogy „fennel” felirattal inkognitóban lett volna, csak eddig még sosem vettem a fáradságot, hogy lefordítsam a szó jelentését. Sebaj, legalább nem használtam el korábban, mert most nagyon jól jött. :)
Ezek a kis párnák egyébként nem csak vendégváráshoz, de könnyű ebédnek vagy vacsorának is tökéletesek. Mi ketten betermeltük az összeset; a mártással együtt igen kiadós volt.









Hozzávalók 12 darabhoz:

Párnácskákhoz:
25 dkg gyors leveles tészta
3 szál frankfurti virsli
10 dkg kaliforniai paprika
1 kis fej vöröshagyma
csili cayenne

1 ek. mangalicazsír
1 egészen kis tojás
1 ek. tejföl
1 tojássárgája
1 ek. tej
fekete szezám és szárított édeskömény a szóráshoz

Mártáshoz:
2,5 dl tej
1,5 dkg vaj
1,5 dkg liszt
0,5 dl tejszín
őrölt fehér bors
őrölt szerecsendió

2 mk. Macskajaj csilikrém vagy darált, csípős paprikakrém
6 dkg parmezán sajt reszelve

elkészítés:

  1. A mártáshoz a vajat vastag falú lábosban felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, habverővel folyamatosan keverve 2 percig főzzük, majd lassan csorgatva hozzáöntjük a tejet.
  2. Folyamatos keverés mellett, kis lángon főzzük, amíg forrni nem kezd, majd a lehető legkisebb lángon még 5 percig főzzük.
  3. Hozzáöntjük a hideg tejszínt, beletesszük a csilikrémet, megfűszerezzük, végül felolvasztjuk benne a sajtot. Félretesszük.
  4. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A megmosott paprikát felaprítjuk, és a hagymával együtt felforrósított zsíron megdinszteljük.
  5. Rátesszük a kis kockákra vágott virslit, és együtt pirítjuk. Teljesen kihűtjük, majd belekeverjük az egész tojással kevert tejfölt.
  6. A tésztát lisztezett munkalapon 1-2 mm vastagságúra kinyújtjuk, és 12 cm átmérőjű desszertsablonnal vagy müzlis tálka segítségével kiszaggatjuk. (A lehulló tésztadarabokat összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk, hűtőbe tesszük, majd újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk.)
  7. A tojássárgáját elkeverjük a tejjel, és a tojásmázzal lekenjük a tésztakörök fél ívének szélét.
  8. A tölteléket a tésztakorongok egyik felére halmozzuk úgy, hogy ne takarjuk be vele a tojásmázzal lekent sávot. Egy evőkanálnyi mennyiség bőven elég.
  9. Ráhajtjuk a szabadon hagyott tésztarészt, és a tészta szélét rányomkodjuk a lekent szélekre.
  10. A párnácskákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk, 20 percre hűtőbe tesszük.
  11. A szélüket villával lenyomkodjuk, tetejüket lekenjük a maradék tojásmázzal, 6 darabot megszórunk fekete szezámmal, a többit pedig édesköménnyel, és 200°C-ra előmelegített sütőbe toljuk. A hőfokot rögtön visszavesszük 180°C-ra, és a a párnácskákat pirosra sütjük. Rácson hagyjuk langyosra hűlni, majd a felmelegített mártással együtt tálaljuk.

sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 10 perc




























2 megjegyzés:

  1. Hú, de nagyon guszták lettek ezek a párnácskák! :D Most már tényleg el kell készítenem mihamarabb ezt a csodatésztát, mert ilyen finomságokat lehet belőle gyártani. :) Kérek szépen kóstolót. Az ablak nyitva, azt asztal megterítve. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi-köszi! :) Szavadon foglak ám, úgy vigyázz! :D Az a baj, hogy hamar kopik, hipp-hopp bepuszilódnak, úgyhogy elsőre dupla adag tésztával kezdj. Addig is várlak nálam délutáni eszegetésre. ;)

      Törlés