2014. október 6., hétfő

Hot dog kifli






Ezer éve készülök hot dog kiflit sütni, és bár a tésztájához nagyon hasonlót már nem egyszer készítettem, még sosem adódott úgy, hogy akkor az valóban a fent említett kifli legyen. Többféle recept is kering a neten, olajjal vagy vajjal, és a lisztek vegyítése is kinek-kinek saját ízlésére van bízva, ezért én is egy saját verziót ötlöttem ki, ami lássuk be, nem volt túl nagy gondolkodás eredménye. Sebaj, lényeg, hogy valószínűleg így is, úgy is nagyon finom.
Én az amerikai típusú hot dogot sokkal jobban szeretem a gyerekkorunkban megismert magyar változatnál, mert tartalmasabb és szerintem finomabb is, nem beszélve arról, hogy a sült virsli mégiscsak ízletesebb a főttnél, de amikor nincs idő hagymát pirítani és kolbászt grillezni, akkor jól jöhet ez a kilyukasztom-és-beledugom-a-virslit változat is.
Én most házi ketchuppal ettem, ami Ági barátnőm ajándéka - több más általa készített finomsággal együtt kaptam, és meg kell mondjam, annyira ízlett, hogy meg is feledkeztem a mustárról. :)











Hozzávalók 10 darabhoz:

25 dkg fehér kenyérliszt (BL 80)
25 dkg + 1 ek finomliszt
2 kis tojás
1 tk só
1 ek cukor
2,5 dkg friss élesztő
2,3 dl tej
5 dkg vaj

elkészítés:

  1. A tejet meglangyosítjuk. Az élesztőt egy kis tálkába morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és 1 ek finomlisztet, simára keverjük 1 dl langyos tejjel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A többi tejbe beletesszük a vajat, felmelegítjük, hogy a vaj teljesen felolvadjon, majd hűlni hagyjuk, amíg az élesztő felfut.
  3. A kétféle lisztet és a sót elvegyítjük, közepébe mélyedést nyomunk, beleütjük az egyik tojást, és villával felverjük.
  4. Hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és a vajas tejet, és lágy tésztává dagasztjuk.
  5. Letakarva, meleg helyen megkelesztjük, majd 5 egyenlő részre osztjuk és kis gombócokká formázzuk.
  6. Lisztezett felületen mindegyiket 2-3 mm vastag kör alakra nyújtjuk, feltekerjük úgy, hogy a végeket a mutató- és a hüvelykujjunk közé fogjuk, és ahogy haladunk a feltekeréssel, folyamatosan kicsit összecsippentve tartjuk, hogy a tészta mindenhol egyenletesen tekeredjen. Majd középen kettévágjuk. (Természetesen egyben is hagyhatjuk a kifliket, és amikor megsültek, akkor is ketté lehet vágni.)
  7. Sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, letakarjuk és meleg helyen megkelesztjük.
  8. Tetejüket megkenjük kevés vízzel elkevert tojással, és előmelegített sütő alulról a 2. rácsára téve készre sütjük.
  9. Még melegen egy fakanál végével a kiflik vágott végén nyílást vágunk és kiszélesítjük azt, hogy a mustárt/ketchupot bele tudjuk kanalazni és a virslit bele tudjuk tolni.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc



















4 megjegyzés:

  1. Azt a mindenit, de nagyon jól néznek ki ezek a kiflik! :) Ahogy a nagy könyvben meg van írva! Nagyon jól mutatnak így, hogy sütés előtt vágtad félbe őket.
    Ó...! Annyira örülök, hogy ízlett a ketchup! :) Most fülig ér a szám! ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan kedves vagy, köszönöm! :) Örülök, ha szépnek látod a kiflijeimet. Kicsit gondolkodtam rajta, hogy sütés előtt vagy után vágjam-e félbe őket, de aztán győzött a kiváncsiság. :D Aztán láttam, mások is csinálták már így, úgyhogy többszörösen fel lett találva ez a verzió. :)
      A ketchupból már alig van. ;) ♥

      Törlés
  2. Na, most aztán jól megéheztem rá... Nagyon guszta fotók!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha kívánatosnak látod a fotók alapján a kiflijeimet. Köszi! :)

      Törlés