2015. április 1., szerda

Tojás kukoricás töltelékkel, szalonnaburokban






Ez is egy olyan recept, ami korábban már fent volt a blogon, de sem a fotója, sem az eredeti recept nem tetszett igazán. Úgy éreztem, van mit rajta javítani, és inkább levettem. Most viszont jól jött volna egy meleg, tojásos étel így húsvét táján. Ki is kerestem a receptjeim közül a fent említett töröltet, de érdekes módon csak az előtte lévő szöveget találtam meg, maga a recept viszont szőrén-szálán eltűnt. Emlékeztem rá, hogy az előző verzióban pépesített kukorica került a tojásokba, de éppen emiatt nem lett a kedvencem – a töltelék ui. nagyon folyós volt. Persze lehetett volna segíteni rajta, de most egy kicsit mást szerettem volna. Már két okom is volt rá, hogy kitaláljak egy újított változatot. A kukorica ezúttal egészben került a töltelékbe. Egyébként el tudom képzelni pépesítve is, de másként, mint anno.
Bevallom, egy csöppet időigényes ennek a töltött tojásnak az elkészítése, legalábbis én újabban mindig megszenvedek a tojás hámozásával, hiába főzöm és hűtöm úgy, ahogy kell. De az is lehet, hogy már a tojások sem a régiek. Ez ugye valószínűleg főleg a tyúktól függ, azok meg miután nagyüzemi módon vannak nevelve, a legtöbb esetben nehezen meghámozható tojásokat tojnak. Vagy ki tudja, lehet, csak én vagyok béna a hámozásban. :D Lényeg a lényeg, a 8 tojás közül egynek menthetetlenül kárba veszett a fehérje.
A töltelékből nekem 2-3 evőkanálnyi mennyiség kimaradt (részben amiatt az egyetlen kárba veszett tojás miatt), de ez nem aggasztott – melegszendvicsre tökéletes feltétnek bizonyult. :)













Hozzávalók 4 személyre:

8 nagy + 1 kis tojás
8 szelet főtt, füstölt szalonna
1 kis fej vöröshagyma (7 dkg)
1 kis csilipaprika
8 dkg konzerv kukorica
1 szelet szikkadt kenyér (6 dkg)
őrölt zöld bors
zellersó vagy só
2,5 dkg reszelt trappista sajt
2,5 ek olívaolaj + a tál kikenéséhez
8 kis bazsalikomlevél vagy petrezselyemzöldje

elkészítés:

  1. A tojásokat főzés előtt 1 órával a tojástartóban fejre állítjuk, hogy a sárgája a tojás csúcsához vándoroljon. Így könnyebb kiszedni a sárgáját, miután megfőtt.
  2. 8 tojást sós vízben 8 perc alatt keményre főzünk, majd rögtön hideg vízbe rakjuk, és így hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. Meghámozzuk, csúcsukat levágjuk, sárgájukat kávéskanál segítségével kivesszük, és egy tálban villával összetörjük. A fehérjéket körbetekerjük 1-1 szelet szalonnával.
  4. A kenyeret kevés vízbe áztatjuk, majd alaposan kicsavarjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk.
  5. A csilipaprikát megmossuk, magházát kivesszük, húsát felaprítjuk, majd a hagymával együtt az olajon megdinszteljük.
  6. Hozzáadjuk az áztatott kenyeret, zellersóval és zöld borssal ízestjük, 1-2 percig sütjük, majd a tojássárgákhoz öntjük, és alaposan összekeverjük.
  7. A kukoricát ½ evőkanál olajon megfuttatjuk, a hagymás tojáshoz adjuk, és hűlni hagyjuk.
  8. A maradék nyers tojást villával felverjük, az előbbi keverékhez adjuk, és ha szükséges, utánaízesítjük.
  9. A tojásfehérjéket púpozásig töltjük a masszával (habzsákkal is lehet), ráültetjük a kalapjukat, és hőálló tálba sorakoztatjuk.
  10. Tetejüket megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített sütőben készre sütjük. Tálaláskor bazsalikomlevelekkel vagy petrezselyemmel díszítjük, és tetszés szerint kenyeret vagy valamilyen friss salátát kínálunk hozzá. (A kimaradt tölteléket melegszendvicshez is használhatjuk.)

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc



 

































A recept a Kifőztük magazin áprilisi számában is megjelent.



4 megjegyzés:

  1. Ó, annyira jópofák ezek a tojglik, ahogy ott ülnek szépen egymás mellett a tányéron, lazán fejükbe csapott kalpagokkal. :D Mindamellett nagyon finomak is lehetnek, úgyhogy ezt a kis vidámat innen a jobb alsó tányérról már el is emeltem. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jáj, te! :D Olyan jót nevettem: "lazán fejükbe csapott kalpagokkal..." :D :D Tényleg, mint a pingvinek, szorosan együtt... :D Hát bizony elég laktató előétel, de azért kettő csak lecsúszik egymás után. Küldök is gyorsan a leemelt mellé még egyet. ;) Örülök nagyon, hogy tetszik neked. (12 fotó.... :D )

      Törlés
  2. Megyek hozzátok reggelizni, Gabi. ;) Nagyon finomak lehetnek, fel is veszem az elkészítendők közé. Sőt, most nézem, hogy van is itthon hozzá minden, úgyhogy ez lesz a vacsink. :) Akkor mégiscsak lemondom a reggelit. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy, Hajni, köszi! :) Úgy örülök, hogy elkészíted! Izgulok ám egy picit, mert nagyon szeretném, ha meg lennél vele elégedve. Remélem, ízlik majd nektek is. Kérlek, mindenképp jelezd majd. :)

      Törlés