2014. szeptember 19., péntek

Rumos-joghurtos gesztenyemousse






Nem mondhatnám, hogy büszke vagyok ennek a pohárdesszertnek a kinézetére, de legalább az elmondható róla, hogy finom. :) Igazából hirtelen felindulásból követtem el, mert annyira ki voltunk már éhezve az édességre, hogy muszáj volt valamit kitalálnom. A boltban a fagyasztóládánál gondolkodás nélkül a gesztenye után nyúltam, így nem volt kérdés, hogy valami gesztenyéset alkotok. Nem volt itthon házi mascarponém, venni pedig nem akartam, ezért joghurttal helyettesítettem. Szerintem nem rontotta el. Remélem, egy ideig megint elleszünk édesség nélkül, mert most jól eltelítődtünk ezzel a mousse-szal, nem is bírtuk megenni, csak két részletben, és így legalább másnap is élvezkedhettünk. :D








Hozzávalók 3 személyre:

Gesztenyemousse-hoz:
12 dkg görög joghurt
2 dkg + 1 ek nyírfaporcukor
0,5 dl Portorico rum
25 dkg cukrozott gesztenyemassza
2,5 dl tejszín
6 zselatinlap

Csokiöntethez:
1 tk cukrozatlan kakaópor
2 dkg nyírfaporcukor
1 ek tej
2 dkg vaj

Egyéb hozzávalók:
5 dkg Amaretti keksz
pár szem aranymazsola

elkészítés:
  1. A gesztenyemasszát hagyjuk felengedni. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.
  2. A joghurtot elkeverjük a porcukorral és a rummal, hozzáadjuk a gesztenyemasszát, és jól összedolgozzuk a cukros-rumos joghurttal.
  3. A zselatinlapokat kinyomkodjuk, felolvasztjuk 0,5 dl meleg tejszínben, hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzáforgatjuk a joghurtos masszához.
  4. A maradék tejszínt 1 evőkanál nyírfa-porcukorral kemény habbá verjük, ezt is beleforgatjuk a masszába.
  5. A kekszet ujjaink között (vagy zacskóban sodrófával) összetörjük, az így kapott durva kekszmorzsából egy keveset a poharakba szórunk, rákanalazunk 2-2 evőkanálnyi krémet, majd újabb adag kekszmorzsát szórunk rá, végül befedjük a maradék krémmel. Hűtőbe tesszük, amíg a csokikrémet elkészítjük.
  6. A csokiöntethez a hozzávalókat egy lábosban összemelegítjük, majd kihűtjük és a krémre csorgatjuk. Pár órára hűtőbe tesszük.
  7. Tálaláskor a mazsolát felaprítjuk és a desszertre szórjuk.

Tipp:
Az öntetet úgy is felhasználhatjuk, hogy a 2 krémréteg közé is teszünk, illetve a desszert tetejére is.











10 megjegyzés:

  1. Nem vagyok nagy gesztenyepusztító, de azt hiszem ezzel a pohárdesszerttel ezt gyorsan megcáfolnám! :D Oltári guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy, köszi! :) ♥ Az az igazság, hogy én is csak ilyen típusú krémként eszem meg, de a klasszikus gesztenyepürét tejszínhabbal sosem csíptem, pláne nem a sült gesztenyét, és még levesnek sem ettem soha. De desszertnek nagyon szeretem, pl. karácsonykor nálunk elmaradhatatlan a gesztenyekrémes torta. :)

      Törlés
    2. Ó, igen-igen! Az a torta... tényleg nagyon finom lehet. Amúgy én is pont így vagyok a gesztenyével, ahogy te. Kb. száz évente egyszer eszek gesztenyepürét. Akkor nagyon jólesik, aztán pihentetem egy darabig. :)

      Törlés
    3. Gesztenyepürét általános sulis koromban ettem utoljára. Amikor vendégségben ez volt a desszert, akkor meg csak kiettem belőle a tejszínhabot és nagy volt a sértődés, persze részemről, mert a tejszínhab nem elégített ki. :D

      Törlés
  2. Szerintem nagyon is jól néz ki ez a desszert, büszke lehetsz rá! És mindent nagyon szeretek, ami benne van! Tetszik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon kedves vagy, köszönöm! :) Örülök, hogy szereted a hozzávalókat.

      Törlés
  3. Valljad be, egyet nekem készítettél... mer t tudod, hogy gyengéim a pohár-kelyhek... Mesteri!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Jót nevettem Kriszti. Most jól lebuktatál, valóban neked készült az egyik. Nagyon örülök, hogy tetszik neked. Kicsit azért pirulok ám, mert mérföldekre vagyok a mesteri címtől, de azért jól esik. ;)

      Törlés
  4. Gabi, nyugodtan büszke lehetsz a kinézetére, ugyanis csoda guszta! :) Azt hiszem, ez lesz a következő poharas desszertünk, köszi a receptet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hannka, kedves, nagyon örülök, ha elkészíted. Írd meg majd légyszi, hogy ízlett nektek. És köszi a dicsérő szavakat. :)

      Törlés