2015. június 15., hétfő

Kövön sütött sonkás-kukoricás pizza









Már nagyon ki voltunk éhezve a pizzára, ezért a nagy meleg ellenére vasárnap délre beizzítottam a sütőt, hogy kedvencünk végre az asztalra kerülhessen. Most a lehető legegyszerűbb feltétet választottam, azt, ahogyan mindenki jól ismeri. Nincs benne semmilyen különleges hozzávaló, és a gyerekeknek talán ez a változat a kedvencük. Még a csípős fűszereket is mellőztem, viszont a paradicsom igencsak dominál benne, ami az én konyhámban nem sűrűn fordul elő. Így nyáriasabb jellegű lett, és friss ízű. Szándékosan sokat tettem rájuk a szószból. A kész pizzákat pedig az anyósomtól kapott mini bazsalikomlevélkékkel díszítettem. Mindkettőnknek nagyon ízlett. Azon kaptam magam, hogy hipp-hopp bepusziltam belőle 2 és felet. :D
A sütőkővel való sütést még csak most próbálgatom, s bár én a pizzát mindig hőlégkeveréssel sütöm, ez a változat most alul-felül sütéssel készült. Majdnem pont olyan lett, mint a jól megszokott pizzám. Bevallom, én nem rajongok a ropogós tésztájú pizzáért, így direkt örültem, hogy ez sem lett ropi, hanem ugyanolyan puha, ahogyan mi szeretjük.
Sajnos a péklapáttal kicsit meggyűlt a bajom, ezért egy kis segítségre volt szükségem – egy pót lapátkával segítettem rá az ebédünket a kőre. Egyetlen pizzácska bánta csak, de megmenekítettem, és calzone lett belőle. :D
A kővel való sütés olyan izgalmasnak bizonyult, hogy vacsorára bedagasztottam még egy pizzát, de a sütőt 250°C-ra való előmelegítés után visszavettem 220°C-ra, és hőlégkeverésre állítottam. Nekem így lett az igazi, ill. ahogy mi szeretjük. Egy picit ugyan vastagabbra sikerült a kelleténél, de legalább jó levegős volt a belseje.
Mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy a sütője hogy viselkedik, érdemes így is, úgy is kipróbálni.









Hozzávalók 6 kis pizzához:

Tésztához:
25 dkg finomliszt
1,5 dkg friss élesztő
1,5 ek olívaolaj
1-1,5 dl víz (a liszttől függően)
1 tk só
1 tk cukor

Szószhoz:
1 doboz (400 g) darabolt paradicsom
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
őrölt fekete bors
szárított oregánó

1 csapott ek nyírfacukor

Feltéthez:
15 dkg pizzasonka
10 dkg konzerv kukorica
15 dkg trappista sajt reszelve
petrezselyem és bazsalikomlevelek a díszítéshez

elkészítés:

  1. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a cukrot. Kevés vízzel és liszttel együtt simára keverjük, majd letakarva felfuttatjuk.
  2. A sóval, az olívaolajjal és a maradék vízzel együtt lágy tésztává dagasztjuk, és letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  3. A szószhoz a fokhagymát és a vöröshagymát megtisztítjuk, előbbit áttörjük, utóbbit lereszeljük, vagy késes mixerrel ledaráljuk. Megsózzuk, és felhevített olajon megdinszteljük. Közben borssal és oregánóval ízesítjük.
  4. Rátesszük a paradicsomkonzervet a levével együtt, pár percig fedő alatt, majd fedő nélkül pároljuk, amíg a levét kissé el nem fövi. Cukorral ízesítjük.
  5. A feltéthez a sonkaszeleteket felkockázzuk és összekeverjük a kukoricával.
  6. A sütőt előmelegítjük 250°C-ra, majd miután elérte a kellő hőfokot, további félórát melegítjük.
  7. A megkelt tésztát közben lisztezett deszkára borítjuk, 6 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket meggömbölygetjük.
  8. Kb. 18 cm átmérőjű kör alakúra nyújtjuk, gazdagon elosztjuk rajtuk a szószt, megszórjuk reszelt sajttal, és rászórjuk a feltétet. Konyhai lapát segítségével (egyenként) lisztezett sütőlapátra tesszük, és a sütőkőre csúsztatjuk. (Konyhai lapáttal rásegíthetünk, ha nehezen csúszna le róla.)
  9. A kész pizzákat kivesszük a sütőből, és rácsra szedjük, hogy kicsit hűljenek. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel, bazsalikomlevelekkel díszítjük és tálaljuk.

sütési hőfok: 250°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 10 perc


Megjegyzés:
A sütőkőre egyszerre 3 kis pizza fér rá, így 2 részletben tudjuk megsütni.




















4 megjegyzés:

  1. :D Hát ebből én is bepuszilnék vagy kettőt. :D Azt hiszem ez a "klasszikus" változat nem csak a gyerekek kedvence. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Kis vagy nagy gyerekek, egyremegy. :D Gyere-gyere, máris teszem a tányérodra extra adag mini bazsalikommal. ;)

      Törlés
  2. Nagyon gusztára sikeredtek! Én is szívesen befaltam volna :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Örülök, ha te is szívesen megkóstolnád.

      Törlés