2015. június 22., hétfő

Parmezános rudacskák






Régóta szemeztem ezzel a jópofa sör- vagy borkorcsolyával. Most kedvet éreztem az elkészítéséhez, ill. ezzel akartam letesztelni a gyors leveles tésztát. Talán nem ez a sós ropogós a legegyszerűbb választás a próbához, igaz, nem is bonyolult, és legalább valami újdonságot süthettem ki belőle. Legalábbis számomra ez a csavarmány nem a megszokott felhasználási mód.
A tészta nagyon jól vizsgázott, és valóban igaz lehet az állítás, miszerint ha ezt egyszer valaki elkészíti, soha többet nem fog bíbelődni a jóval időigényesebb klasszikus leveles tésztával.
A rudacska készítési módjának leírása azonban hagyott némi kívánni valót maga után, ezért én kicsit megvariáltam, hogy egyszerűbb legyen vele dolgozni. Az első furcsaság az, hogy 2 mm vastagra és 28x12 cm-esre kell kinyújtani a tésztát, ami elég fura, ui. 40 dkg-nyit képtelenség úgy kinyújtani, hogy megfeleljünk mindkét kritériumnak. Ezért én a 2 mm-es vastagsághoz ragaszkodtam inkább, de jóval nagyobbra nyújtottam emiatt a tésztát.
A másik dolog, hogy eredetileg nem kell félbehajtani a sajttal megszórt tésztalapokat, hanem csak fel kell vágni csíkokra, és spirál alakúra formázni. Én is eszerint jártam el kezdetben, de a tölteléket vonzotta a gravitáció. 2-3 bénára sikeredett rúd és némi káromkodás után fogtam magam, félbehajtottam a tésztát, és csak ezután vágtam fel csíkokra. Így hoppon maradt a gravitáció. :D
A recept nem ír sót, én azonban azzal is meghintettem, különben a nyers tésztában lévő sómennyiség édes kevés lett volna. Az ízesítés részben megegyezik az olvasottakkal, én csak egy csöppet bolondítottam rajta a csilivel. A sütési módról szintén nem szólt a fáma, ami pedig nem mindegy. Mivel a leveles tésztát mindig hőlégkeveréssel sütöm, ezért ezek a „ropik” is így készültek.
Mi tejfölbe mártogatva eszegettük, mert hát ugye mi már csak ilyenek vagyunk. :D








Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

40 dkg gyors leveles tészta
10 dkg parmezán sajt reszelve
1 jó tk őrölt pirospaprika (édes nemes)
egy nagy csipet csili cayenne
egy nagy csipet őrölt zöld bors

1 kis tojás sárgája
1 ek tej

elkészítés:

  1. A tésztát lisztezett felületen 40x25 cm oldalhosszúságú, 2 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Lazán feltekerjük a nyújtófára, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre vagy tepsibe tesszük. 20 percet hűtőben pihentetjük.
  2. A tésztát ismét lisztezett felületre tesszük úgy, hogy felőlünk legyen a hosszabbik oldala, és félbevágjuk. Így 2 db 20x25 cm-es téglalapot kapunk, amiket szintén úgy fordítunk, hogy felőlünk legyen a hosszabbik oldaluk.
  3. Mindkét tésztalapot lekenjük tejjel kevert tojássárgájával, meghintjük sóval és az előzőleg összekevert fűszerekkel, majd elosztjuk rajtuk a reszelt sajtot.
  4. A tenyerünkkel kicsit lenyomkodjuk, majd fentről lefelé félbehajtjuk, és kicsit lenyomkodjuk, hogy valamennyire összetapadjanak. Így 10x25 cm-es tésztalapokat kapunk, amiket kb. 1,5 cm széles sávokra vágunk.
  5. Egyenként a kezünkbe vesszük, miközben 6-szor ellentétes irányban megcsavarjuk, hogy kialakítsuk a spirál formát. (Könnyebb, ha csak az egyik végét csavarjuk, a másikat tartjuk.) Ezután kissé széthúzzuk, hogy hosszabbak legyenek.
  6. A rudacskákat sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. Rácson hagyjuk langyosra hűlni, majd üvegpoharakba állítva azonnal tálaljuk.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: kb. 8 perc
































 



Forrás: Michel Roux – Tészta varázs



4 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen csavarodnak! :) Azt hiszem ezt hamarosan nekem is ki kell próbálnom! ;) Addig is becsavarok innen egy pohárkányit! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Ugyehogyugye?! Ilyenök ezök. :D Örülök, ha te is kipróbálod, eggyel több finom, vendégváró sós süti lesz a tarsolyodban. Addig is küldök kóstolót, nehogy becsavarodj az éhségtől. :D

      Törlés
  2. Húh, de jól néznek ki! Tetszenek! Viszem is a receptet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, örülök, ha te is megsütöd. :) Tuti szeretni fogod. :)

      Törlés