2015. június 19., péntek

Gyors leveles tésztaKorábban már elkészítettem a Michel Roux receptje szerinti klasszikus leveles tésztát, de mivel az időigényesebb, ezért most erre a gyorsabb változatra esett a választásom. Kíváncsi voltam, igaz-e, amit a könyv állít erről a tésztáról, miszerint majdnem olyan jól meg tud emelkedni sülés közben, mint a klasszikus verzió.
Bár a fagyasztómban mindig van bolti leveles tészta - tekintettel a sürgősebb esetekre –, most mégsem volt kedvem azt használni, mert egyrészt le akartam tesztelni egy bizonyos sütihez, másrészt pedig egy másik étel miatt sem ártott kipróbálnom ezt az időmegspóroló receptet.
Kijelenthetem, hogy beleszerettem ebbe a tésztába, mert valóban szépen megemelkedett és tetszett az állaga is. :)

Hozzávalók kb. 60 dkg-hoz:

25 dkg finomliszt
25 dkg hideg vaj
½ tk. só
1-1,25 dl jéghideg víz

elkészítés:
 1. A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk, beletesszük a kis kockákra vágott vajat és a sót.
 2. A vajat elvegyítjük a sóval, és közben egyre több lisztet dolgozunk hozzá, amíg a tészta morzsalékossá nem válik.
 3. Ekkor apránként hozzákeverjük a vizet (csak annyit, amennyit fel tud venni, de ez a liszttől függ), anélkül, hogy túlságosan is kidolgoznánk a tésztát. Cipóvá formázzuk, folpackba csomagoljuk, és félórára hűtőbe tesszük.
 4. A fóliából kivéve, lisztezett deszkán 40x20 cm-es téglalappá nyújtjuk. A rövidebbik oldalánál fogva jobbról behajtjuk a tészta közepéig, majd ráhajtjuk balról is, azaz háromba hajtjuk. 90 fokkal elfordítjuk.
 5. A tésztát ismét kinyújtjuk, és megint háromba hajtjuk. Folpackba csomagolva félórára hűtőbe tesszük.
 6. Az fent leírt módon még kétszer megismételjük a nyújtást és a hajtogatást, miközben elforgatjuk a tésztát. A kész tésztát becsomagoljuk, és felhasználás előtt újabb félórára hűtőbe tesszük.

Megjegyzés:
Hűtőben 3 napig, lefagyasztva 1 hónapig is eláll.

Receptek gyors leveles tésztával:

Az elkészítés főbb lépései:


az összeállított tészta kinyújtásahajtogatás, nyújtás, elforgatás2 megjegyzés:

 1. Hát ez egy roppant szimpatikus recept! :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát ez bizony az. Örülök, hogy neked is tetszik. :) Ezek után az is lehet, hogy nem veszek több bolti leveleset, csak mindig be lesz készítve egy szép nagy adag kiporciózva a mélyhűtőben ebből a gyors változatból. Tényleg igazán klassz tészta. :)

   Törlés