Ennek a finom és könnyen elkészíthető ételnek az eredeti változatát Chäs-Chuttle-nek hívják, és kedvenc német receptes oldalamon, a lecker.de-n találtam.
Nagyon szeretem a sós palacsintákat, és mivel már elég régen sütöttem, most kifejezetten jól esett ez a számomra ismeretlen palacsintaétel. Az a különlegessége, hogy a tésztáját nem tejjel és/vagy vízzel, hanem borral kell kikeverni. Csak annyit változtattam rajta, hogy szerecsendióval is ízesítettem, illetve a kisméretű sütőtálak miatt kevesebb öntetet használtam, így a hozzávalók aránya némileg változott.
Szerintem a bor nem érződik ki a tésztából, de a Kutyinek szerint igen, ezért hogy ez mások számára is kiderüljön, azt javaslom, készítsétek el. :D A sajt viszont egyértelműen érezhető. :)
Jót mosolyogtam, amikor a Kutyafül megkóstolta, mert közölte, hogy simán beleillene a darált hús. Én is hasonlóan vélekedtem, de inkább vékonyra szelt sonkát göngyöltem volna a palacsintába. Szerintem kihűlve is finom.
Hozzávalók 3-4 személyre:
Palacsintához:
5 dkg Gruyère sajt (vagy parmezán, esetleg Grana Padano)
3 tojás
2 dl száraz fehérbor
12,5 dkg liszt
késhegynyi sütőpor
7 tk. olvasztott vaj a sütéshez + a sütőforma kikenéséhez
Öntethez:
15 dkg tejföl (nem folyós)
7 dkg Gruyère sajt
1 nagy tojás
2 gerezd fokhagyma
3–4 szál petrezselyemzöldje vagy 1 ek szárított petrezselyem
őrölt fekete bors
szerecsendió
só
elkészítés:
- A palacsintatésztához a sütőporral, reszelt sajttal vegyített lisztet hozzáforgatjuk a borral hígított, felvert tojáshoz. A tésztát letakarva, fél órát állni hagyjuk.
- Az öntethez a fokhagymát áttörjük és meghintjük sóval. A tejfölt a felvert tojáshoz vegyítjük és beletesszük a sós fokhagymapépet, az aprított petrezselymet, a reszelt sajtot. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük.
- 20 cm átmérőjű palacsintasütő serpenyőben adagonként 1 teáskanál olvasztott vajat hevítünk, és közepes lángon egymás után 7 palacsintát sütünk. Még forrón mindegyiket feltekerjük, és miután langyosra hűltek, kb. 2 cm széles darabokra vágjuk.
- A sütőformákat kivajazunk, eloszlatunk bennük 2-2 evőkanál öntetet, és beleültetjük a palacsintatekercseket.
- Rákanalazzuk a többi öntetet, és előmelegített sütőben megsütjük. (Tovább is süthetjük, hogy a sajt rápiruljon a palacsintára.) Azonnal tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 20 perc
Tipp:
Bármilyen sós töltelékkel megtölthetjük, ugyanúgy, mint a jól ismert, tejjel/vízzel és sajt nélkül készült palacsintát. Töltelék és öntet nélkül is elkészíthetjük, pl. paradicsomleves mellé vagy csak magában fogyasztva is.
Uborka vagy valamilyen friss saláta illik hozzá.
Uborka vagy valamilyen friss saláta illik hozzá.
A palacsintasütéshez nagyobb serpenyőt is használhatunk, ill. kisméretű sütőformák híján nagyobb sütőtálban is megsüthetjük. Akkor azonban 20 dkg tejföllel, 2 tojással és 10 dkg sajttal kell számolnunk.
Megjegyzés:
Én 3 db, a képeken látható kis sütőtálkában készítettem.
Nagyon különlegesen hangzik a borral a tésztájában, kíváncsi lettem. :) Van is két ugyanilyen sütőtálam, úgyhogy abszolút semmi akadálya, hogy elkészítsem! ;)
VálaszTörlésKöszi Hajni! :) De jó, akkor tálkatesók lettünk! :D Örülök, ha elkészíted, és remélem, ízleni fog.
TörlésBizony, Hankkának igaza van; tényleg nagyon különlegesen hangzik. :) Sajnos nekem nincs ilyen sütőtálam, de mivel Te úgy is három adagot készítettél... :D Persze csak ha nem vagyon nagyon szemtelen. :D A fotók igazán klasszak lettek! Oltári guszta az étel és a tálalás is! :)
VálaszTörlésJuj, de cuki vagy, köszi! :) ♥ :D Hát persze, hogy a tiéd a 3. tálka! De nem üresen, hanem megpakolva fincsi palacsintával, plusz öntettel. Úgy örülök, hogy tetszenek a képek! :)
Törlés