2015. március 13., péntek

Citromos tejföltorta






A hűtőben megint összeszaporodott néhány tojásfehérje, ráadásul megint édességre vágytam, de valamilyen könnyedebb, nyárias sütire, olyasmire, amit nemrégiben készítettem, és hamarosan a blogon is látható lesz. Volt még egy citromom is.
Most azonban picit megvariáltam a krémet, mert tejföllel készült, és került bele puding is, amitől krémesebb lett. Ez a fajta krém a puding kapcsán igazából kísérletnek indult, de olyan jól sikerült, hogy valószínűleg ezután így fogom készíteni azokat a tortáimat, amelyeknek a tölteléke zselatinos. Imádom a citromos sütiket, így ez a torta ezzel a krémmel most toplistás lett nálam, sőt a család is dicsérte. :) Igazi nyári süti így tavasz kezdetén.













Hozzávalók 20 cm-es tortaformához (18 cm-es, kapcsosban is megsüthető):

Piskótához:
6 tojás fehérje
12 dkg porcukor
12 dkg finomliszt
1 tk sütőpor

Krémhez:
3 dl tej
1 cs. vaníliás pudingpor
50 dkg tejföl
15 dkg porcukor
0,5 dl frissen facsart citromlé
1 nagy citrom reszelt héja
8 zselatinlap

Tetejére:
2 dl tejszín
1 ek porcukor
1 kis citrom

elkészítés:

  1. A piskótához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, kisebb adagokban fényesre verjük a cukorral, majd óvatosan simára keverjük benne az apránként hozzászitált sütőporos lisztet.
  2. A tésztamasszát kivajazott-kilisztezett kapcsos vagy kivehető aljú tortaformába öntjük, előmelegített sütőben készre sütjük, majd a formából kivéve rácson hagyjuk kihűlni.
  3. A krémhez 0,5 dl tejben simára keverjük a pudingport, a többi tejet felforraljuk, és a pudingporos tejet hozzáöntve krémmé főzzük. Néha megkeverve langyosra hűtjük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.
  4. A tejfölt elkeverjük a cukorral és a citromlével, kiveszünk belőle 1 evőkanálnyit, és felmelegítjük egy kis tejkiöntőben.
  5. Hozzáadjuk az alaposan kinyomkodott zselatint, felolvasztjuk benne, majd hozzákeverünk 2-3 evőkanálnyi cukros-citromos tejfölt.
  6. A pudinghoz apránként - hogy nehogy csomós legyen - hozzákeverjük a többi cukros tejfölt és az alaposan megmosott citrom reszelt héját, és jól elkeverjük benne a zselatinos tejfölt is. Hűtőbe tesszük, amíg kicsit kocsonyásodni nem kezd.
  7. A tortát két lapra vágjuk, az alsó tortalapot visszatesszük a sütőformába, rásimítjuk a krémet, beborítjuk a másik tésztalappal, és egy éjszakára, vagy legalább pár órára hűtőbe tesszük.
  8. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, és a torta tetejére halmozzuk; de körbekenhetjük vele a torta szélét is.
  9. A citromot alaposan megmossuk, szárazra töröljük, cikkekre vagy szeletekre vágjuk, és tetszés szerint feldíszítjük vele a tortát.

sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul felül sütés (alulról a 2. sín)
sütési idő: kb. 30 perc


Tipp:
Ha a pudingot nem sikerült csomómentesre kevernünk a tejföllel, akkor botmixerrel rásegíthetünk, és csak ezután adjuk hozzá a zselatinos tejfölt.

Megjegyzés:
A tészta, miután kihűl, kissé összeugrik, ezért a sütőforma picit nagy lesz neki. De ettől nem kell félni, nyugodtan beletehetjük. Így a krém le tud csurogni a tésztalap szélére is, és nem kell körbekenni a torta oldalát tejszínhabbal. A halványsárga krémé lesz a főszerep. :)




















8 megjegyzés:

  1. Csodás! :) Nagyon szép tortát készítettél! Az a citromos-tejfölös krém isteni finom lehet! :) Kérhetek egy szeletkét?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy tetszik neked! Köszi! :) Igen, a citrom a tejföllel is remek párost alkot, olya finom, üde torta lett belőle. Két vastag szelet már úton is van hozzátok. :)

      Törlés
  2. Csodás ez a torta! Imádom én is a citromos krémeket, a tejfölt már próbáltam így krémre és nagyon ízlett. Szerintem nem tudsz nekem annyit küldeni ami elég lenne így egyszer megsütöm!:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, köszönöm, és nagyon örülök, hogy te te is kedveled az ilyen típusú tortákat! :) Ugye, nem lehet vele betelni?! :D Remélem, ha megsütöd, tényleg nem csalódsz majd benne.

      Törlés
  3. Finom és csodálatos! Szeretem az ilyen könnyed tortákat! Hmmmm.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, örülök neki, ha te is szereted! :)

      Törlés
  4. Jaj, de guszta torta! Egyszer megsütöm, amúgy is imádom a citromos dolgokat. Éppen most lettem kész egy citrusos tortával. Ha időm engedi, hamarosan posztolom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, örülök, hogy neked is tetszik! :) Hű, várom, hogy posztold a tortát, kiváncsi vagyok rá. :)

      Törlés