Hetekkel ezelőtt kalácsra fájt a fogam, és ki akartam próbálni, hogyan működne krémsajttal. Az eredménnyel annyira meg voltam elégedve, hogy úgy gondoltam, tökéletes lenne húsvétra is. A receptet egy csöppet átdolgoztam, illetve ezúttal nem fonatlanul, dobozformában sütöttem meg, hanem kis koszorúkká alakítottam. Bár a formázás időbe telik, de megéri bíbelődni vele, hiszen olyan jó gyönyörködni a kis kalácsokban. :) Az étkészletről nem is beszélve! :D Azért mindketten odavagyunk a Kutyafüllel, és meg kell mondjam, még életemben nem láttam pasit így örülni tányéroknak, müzlis tálkáknak és bögréknek. :D
Persze az újrafényképezéssel a tányérok is lecserélődtek, de azért kedves maradt az a készlet is. :)
50 dkg finomliszt
10 dkg natúr krémsajt vagy mascarpone
4 dkg porcukor
5 dkg olvasztott vaj
2 tojássárgája
1 ek. só
3 dkg friss élesztő
kb. 1,5 dl tej
1 tojássárgája + 1 ek. víz a kenéshez
elkészítés:
- A liszt közepébe morzsolt élesztőhöz adunk 1 dkg cukrot, és a langyos tej felével simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a többi cukrot, a sót, a langyos olvasztott vajat, a többi tejjel, a krémsajttal és a langyos olvasztott vajjal elkevert tojássárgákat, és rugalmas tésztává dagasztjuk. Vajjal vékonyan kikent tálban, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
- A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, mindegyik darabot háromba vágjuk és meggömbölygetjük. 15 perc pihentetés után a tésztagombócokat megsodorjuk, és hármas fonással kialakítjuk a kalácsformát. Koszorú alakban meghajlítjuk, a tésztavégeket pedig összedolgozzuk.
- A kb. 12 cm átmérőjű kalácskoszorúkat sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük egymástól távolabb, és letakarva kelesztjük további 20 percet.
- A tetejüket lekenjük vízzel felvert tojássárgájával, és előmelegített sütőben készre sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc
Nagyon csinos kis koszorúk lettek! :) Látszik rajtuk, hogy mennyire puha, foszlós a tészta. Izgalmas ez a krémsajtos megoldás, lehet egyszer én is kipróbálom. ...és igen, ilyen étkészletből öröm enni. No nem, mintha amúgy nem lenne az, de tényleg csuda helyes. :D
VálaszTörlésKöszi szépen, aranyos vagy! Jól látod, a tésztája valóban nagyon finom, puha és foszlós volt, és szinte lehetetlen eldönteni, hogy melyiket süssem húsvétra: ezeket a kis koszorúkat vagy a kalácsaim közül valamelyiket. :D Segíthetnél dönteni, ezért küldök is gyorsan párat kóstolónak az egyik cuki kistányérban. ;)
TörlésMicsoda gyönyörűségeket készítettél! Rajzolni sem lehet szebbet! :)
VálaszTörlésÓ, de aranyos vagy, köszönöm! :) Így még sosem készítettem a kalácsot, jópofa dolog volt koszorúkká formázni.
Törlés