2015. február 9., hétfő

Sajtos-sonkás fánkocskák






Ismét egy finomság a Mester Kiadó Kft. receptkönyvének jóvoltából. Bár most már kezdem úgy érezni, hogy talán jobb lenne, ha nem sütnék belőle többet, ui. ez már a második recept, ami megtréfál, vagy inkább felbosszant. Most a liszt és a folyadék arányaival volt a bibi, aminek köszönhetően fényévekre kerültem a valódi égetett tésztától, és kb. Sasha Roiz izmaival kellett volna ahhoz rendelkeznem, hogy kavarni tudjam a tésztát. Nem kockáztattam meg a nagyobb bajt, ezért nem adtam hozzá a tojásokat, a sajtot és a sonkát meg pláne nem, hanem miután a massza a kukában landolt, bekevertem egy újabb adagot, és biztos, ami biztos alapon belekukkantottam Michel Roux könyvébe, amit megtámogattam a Szakácsok könyvében olvasottakkal, valamint a saját blogomon lévő egyetlen hasonló recepttel is. És bizony jól tettem, hogy ezt a két kiadványt lapoztam fel, mert így már bátran hozzáfoghattam ehhez a fánkhoz. Az eredménnyel nagyon meg voltam elégedve, és ajánlom mindenkinek, aki valamilyen sós eszegetni valóra vágyik, vagy a vendégeinek szeretne kedveskedni.
A sajt variálható: tehetünk bele parmezánt vagy grana padanót, és ugyanígy a sonka is helyettesíthető bármilyen más húsfélével. Sőt készíthetjük zöldfűszerekkel, aszalt paradicsommal is, hogy csak 1-2 ötletet adjak. :)








Hozzávalók kb. 22-25 darabhoz:

15 dkg finomliszt
7 dkg vaj
2 dl tej
0,5 dl víz
4 tojás
15 dkg eidami/trappista vagy parmezán sajt
10 dkg sonka

őrölt fekete bors
1 kis tojás a kenéshez (elmaradhat)

elkészítés:

  1. A sajtot lereszeljük. A sonkát kis darabokra vágjuk.
  2. A vízzel kevert tejet lábosba öntjük, beletesszük a vajat, felforraljuk, sózzuk-borsozzuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a lisztet.
  3. A tűzre visszatéve a masszát addig keverjük, amíg elválik az edény falától (ez 1-2 perc), majd nagyobb tálba tesszük, és egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Fontos, hogy alaposan elkeverjük.
  4. Hozzáadjuk a sajtot és a sonkát is, és jól összekeverjük. Ha szükséges, még adhatunk hozzá sót és borsot.
  5. A masszából kiveszünk egy evőkanálnyi mennyiséget, és két evőkanál segítéségével galuska alakúra formázzuk.
  6. A „galuskákat” egyenként, erőteljes mozdulattal rápottyantjuk a sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól 5 cm távolságra, majd a tepsit előmelegített sütő középső sínjébe tolva készre sütjük.
  7. Rácsra szedjük, majd langyosra hűlve tálaljuk. (Hidegen is finom.)

sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc




















4 megjegyzés:

  1. Hú, de guszták ezek a fánkocskák! Nagyon szívesen megkóstolnám őket! :D Még sosem csináltam égetett tésztát, de lassan itt lenne az ideje. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Ó, hát akkor sürgősen tessék betömni azt a lyukat a szakácskodás palettáján! :D Szerintem szeretnéd te is, de addig is, amíg nem készítesz, küldök egy kis kóstolót, mondjuk azzal a tányérral ott elöl. ;)

      Törlés
  2. Jaj, de szép kis fánkocskákat sütöttél! Izgalmasan hangzik sósan :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, örülök, ha klassznak találod. :)

      Törlés