2015. április 2., csütörtök

Sárgarépás minikuglófok






Anyósom nemrégiben nagyon finom répatortát sütött, és kóstolónak küldött belőle. Annyira ízlett, és olyan jó állagú volt a tészta, hogy elkértem a receptjét, és mindenképp meg akartam sütni húsvétra. Így is tettem, csak kicsit átvariáltam a receptet, mert a mennyiségek bögrével voltak megadva. Nem kedvelem az ilyen recepteket, mert szeretem pontosan tudni, miből mennyi kell. A 3 dl-es bögrével mért hozzávalókat ezért grammra lemértem, és mivel jóval kevesebb tésztára volt szükségem, ezért feleztem a mennyiségeket. Egyedül a répa- és a cukormennyiséget csökkentettem, mert még a megfelezett adagot is túl soknak ítéltem. Fahéjból viszont többet tettem bele, mert azt imádom. A tészta hajszál pontosan 12 kuglófkához lett elegendő, úgyhogy nagyon örültem. :)
És egyúttal fel is avattam az új szilikon sütőformákat. A szilikontól egyébként csöppet idegenkedtem, de szerencsére jól vizsgázott. :) Csakúgy, mint a süti, ami ilyen kis kuglófnak is nagyon finom és szaftos.
Az öntethez Pixie frostingreceptjének ötletét vettem kölcsön.













Hozzávalók 12 darabhoz vagy 20-22 cm-es kapcsos vagy kivehető aljú tortaformához:

Tésztához:
20 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
15 dkg finomliszt
15 dkg cukor (lehet barna cukor)
10 dkg durvábbra darált dió
2 tojás
1 nagy narancs
0,75 dl napraforgóolaj
1 mk őrölt fahéj
csipet só
¼ cs. (3 g) sütőpor
vaj és liszt a sütőforma kikenéséhez
porcukor a szóráshoz

Öntethez:
40 dkg joghurt (lehet görög joghurt is)
5-8 dkg fehér csokoládé (ki milyen édesen szereti)
2 ek narancslé

elkészítés:
  1. A sárgarépát megtisztítjuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A narancsot forró vízzel megmossuk, szárazra töröljük, héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. Legalább 1 dl-t kell kapnunk.
  2. A tojásokat a cukorral, az olajjal és (2 evőkanál kivételével) a narancslével habosra keverjük.
  3. A lisztet elvegyítjük a narancshéjjal, a fahéjjal, a sóval, a sütőporral, beleforgatjuk a híg tojásos masszába, majd hozzákeverjük a répát is.
  4. A tésztát kivajazott-kilisztezett mini, szilikon vagy teflon sütőformába kanalazzuk úgy, hogy a forma ¾ részéig érjen, és tepsire téve, előmelegített sütőben megsütjük.
  5. Rácsra szedjük, pár percig a sütőformában hagyjuk hűlni, majd kivesszük belőle, és teljesen kihűtjük.
  6. Az öntethez a joghurtot sűrű szövésű anyagon vagy konyharuhán át lecsepegtetünk (1-2 órával a sütemény készítése előtt, de görög joghurt esetében nem kell), majd kisebb adagokban elkeverjük a gőz fölött megolvasztott és langyosra hűlt fehér csokival és a félretett narancslével. A kuglófokat meghintjük porcukorral, és az öntettel együtt kínáljuk.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. sín)
sütési idő: kb. 30 perc (tortaformában sütve több idő kell, és fontos a tűpróba)

Tipp:
Az öntetet a sütik tetejére is tehetjük, és feldíszíthetjük kuglófonként 1-1 pici marcipánrépával.

Megjegyzés:
Ha a tésztát tortaformában sütöttük meg, a mázat – hagyományosan – eloszthatjuk a tetején, majd marcipánrépákkal díszítjük.




















6 megjegyzés:

  1. Ó, de jópofák! :) Nagyon szeretem a répatortát és biztos vagyok benne, hogy ilyen kis kuglófnak is nagyon ízlene. :) A fotók nagyon klasszak lettek! Igazi, vidám húsvéti hangulat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszenek! :) Én azelőtt nem kóstoltam répatortát, de anyósomé óta nagyon megszerettem. És bár kicsit bubis lett a tészta felülete, de ez az ízén mit sem változtatott. Küldöm is neked a kóstolót, nehogy süti nélkül maradj. ;)

      Törlés
  2. Nagyon szépek! Mindenképp ki fogom próbálni! ☺

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, hogy tetszik! :) Remélem, neked is ízleni fog.

      Törlés