2015. március 30., hétfő

Krémsajtos kalácskoszorúk






Hetekkel ezelőtt kalácsra fájt a fogam, és ki akartam próbálni, hogyan működne krémsajttal. Az eredménnyel annyira meg voltam elégedve, hogy úgy gondoltam, tökéletes lenne húsvétra is. A receptet egy csöppet átdolgoztam, illetve ezúttal nem fonatlanul, dobozformában sütöttem meg, hanem kis koszorúkká alakítottam. Bár a formázás időbe telik, de megéri bíbelődni vele, hiszen olyan jó gyönyörködni a kis kalácsokban. :) Az étkészletről nem is beszélve! :D Azért mindketten odavagyunk a Kutyafüllel, és meg kell mondjam, még életemben nem láttam pasit így örülni tányéroknak, müzlis tálkáknak és bögréknek. :D










Hozzávalók 8 darab, kb. 12 cm átmérőjű kalácshoz:

50 dkg finomliszt
10 dkg natúr krémsajt (pl. Philadelphia)
4 dkg porcukor
5 dkg olvasztott vaj
3 tojássárgája
1 ek. só
3 dkg friss élesztő
1,5 dl tej

elkészítés:
  1. Az élesztőt 0,5 dl langyos tejben simára keverjük 1 dkg cukorral, 1 evőkanál liszttel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A sóval, cukorral elvegyített liszthez adjuk a felfutott élesztőt, a 2 tojássárgáját, a krémsajtot, a többi tejet, és összeállítjuk a tésztát.
  3. Kisebb adagokban hozzádagasztjuk a langyosra hűlt, olvasztott vajat, majd kilisztezett kelesztőtálban, letakarva, meleg helyen  megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, mindegyik darabot háromba vágjuk és meggömbölygetjük. A tésztagombócokat egyenként megsodorjuk, és hármas fonással kialakítjuk a kalácsformát. A tésztavégeket koszorú alakban összecsippentjük.
  5. A koszorúkat sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük egymástól távolabb, és letakarva kelesztjük még kb. 20 percet.
  6. Tetejüket lekenjük vízzel elkevert tojássárgájával, és előmelegített sütőben készre sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc















A recept a Kifőztük gasztromagazin áprilisi számában is megjelent.


4 megjegyzés:

  1. Nagyon csinos kis koszorúk lettek! :) Látszik rajtuk, hogy mennyire puha, foszlós a tészta. Izgalmas ez a krémsajtos megoldás, lehet egyszer én is kipróbálom. ...és igen, ilyen étkészletből öröm enni. No nem, mintha amúgy nem lenne az, de tényleg csuda helyes. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen, aranyos vagy! Jól látod, a tésztája valóban nagyon finom, puha és foszlós volt, és szinte lehetetlen eldönteni, hogy melyiket süssem húsvétra: ezeket a kis koszorúkat vagy a kalácsaim közül valamelyiket. :D Segíthetnél dönteni, ezért küldök is gyorsan párat kóstolónak az egyik cuki kistányérban. ;)

      Törlés
  2. Micsoda gyönyörűségeket készítettél! Rajzolni sem lehet szebbet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de aranyos vagy, köszönöm! :) Így még sosem készítettem a kalácsot, jópofa dolog volt koszorúkká formázni.

      Törlés