2015. február 6., péntek

Csokoládéhabos kosárkák






Nem jellemző rám, de pár nap óta csak csokis édességre vágytam, és egymás után kétszer is sütöttem csokis muffint. Jó apropó volt, hogy mindkétszer vendégek jöttek hozzánk. Persze talán éppen emiatt nem tudtam eleget enni a csokis sütiből, és az iránta érzett vágy csak nem akart szűnni – mindenképp sütnöm kellett egy újabb finomságot, mert nálam a táblás csoki néhány éve már nem nyerő.
Ennek a sütinek az eredetijét ugyanabban a kiadványban láttam, amiben a sütőben sült fánkot, de miután jobban belemélyedtem a receptbe, rájöttem, hogy valami nem stimmel vele, vagy legalábbis tuti nem olyan lenne, hogy én azt szeressem. A tésztája ui. nem tartalmazott cukrot, ráadásul a hozzávalók aránya is furának hatott, nekem pedig nem volt szimpi az a cukor nélküli linzerféleség.
A kétféle töltelék egyike marcipán lett volna, de azt valahogy most nem kívántam. Csak a krémet készítettem el a leírás szerint, de az eredmény olyan szinten vállalhatatlan lett, hogy inkább nem használtam fel, és gyártottam egy másikat, ami csak részben hasonlított az eredetire, és érdekes módon kísértetiesen emlékeztetett megboldogult gimis koromban az utasellátóban sokszor vásárolt csokirolóéra.
Gyakorlatilag egy teljesen más süteményt kaptam, mint ami a receptfüzetben volt. A tészta és ez a gyorsan kifundált hab szerintem egész jól kiegészítik egymást; a viszonylag „masszívabb linzertészta fílinget” némileg oldja a könnyű, habos krém. De ha fokozni szeretnénk az élvezetet, akkor a krémet mascarponéval is kikeverhetjük, illetve ha szezonja van, adhatunk hozzá málnát. Maradék mascarponém nekem is volt még itthon, de úgy megfeledkeztem róla, hogy az most kimaradt belőle. Sebaj, majd legközelebb! :)









Hozzávalók 10 darabhoz:

Tésztához:
20 dkg finomliszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tojássárgája
1 ek tej (elmaradhat)
késhegynyi sütőpor
csipet só

Csokoládéhabhoz:
10 dkg étcsokoládé
2 dl tejszín
1 csapott tk porcukor (elmaradhat)

Díszítéshez:
3 dkg étcsokoládé
kakaópor (elmaradhat)

elkészítés:

  1. A tésztához a sütőporral és a sóval elkevert lisztet elmorzsoljuk a kis kockákra vágott hideg vajjal, hozzáadjuk a tojássárgáját (ha szükséges, a tejet is), és gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
  2. A tésztát enyhén lisztezett deszkán 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, egy 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral 10 darab kört szaggatunk ki belőle, és kibéleljük velük a muffintepsi mélyedéseit.
  3. A szaggatásból megmaradt tésztát összegyúrjuk, ismét kinyújtjuk, éles késsel sávokra vágjuk, amelyekből elkészítjük a kosárkák peremét. Levágjuk a túlnyúló széleket, és ujjbegyeinkkel még szépítünk rajtuk.
  4. A tésztakosarakat előmelegített sütőben megsütjük; miután kivettük, egy teáskanál hátával vagy pohárral visszanyomkodjuk a felpúposodott tésztaaljat, pár percig a tepsiben hagyva hűlni hagyjuk, majd kés segítségével kiszedjük őket a tepsiből, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. Közben elkészítjük a tölteléket és a díszítést: a csokit kis darabokra törjük, vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és 0,5 dl tejszínt hozzáöntve gőz fölött felolvasztjuk. Hűlni hagyjuk.
  6. A maradék tejszínt kemény habbá verjük (ha úgy érezzük, mehet bele egy kevés porcukor is), óvatosan összeforgatjuk a kihűlt csokiganache-sal, csillagcsővel ellátott habzsákba kanalazzuk, és megtöltjük velük a tésztakosarakat. Hűtőbe tesszük.
  7. A díszítéshez a csokit gőz fölött felolvasztjuk, kicsit hűlni hagyjuk, majd az egyik csücskénél kilyukasztott nejlonzacskóba kanalazzuk, és tetszés szerinti mintákat rajzolunk vele egy ív sütőpapírra vagy alufóliára. Dermedésig mélyhűtőbe tesszük, majd kés segítségével lehámozzuk a papírról, feldíszítjük velük a süteményt, és ha gondoljuk, a krémet csöppet meghinthetjük keserű kakaóporral.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc


Tipp:
A tésztával más módon is kibélelhetjük a tepsi mélyedéseit: a kész tésztát 10 részre osztjuk, gombócokká formázzuk, és belenyomkodjuk a mélyedésekbe. Pohárral rásegíthetünk.
Ám hosszabb körmökkel ez a művelet kivitelezhetetlen. :D




















6 megjegyzés:

  1. Ajhhh... Most már én is csokis édességre vágyom. :D Ha küldök szamócadzsemes vaníliás piskótát, kaphatok egy kosárkát? ;)
    Jót derültem -no nem a bosszankodásodon-, hogy a végén teljesen más sütit készítettél. Jól tetted, biztos nagyon finom lett! ...reménykedve nyitom az ablakom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindegy, hogy eper vagy eperdzsem, a legkedvesebb gyümölcsöm, úgyhogy boldogan cserélek veled, csokis sütit ehetek máskor is. Örülök, hogy tetszik neked a kosárka, ezért már megy is a küldemény, ne egy darab, 2 vastag szelet epres-vaníliás reményében. ;)

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Ó, nagyon köszönöm, örülök, ha tetszik! :)

      Törlés
  3. Nagyon gyönyörűek és kívánatosak! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Örülök, ha így látod. :)

      Törlés