2015. február 11., szerda

Mexikói pizza






Ritkán sütök pizzát, pedig anno sikerült lekoppincsolnom kedvenc pizzánkat, amit egy helyi étteremből szoktunk rendelni. Talán van ebben egy kis lustaság is, de főleg azért nem sütök gyakrabban, mert rendszerint este, filmnézés közben kívánjuk meg, és akkor már nem állok neki dagasztani. Nem mintha nem sejteném, hogy aznap épp pizza ehetnékünk lesz. :D A rendelés viszont gyorsabb, és akkor garantált, hogy kevesebbet is eszünk, vagyis csak egy pizzát megfelezve.
Most azonban kedvet kaptam hozzá, hogy ismét magam készítsem el kedvencünket, és ezúttal nem vacsorára, hanem ebédre ettük. Úgy sem sütöttem még darált húsosat, itt volt hát az ideje. A tészta mennyiségét kicsit növeltem, most nem a megszokott mennyiségekkel dolgoztam, mert azt szerettem volna, ha marad néhány szelet estére is. Így lett. Kétszer ettünk belőle aznap, így megvolt a filmnézéshez való adag is. :)





Hozzávalók 16 szelethez (ez kb. 2 nagy pizzának felel meg):

Pizzatésztához:
30 dkg finomliszt
1 tk só
1 tk cukor
2 ek olívaolaj
1,2 dl víz
0,5 dl tej
1,8 dkg friss élesztő

Feltéthez:
45 dkg darált sertés- és marhahús vegyesen
10 dkg piros húsú kaliforniai paprika
1 kis jalapeno chilipaprika
1 kis fej vöröshagyma
1 kis fej lila hagyma
3 gerezd fokhagyma
3 db szárított paradicsom
5-6 szem koriandermag
1 tk oregánó
őrölt fekete bors
1 tk cukor

1 kis doboz sűrített paradicsom (2 sem rontja el)
3 dkg vaj
5 dkg reszelt grana padano sajt

elkészítés:

  1. A tésztához az élesztőt kis tálkába morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, simára keverjük a langyos tejes vízzel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A lisztet elvegyítjük a sóval, beleöntjük a felfuttatott élesztőt és az olajat, és sima tésztává dagasztjuk. Kiolajozott tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
  3. Közben elkészítjük a feltétet: a koriandermagot mozsárban megtörjük.
  4. A húst korianderrel és fekete borssal fűszerezzük, és negyed órát állni hagyjuk.
  5. A kétféle hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A fokhagymát áttörjük.
  6. A szárított paradicsomot felaprítjuk. A paprikákat megmossuk, szárazra töröljük, kimagozzuk és felaprítjuk.
  7. Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük a vajat, megdinszteljük rajta a kétféle hagymát és a kétféle paprikát, hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, és rátesszük a húst.
  8. Megszórjuk oregánóval és sóval, cukorral ízesítjük, készre sütjük, majd hozzákeverjük a paradicsomsűrítményt is, és hűlni hagyjuk.
  9. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kb. 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk, éles késsel vízszintesen ketté-, majd függőlegesen négybe vágjuk. Így 8 téglalapot kapunk, amiket átlósan félbevágunk.
  10. Az így kapott 16 db derékszögű háromszög alakú szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, elosztjuk rajtuk a feltétet, és mindegyiket megszórjuk egy kevés sajttal.
  11. Fóliával és konyharuhával letakarva még 20 percet kelesztjük, majd előmelegített sütő alulról a 2 rácsára tolva készre sütjük.
  12. A kész pizzaszeleteket tortarácsra szedjük, hogy kicsit hűljenek, majd tálaljuk.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: hőlégkeveréses
sütési idő: kb. 10 perc

Megjegyzés:

A fent felsorolt fűszerek hiányában mexikói fűszerkeveréket is használhatunk, de ha nem muszáj, ne tömjük magunkat ízfokozókkal és tartósítószerrel.
Én a boltban elolvastam, mi van a mexikói fűszerkeverékben, és itthon nagyjából ennek megfelelően fűszereztem a húst. 













6 megjegyzés:

  1. Ez aztán a kedvemre való csemege! :) Nagyon finom lehet, imádom az ilyen ízesítésű ételeket! Ez a pizza tuti kedvencem lenne. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, úgy örülök, hogy tetszik neked! :) Mi is nagyon megszerettük, biztos, hogy nem utoljára készítettem. Persze a pizza alapból jó találmány. :D

      Törlés
    2. Úgy bizony! Ebben nagyon igazad van. :D Lassan nekem is sütni kéne újra. ;)

      Törlés
  2. Fincsi lehet! Jó ötlet ez a pizza! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Bizony, pizza nélkül a világ olyan lenne, mint egy hideg üvegbura. :D :D :D

      Törlés